Új szabályozást kapnak az online szolgáltatók: túl rövid az idő a felkészülésre?
Üzlet

Új szabályozást kapnak az online szolgáltatók: túl rövid az idő a felkészülésre?

Bár az Európai Unió mindent elkövet, hogy a nagy platformokkal szembeni és a kisebb online szolgáltatók helyzetének javításáért tett lépésként pozícionálja, a várhatóan 2024 elejétől alkalmazandó digitális szolgáltatásokról szóló EU-s rendelet (DSA) valójában minden online szolgáltatóval szemben komoly új követelményeket támaszt, ami jelentős felkészülési terhet ró az érintett vállalkozásokra. Nem túlzás azt mondani, hogy a felkészülés a GDPR-t megelőző kapkodást hozhat a szektorba - írja elemzésében Tóásó Bálint, a KPMG Legal Tóásó Ügyvédi Iroda partnere és Márkus Fanni, a KPMG Legal Tóásó Ügyvédi Iroda DSA szakértője.

A DSA célja, hogy az átlátható és biztonságos digitális környezet megteremtése érdekében a digitális szolgáltatók számára előírt új kötelezettségek révén a fogyasztókat jobban védő szabályokat érvényesítsen, amelyek többek között elősegítik a kisebb internetes szolgáltatók versenyképességét is.

A DSA hatálya alá tartozik minden olyan, az EU-ban üzleti tevékenységet folytató digitális szolgáltató - annak székhelyétől függetlenül -, amely közvetítő szolgáltatóként akár hosting, akár tartalomszolgáltatást nyújt, vagy az internetes kereskedelem területén működik.

A rendelet négy különböző kategóriába sorolja a hatálya alá tartozó szolgáltatókat és ezek számára különböző jogszabályi kötelezettséget ír elő annak érdekében, hogy megvédje a felhasználókat az átverésektől, a dezinformációktól, vagy az őket sértő, jogellenes tartalmaktól. Az első három kategóriába tartozó kis- és közepes méretű szolgáltatók (közvetítő szolgáltatók, a tárhelyszolgáltatók, és online platformok) az EU-ban a rendelet által érintett cégek 90 százalékát teszik ki, a magyar cégek között ez az arány még magasabb.

A DSA ezeken felül megkülönbözteti az online óriásplatformokat és a nagyon népszerű keresőprogramokat, amelyeknek átlagosan havonta 45 millió főnél több felhasználójuk van (legyen az kereskedő, vagy fogyasztó). Számukra valamennyi digitális szolgáltatónak előírt kötelezettségeken felül (pl. átláthatósági jelentéstétel, kiskorúak védelme, alapvető jogok figyelembevétele stb.), további kötelezettségek teljesítését írja elő (pl. jogellenes tartalomhoz, dezinformációhoz kapcsolódó rendszerszintű kockázatok értékelése, kockázatcsökkentési intézkedések, független ellenőrzés biztosítása stb.). Ezáltal a jogalkotó tisztább piaci helyzetet teremt, és csökkenti az óriásplatformok kvázi ”monopol” helyzetéből származó előnyöket.

Nem lehet azonban nem észrevenni, hogy a rendelet valamennyi digitális szolgáltató esetében szigorú szankciókkal körülbástyázott előírásokat tartalmaz:

a szabályok megsértése esetén a szolgáltatók az előző pénzügyi év teljes globális forgalmának 6 százalékig terjedő bírsággal is sújthatók.

A közvetítő szolgáltatásokat nyújtó vállalkozásnak 2024 elejétől biztosítania kell többek között, hogy átláthatósági jelentéseket készítsen és tegyen közzé rendszeres időközönként (pl. határozatok, jogellenes tartalmak kapcsán érkezett panaszok számáról stb.), bejelentés cselekvési mechanizmust alkalmazzon, vagy hogy biztosítsa, hogy kiskorúak számára és a felhasználók különleges adatait használó, profilalkotáson alapuló célzott hirdetéseket ne közvetítsen.

Ez pedig nem lesz egyszerű. A felkészüléshez mindenekelőtt szükség van egy alapos feltárásra annak megállapítása érdekében, hogy a vállalkozás, illetve szolgáltatása mennyiben tér el a nemsokára hatályba lépő rendeletben előírtaktól. Ezután jöhet egy ütemterv létrehozása, ami egy adott időtartamra vonatkozóan megfelelően priorizálja a felkészüléshez szükséges teendőket oly módon, hogy azok ne érintsék a vállalkozás működését az átállásig. Ezután kezdődhet meg a tényleges felkészülés és az azonosított feladatok végrehajtása.

Bár a rendelet deklarált célja az óriásplatformok megregulázása, és ezáltal a kisebb szolgáltatók helyzetbe hozása, a DSA egykönnyen az új GDPR-rá válhat, amennyiben minden szolgáltató számára olyan megfelelési követelményeket ír elő, amikhez alkalmazkodni komoly erőforrásokat igényel 2023-ban. Év végén, a vállalati büdzsék tervezése során célszerű lesz odafigyelni az ezzel kapcsolatos fejlesztési költségekre. 

A szerzők a KPMG Legal Tóásó Ügyvédi Iroda munkatársai.

Címlapkép: Getty Images

KonyhaKontrolling

A javadat akarják?

A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai bank ügyintézőit. Nem meglepő módon azt találták, hogy a kapott tanács nem az ügyfelek é

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

MNB Intézet

A kerékpározás árnyoldala

Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni. A kerékpárok használata, terjesztése kevéssé szabályozott, illetve az iparág sem mozdul

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
navigator investments