Üzlet

Onnan érheti támadás a magyar vállalkozásokat, ahonnan legkevésbé várnák

Portfolio
A cégutódlás problémája tömegesen szakad a magyar GDP felét előállító családi vállalkozások nyakába, miután ezek többségét a rendszerváltás környékén alapították, vagyis a generációváltás igencsak esedékes. De vajon hogyan tud egy cég tulajdonosa visszavonulni az aktív üzleti élettől úgy, hogy közben nem kerül veszélybe a sok év alatt felhalmozott cégvagyon? A családon belüli öröklés kézenfekvőnek hangzik, de egy alkalmatlan utód nagyobb veszélyt jelenthet a cégre, mintha külső érdekeltség kezébe kerül a "családi ezüst". A dilemmára azonban van megnyugtató jogi megoldás.
A bizalmi vagyonkezelés nyugaton széles körben ismert és elterjedt módszer, Magyarországon viszont, ahol a piacgazdasági keretek jóval később alakultak ki, mostanában válik aktuális problémává a jelentős értékű cégvagyonok generációk közötti átadása. De miképpen konzerválható a vagyon a későbbi generációk számára anélkül, hogy az széttöredezzen vagy az utódok elherdálják?

Belső fenyegetés

A fejlett tőkepiacú országokban is számos példa akad arra, hogy hozzá nem értő családtagok kezébe kerülő vagyont elkótyavetyélik. Ehhez pedig még "tékozló fiú" sem kell, elég, ha a vállalat vezetéséről vagy cégstruktúráról az örökösöknek más elképzelései vannak, a belső nézeteltérések máris visszaüthetnek a teljesítményre. De ennél kevésbé drámaibb helyzetben is szükségessé válhat egy alternatív jogi megoldás, ami a cég túlélést szavatolja.

Onnan érheti támadás a magyar vállalkozásokat, ahonnan legkevésbé várnák
Az utódoknak egészen más tervei lehetnek a családi vagyonnal.

Egy vállalkozás életében eljöhet az a pillanat, amikor a vagyon mérete, vagy összetettsége olyan szerteágazó tudást kívánna meg, ami meghaladja a tulajdonos erejét, kapacitását. De arra is számos példa van, hogy az irányítás továbbadása a családon belül nem oldható meg megnyugtatóan. Vagy nincs gyermek, akinek át lehetne adni a stafétát, vagy az utódnak nem célja, szándéka, hogy a vagyont átvegye, a céget tovább vigye

- mondta Szűcs Bálint, az RSM Legal adójogásza a Portfolio-nak.

Nemzetközi szinten ilyen esetekben régóta bevált módszer a bizalmi vagyonkezelés (BVK), amire 2013 óta már a magyar jogrendszer is lehetőséget biztosít, sőt, a feltételek 2017-es finomhangolása után pedig mind a vagyon tulajdonosának mind a vagyonkezelőnek előnyösebb körülmények születtek.

"Több olyan privátbanki ügyfelünk is van, aki egyben egy vállalkozás alapítója is, és azt tapasztaljuk, hogy a generációváltás most válik aktuálissá a mi ügyfeleink körében is. Mint privátbanki szolgáltató, kötelességünknek érezzük, hogy a generációváltás témájával kapcsolatban is választ tudjunk adni ügyfeleinknek, szakértő partnereinken keresztül"- mondta el Kállay András, az Erste Group Privátbanki Kompetencia Központjának vezetője.

Azé az örökség, aki megszolgálja

A bizalmi vagyonkezelés gyökerei már a római jogban is megtalálhatóak, de leginkább az angolszász jogban meghonosodott "trust" jogintézményével mutat hasonlóságokat. A 13. századi Anglia keresztes lovagjai sok időt töltöttek otthonuktól távol, ezért megbíztak valakit, hogy igazgassa vagyonukat. A föld és a tulajdon kezelése egy hűséges jó barátra vagy harmadik félre szállt, aki felé megvolt a bizalom - innen az elnevezés: a trust magyarul bizalom -, hogy azt egy kijelölt kedvezményezett hasznára kezelje.

Ha a tulajdonos elhunyt a csatában vagy cselekvőképtelenné vált, akkor a vagyonkezelő biztosította a tulajdonos akaratának megvalósulását. Ez lett a vagyonkezelői szerződések alapja. Az áttörő népszerűséget az hozta meg számára, hogy a kezelt vagyon a hagyatéki ügyekből is kihagyható, hiszen így kikerül a saját tulajdon köréből. Az örökösökhöz pedig a bizalmi vagyonkezelés speciális szabályai szerint kerül át, nem az örökösödés szabályai alapján.

