Üzlet

Mennyit ér a rendőri intézkedés?

Hámor Iván
Közlekedési balesetek minden nap előfordulnak, ezek nagy része "csak" anyagi kárral jár. Ennek mértéke azonban még egy kicsinek tűnő koccanás esetén is könnyen elérheti a több százezer forintos, vagy akár milliós értéket is, hiszen egy mai, új autó lökhárítója rengeteg szenzort, érzékelőt, radart, vagy hűtőt, ventillátort, egyéb, a működéshez szükséges berendezést takar. Ezek sérülése kívülről nem látható, csak a szétszereléskor derülhet ki, cseréjük viszont nem olcsó. Egyértelmű helyzetben, és amikor a vétkes fél is elismeri a felelősségét, a szabályok szerint nem kell hatósági - rendőrségi - intézkedést kérni, de a későbbiekben ennek nagy lehet a jelentősége. Feltéve, ha a hatóság jól jár el!
Egy utoléréses koccanás esetén egyértelmű a felelősség kérdése, a már álló autóba a hátulról neki ütköző a hibás. Ilyenkor - ha nincs személyi sérülés - nincs feltétlenül szükség a rendőrség bevonására, de érdemes megvárni őket, még ha hosszú órákig is tart a várakozás. Ennek legfőbb oka, hogy a baleset résztvevői ugyanis csak egymásban bízhatnak, nincs más módjuk arra, hogy ellenőrizzék a másik fél kötelező felelősségbiztosításának a meglétét. Erre csak a rendőrségnek van joga és lehetősége, de ez sem működik minden esetben.

Mennyit ér a rendőri intézkedés?
Egy koccanásos balesetet követően - mely során történt rendőri intézkedés, pontosan a fentiek miatt - csak a biztosítói ügyintézés megkezdésekor derült ki, hogy a károkozó nem rendelkezett érvényes kgfb-vel. Ilyenkor a MABISZ áll helyt, mivel ebben az esetben is ismert a vétkes fél, illetve biztosítója helyett, majd próbálja érvényesíteni követelését a károkozónál. Ebben az eljárásban is nagy segítség, ha nem csak a "kék-sárga" baleseti bejelentőlap, hanem rendőrségi jegyzőkönyv, vagy akár a helyszíni bírság kiszabásáról szóló igazolás is a vétlen fél rendelkezésére áll, egyértelműsíti, ki a felelős a balesetért.

Ismeretlen, vagy téves adatokat megadó vétkes esetén a vétlen félnek is nehezebb az ügyintézés. Ezért még ha sok időbe, várakozásba kerül, akkor is érdemes hatósági közreműködést kérni, sok tovább bonyodalomtól kíméli meg a magát az ember.

Mennyit ér a rendőri intézkedés?
Az már egy másik kérdés, hogy a károkozó hogyan "úszhatja meg" egy kis összegű helyszíni bírsággal azt, hogy nincs érvényes kgfb-je, ami automatikusan feljelentést vonna maga után, de ez már nem tartozik a károsult közvetlen érdekkörébe, de felveti annak a kérdését, hogy vajon hány autó közlekedik úgy az utakon, hogy nincs érvényes kgfb-je, és ez egy rendőri ellenőrzés során sem derül ki?

Mennyit ér a rendőri intézkedés?
A Portfolio megkereste az ORFK sajtóosztályát is a fenti témakörben, az alábbi választ adták:

Közlekedési baleset kapcsán az intézkedő rendőr ellenőrzi a résztvevő személyek és járművek okmányait, köztük a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás meglétét. Amennyiben valamelyik fél nem tudja hitelt érdemlően igazolni a felelősségbiztosítási fedezet fennállását, úgy a rendőr KEK KH (Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala) által üzemeltetett közhiteles járműnyilvántartásban ellenőrzi, hogy az adott jármű rendelkezik-e biztosítással.

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások jellemzően határozatlan időre szólnak, így a nyilvántartásban csak a biztosítás kezdő időpontja szerepel, az hogy meddig érvényes nem. A kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról szóló 2009. évi LXII. törvény 34. pontja alapján van egy türelmi időszak (a díj esedékességétől számított hatvannapos időszak), és csak ezt követően szünteti meg a biztosító "díjnemfizetés" okán a biztosítást.

Amennyiben a KEK KH nyilvántartásának adatai alapján már a helyszínen megállapítást nyert volna, hogy a baleset okozója nem rendelkezik kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással, az nem lett volna akadálya a helyszíni bírság kiszabásának. A bírság kiszabásával a rendőrségi eljárás a helyszínen lezárul.
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Ez is érdekelhet
nő tőzsde