Agrárium: a fenntarthatóság lett a fő irány
Üzlet

Agrárium: a fenntarthatóság lett a fő irány

Portfolio
A klímaváltozás, a fogyasztók és a termelők elvárásai, valamint az egyre szigorúbb szabályozói feltételrendszer miatt a kutatás-fejlesztés egyik fő iránya lett a mezőgazdaság fenntarthatósága. Az inputanyag-gyártó cégek a mezőgazdasági termelőkkel szorosan együttműködve alakítják ki a legújabb fejlesztési irányokat, amelyeknek üzenete egyértelmű: a fenntarthatóság nem csupán zöld gondolat, hanem az innováció egyik fő motorja – véli Borsos László, a Corteva magyarországi ügyvezető igazgatója.

A cikk megjelenését a Corteva Agriscience támogatta.

Az agrárium gyakorta kerül a környezetvédők célkeresztjébe, míg a termelők azzal védekeznek, hogy lényegesen többet tesznek a zöld megfontolásokért, mint más iparágak. A fenntarthatóság tekintetében az agrárium hol helyezkedik el a képzeletbeli mezőnyben?

A mezőgazdaságban dolgozó kollégák, fogalmazhatunk úgy is, hogy egy olyan eszközzel dolgoznak, amit az unokáiktól kaptak kölcsön. Nagyon is érzik ennek a súlyát, fontos számukra, hogy a termőföld, amivel dolgoznak, minél tovább megmaradjon és termőképes legyen. Egy kicsit más szemszögből megnézve a mezőgazdasági termelést, láthatjuk, hogy az üvegház hatású gázok kibocsátásában a mezőgazdaság aránya hozzávetőleg 10-11 százalék, akkor azért nem lehet azt mondani, hogy leginkább ezt az iparágat terheli a felelősség.

Ráadásul nagyon sok olyan tevékenységet, technológiát alakít ki a mezőgazdasági társadalom, amivel még ezen is próbálnak csökkenteni. Új talajművelési módokat alakítottak ki, a gépesítés, a precíziós gazdálkodás előrehaladása mind-mind olyan feladatkör, amelyben azt látja a gazdálkodó, hogy hatékonyabban, kisebb inputtal, jobb anyagokkal védve a növényeit tud dolgozni. Egy innovatív, folyamatosan változó gazdatársadalmat látunk, akik alkalmazkodnak az újabb és újabb kihívásokhoz. Bíznunk kell bennük. A magyar növényvédelmi végzettséggel rendelkező agrárszakember-gárda ráadásul európai szinten is a top kategóriába tartozik.

A fenntarthatóság kérdése sokáig mintha ellentétes lett volna az üzleti siker szempontjaival, ám az utóbbi időben, mintha a két elvárásrendszer sokat közeledett volna egymáshoz. Ennek szabályozói és piaci okai egyaránt vannak. Mennyire egyeztethető össze a két szempont?

A fenntarthatóság ma az innováció egyik ága, és egyik legkomolyabb hajtóereje. Minden inputanyaggyártó cég rájött arra, hogy abba az irányba kell elmozdulnia, hogy a saját kutatás-fejlesztését, a megtermelt tőke erre a területre történő visszaforgatását minél hatékonyabban tudja felhasználni. Érezhetően van egy elvárás a társadalomtól felénk, hogy milyen termékeket, technológiákat használjunk, és a klímaváltozás is ad olyan kihívásokat, amelyekre válaszolnunk kell.

Ha az előző 10-15 éves átlag időjárási ciklust nézzük, vagy az azt megelőző 30-40 évet, akkor gyökeres változásokat tapasztalhatunk. Gyakoribbak lettek a szárazabb periódusok, a hőségnapok száma sokkal nagyobb.

Azok a növények, amelyek eddig tradicionálisan könnyen termelhetők voltak a magyarországi klimatikus viszonyok között, most már elég nagy kihívások előtt állnak. Ennek megfelelően átalakul a vetésszerkezet is, és ebben a kérdésben a termelői partneri kör is együtt dolgozik a kutatás-fejlesztéssel foglalkozó cégekkel. Közösen dolgozzuk ki azokat az irányokat, amelyek felé érdemes menni.

