Üzlet

Nemcsak válásnál jó, a hitelezőktől is védhet a házassági szerződés

Portfolio
A házassági vagyonjogi szerződés megkötését legtöbben a bizalmatlanság jeleként értékelik és nem sokat jósolnak egy olyan kapcsolatnak, ahol a közös élet az anyagi javak rögzítésével kezdődik. A közhiedelemmel ellentétben azonban a vagyonjogi szerződés nem csak arra jó, hogy váláskor a vagyonosabb fél érdekét szolgálja, sok esetben éppen, hogy meg lehet védeni vele a házastársat, vagy a közös háztartást. Ahol az egyik fél jóval tehetősebb a másiknál, nagyobb vagyont örökölt, vagy éppen részesedéssel rendelkezik egy gazdasági társaságban, kifejezetten hasznos is lehet egy ilyen okirat.

Nem mernek előhozakodni vele

Magyarországon a házassági szerződés tabu témának számít, megemlítése egy kapcsolatban önmagában vitákat szít, a legtöbben ugyanis a bizonytalanság jeleként értékelik, feltételezve, hogy párjuk már az oltár előtt kalkulál a válással. Bár kétségtelen, hogy a házassági vagyonjogi szerződés egyik legalapvetőbb funkciója, hogy válás esetén az előre rögzített forgatókönyv szerint történjen a vagyon felosztása, elkerülve a jogvitákat, ugyanakkor más - kevésbé ismert - előnye is van, amely már a házasság alatt is hasznos lehet.

A házassági szerződés - egészen pontosan a házassági vagyonjogi szerződés - témaköre legtöbb házasság esetén olyan érzékeny terület, amit a házasulók inkább fel sem hoznak egymás előtt. Kétségtelen, hogy sok esetben az egyik fél ilyen jellegű igénye alááshatja a másik fél bizalmát, azonban vannak olyan esetek, amikor a szerződés mindkét felet védi

- mondta a Portfolio-nak Szűcs Bálint, az RSM Legal vezető ügyvédje.

"Azt tapasztalom, hogy a házassági szerződés egyre gyakoribb Magyarországon, azonban kulturális szempontból ez inkább az angolszász országokban jellemző. Az ügyfél és a privátbankár közötti kapcsolat bizalmi szintjét pedig jól tükrözi, hogy sok esetben a bankár elsők között értesül arról, ha az ügyfél válik. Éppen ezért úgy gondolom nekünk, mint privátbanknak felelősségünk is, hogy azon ügyfelek esetében akik igénylik a házassági szerződés megkötését - legyen szó akár női, akár férfi ügyfélről -, segítséget nyújtsunk a megfelelő szakértők megtalálásában, így elkerülve a jövőbeli esetleges vitákat és kellemetlenségeket" - mondta el Kállay András, az Erste Group Private Banking Kompetencia Központ Igazgatója.

A házassági vagyonjogi szerződés lényege, hogy a házasulók maguk határozzák meg azt a vagyonjogi rendszert, amelyet együttélésük ideje alatt a szerződés megkötését követően alkalmazni kívánnak. A polgári jog ugyanis arra az alapvető elvre épül, hogy ilyen szerződés hiányában a házassági életközösség fennállása alatt szerzett vagyon - bizonyos kivételekkel - a házastársak közös vagyona lesz.

Nemcsak válásnál jó, a hitelezőktől is védhet a házassági szerződés

Mindenben osztoznak

A Polgári Törvénykönyv szerint közös vagyon minden olyan vagyontárgy, amelyet a házastársak a vagyonközösség fennállása alatt együtt vagy külön szereznek. Így például közös vagyon lesz mindkét házastárs keresete, függetlenül azok mértékétől, de közös vagyon lesz a vagyonközösség alatt a közös vagyonból vásárolt lakás is még abban az esetben is, ha csak az egyik házastárs kerül tulajdonosként bejegyzésre az ingatlan-nyilvántartásban.

A házastárs külön vagyonába tartozik a házasság létrejöttekor már meglévő vagyontárgy, az az alatt örökölt vagy kapott ajándék, ingyenes juttatás. Ha a házastárs szellemi tulajdont hoz létre - például egy könyvet ír - úgy a mű vagyoni jogai őt illetik, de az abból az életközösség ideje alatt befolyó díj már közös lesz. Külön vagyon továbbá a személyt ért sérelemért kapott juttatás, a személyes használatú vagyontárgy, illetve minden, amit a házastárs a különvagyonából szerzett, vagy ami a különvagyona helyébe lépett.

A vagyonközösség ugyanakkor nem csak a vagyontárgyakra, hanem a tartozásokra is kiterjed. Így a közös vagyontárgyak terhei és bármelyik házastárs által vállalt kötelezettség alapvetően ugyancsak közös lesz.

Az életközösség megkezdése előtt felvett kölcsön ugyanakkor külön vagyonhoz tartozó kötelezettség lesz, és az a tartozás is, amelyet a házastárs a másik házastárs beleegyezése nélkül vállalt a közös vagyon terhére. Fontos, hogy a közös vagyonra kötött visszterhes szerződés esetén - még ha csak az egyik házas fél köti is azt - vélelmezni kell a házastárs hozzájárulását. Így a hozzájárulását nem adó félnek bizonyítani kell tudnia azt, hogy nem adta hozzájárulását, illetve azt, hogy arról a szerződő harmadik személy tudott, vagy tudnia kellett, ellenkező esetben legalább a közös vagyon rá eső részével felel a szerződésből eredő tartozásokért.
Hasonló bizonyítási terhet eredményez, hogy a vagyonközösség alatt a házastársak vagyonában meglévő vagyontárgyakat alapvetően a közös vagyonhoz tartozónak kell tekinteni. Azaz a külön vagyonba tartozást a házastársnak kell bizonyítania, amennyiben arra például egy hitelező igényt tartana.

Tehát a házassági szerződés nem csak arra - az általában alapul vett - esetre lehet jó, hogy a vagyonosabb házas felet egy esetleges válás esetén védje, hanem arra is, hogy az üzleti életben részt nem vevő házastársat adott esetben megóvja a másik fél által felelőtlenül vállalt tartozásoktól, vagy hogy egyszerűsítse egyes vagyontárgyak külön vagy közös vagyoni jellegének megállapíthatóságát.

"Alapvetően megfontolandó a szerződéskötés arra az esetre, ha a házasulók egyike nagyobb vagyonnal, vagy fizetéssel rendelkezik, de olyan esetben is célszerű lehet, ha mindkét fél jelentős vagyonnal és bevétellel bír és fontosnak tartják, hogy a házasságuk alatt szerzett vagyonok is elkülönüljenek. Amennyiben valamelyik fél kiemelten kockázatos tevékenységet folytat, úgy a házassági szerződés a másik felet biztosíthatja arról, hogy ezen kockázatokat ne, vagy csak korlátozott mértékben viselje. Emellett kézenfekvő lehet az ilyen megállapodás abban az esetben is, ha a feleknek nem első ízben kötnek házasságot, hiszen akár hagyatéki viták is elkerülhetőek egy ilyen megállapodással" - összegzi az RSM Legal vezető ügyvédje, mikor érdemes nem a Ptk-ra hagyni a házassági vagyoni viszonyok meghatározását.

 

TÁMOGATOTT TARTALOM

A cikk megjelenését az Erste támogatta.

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Itt a kormánydöntés az üzemanyagárak szabályozásáról
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
10 éve menetelnek felfelé a tőzsdék