Ez a mai jogrendszerben úgy néz ki, hogy a tulajdonos szerződést köt a vagyonkezelővel, amiben meghatározzák a kezelésre átadott vagyont, az átruházott jogokat és követeléseket és a kedvezményezetteket. A tulajdonos kiterjedt szabadsággal bír arra vonatkozóan, hogy meghatározza, hogyan lehet valaki kedvezményezett, hogyan részesül a juttatásokban és hogyan szűnhet meg az erre való jogosultsága.

Illetve egy jól átgondolt szempontrendszert és keretrendszert állíthat fel és maga határozhatja meg milyen rugalmasságot, döntési jogokat ad a vagyonkezelőnek a vagyon gyarapítására.
"Ha nincs - vagy nem megfelelő az - aktív utód, a vagyonkezelő egy megfelelő tudású külső operatív menedzsmentre bízhatja a cég működtetését, irányítását, vagy profi alapkezelőkre a pénzügyi befektetések gondozását. A bizalmi vagyonkezelő jogosulttá válhat a céget eladni, részben vagy egészben, a vagyon, vagy hozama akár jótékony célra is fordítható" - mondta a szakértő. Azt is hozzátette, hogy akkor is jó lehet ez a jogintézmény, ha vannak örökösök, akik részt vesznek a cég működésében.

"Ilyenkor jó opció arra, hogy a vagyonfelosztás, a generációkon átívelő örökösödés ne okozzon problémát. Egy generációugrásnál fokozatosan tágulhat a kör, több gyermek, házastársak, illetve az ő gyermekeik is beléphetnek a körbe a lefektetett szabályoknak megfelelően, így elkerülhető a vagyon szétaprózódása, a cég működésképtelenné válása. Az első, vagy második generációs vagyonnál érdemes és ki is lehet alakítani a későbbi tulajdonosi szerkezetet, lefektetni, hogy ki miben, milyen feltételekkel vehet részt így a cég fennmarad, nem fenyeget az a veszély, hogy az utódok azt tönkre teszik" - mondta Szűcs.

Jó nemzetközi példa erre, ahogyan Jerry Buss, az LA Lakers és más sportbefektetések tulajdonosa gondoskodott vagyona, családja és a kaliforniai sztárcsapat sorsáról. A befektető 1979-ben vásárolta meg a Lakers-t, amellyel összesen tíz bajnoki címet szerzett 2013-ig. Hat gyermeke a család tulajdonában álló cégeknél dolgozott. Buss halála előtt vagyonát egy vagyonkezelőre bízta, így 66 százalékos Lakers tulajdonrészére eső szavazati joga halála után egyenlő részben került felosztásra gyerekei között. Rendelkezése megerősítette a Lakers operatív irányítói pozíciójában lányát Jeanie-t, míg a szakmai irányítást fia Jim vitte tovább és hogy a későbbi viták elejét vegye, korlátozta a vagyonrészek eladhatóságát.

Onnan érheti támadás a magyar vállalkozásokat, ahonnan legkevésbé várnák
Jerry Buss és lánya, Jeanie Buss egy sajtótájéjoztatón.
Nem volt ennyire előrelátó a L'oreal tulajdonosa, Liliane Bettencourt, aki bár zseniálisan menekítette ki a céget sok viharból, halála után mégis bizonytalanná válhat a vagyon sorsa ismert öröklési terv hiányában. A bizalmi vagyonkezelés felé vezető első lépés lehet egy családi alkotmány megfogalmazása, amely már képes lefektetni a szabályokat a család növekedését is figyelembe véve. Ezzel biztosítani lehet a későbbi viták megelőzését, megóvva a jól működő cégeket a szétforgácsolódástól.

A cikk megjelenését az Erste Bank támogatta.

Holdblog

Fára a majmok másszanak!

HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! - az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges! Jó szórakozást! 00:45    A Ryanair Alapkezelő 02:55    Rosenbe

Kasza Elliott-tal

Leggett & Platt Inc. - elemzés

Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen 19,08-at ér, azaz kicsit kevesebb mint három év alatt harmadolt az árfolyama. Mivel osztalék

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ennyi volt! - Lázár János rendelettel irtja ki a nyerészkedést az építőiparból

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Ez is érdekelhet
Carrick Orsolya