Hasonló a helyzet a növényvédő szerek esetében is. Ezek nyomon követésére szolgál például a Farm to Fork európai program. Az új szabályoknak történő megfelelésben nekünk is olyan termékeket kell a piacra hozni, amelyek a legújabb elvárásokkal összhangban vannak. A Corteva termékei megfelelnek a legújabb európai környezetvédelmi szabályoknak. Azokat a termékeket, amelyek nem felelnek meg a legújabb szabályozásoknak, fokozatosan kivontuk a piacról, és ezt teszi minden növényvédőszer-gyártó cég is. Ez egy jó irány, amely az innováció, fejlesztés és fenntarthatóság felé visz mindenkit. Új termékeink esetében egyre inkább törekszünk a petrolalapú vívőanyagok helyett növényi olaj alapú vagy vizes bázisú anyagokat alkalmazni. A precíziós mezőgazdaság azt teszi lehetővé, hogy kevesebb inputanyagot kelljen használni, mi pedig azon dolgozunk, hogy hatékony és a szabályoknak megfelelő termékeket hozzunk a magyar piacra.

Mennyiben jellemző, hogy az inputanyaggyártó cégek viszik előre az innovációt, és mennyiben a gazdák érdekei, szükségletei hajtják ezt a folyamatot? Hogy zajlik a fejlesztés a gyakorlatban?

A Corteva alapfilozófiája az, hogy együtt gondolkodunk a termelői körrel, és ezek alapján dolgozunk ki olyan technológiákat, amelyek aztán jól működnek. Mindig partnerként gondolunk a gazdálkodókra, és kétirányú kommunikációt folytatunk velük. Egy-egy technológiai fejlesztésnek az oda-vissza alapon történő átbeszélése gyorsíthatja meg és alakíthatja ki a legjobban az új fejlesztéseket. Ha tudjuk, hogy mit szeretne a partner, akkor tudunk arra reagálni és termékeket ajánlani. Ha pedig még nem áll rendelkezésünkre a kész válasz, akkor elindítjuk azokat a fejlesztési, kutatási irányokat, projekteket, amelyekkel ezekre az igényekre megoldást tudunk adni.

Borsos László corteva
Borsos László Fotó: Portfolio

Hogy egy konkrét példát említsek: jelenleg a nitrogén árnövekedése miatt érdemes megvizsgálni az alternatív lehetőségeket, hogy milyen levéltrágyákkal lehet dolgozni, illetve azt is, hogy milyen mikrobiológiai termékek vannak. Vannak-e olyan nitrogénmegkötő baktériumok, amelyeket fel lehet használni arra, hogy segítsenek. Eddig ezt a talajfelszín alatt végezte el mindenki a nitrogénmenedzsment során, a baktériumtrágyákkal. A lucerna vagy a szója esetében például a gyökérgümőkben élő baktériumok végzik a nitrogén megkötését. A Corteva viszont talált egy olyan megoldást, amivel a talajfelszín feletti növényi részeket tudja kolonizálni egy baktériumfajjal, amely megköti a légköri nitrogént és a növénnyel szimbiózisban élve juttatja azt nitrogénhez. Ez a rendszer egy olyan lehetőséget ad a gazdák kezébe, mellyel jelentős nitrogénműtrágya-csökkentést lehet elérni, kultúrától függően különböző mértékben. A kísérleteink alapján ez 30-60 kilogramm nitrogén hatóanyag is lehet hektáronként, vagyis kevesebb nitrogén műtrágyát kell megvenni, szállítani és kijuttatni.

Milyen jövőképet lát a fenntarthatóság terén? Milyen irányokba folyhat tovább a fejlesztés, figyelembe véve, hogy mind a fogyasztói elvárások, mind pedig a szabályozói követelmények egyre szigorúbb feltételek támasztanak?

A Corteva fenntarthatósági törekvéseinek egyike a bizonyítottan kiszámítható teljesítményű biostimuláns, biokontroll és feromon biotermékek fejlesztése a növekvő piaci kereslet kiegészítésére. A folyamatos növekedés elvárt egy multinacionális vállalatnál, ezen nem változtatunk. A növekedésnek három lehetősége van: a meglévő termékkör minél szélesebb körben való elterjesztése, a fejlesztések alapján bejövő új termékek piacra juttatása, illetve harmadikként pedig az innovációs vállalatok vagy más vállalatoknál lévő termékek akvizíciója, forgalmazása.

A vállalat idén ősszel jelentette be, hogy végleges megállapodást ír alá a biológiai készítményeket gyártó Symborggal, mely részeként, a vállalat számos európai ország piacára vezethet be tápanyag hasznosulás optimalizálását segítő termékeket. Továbbá a biológiai iparág egyik legnagyobb független vállalatának, a Stoller Groupnak a felvásárlásáról is aláírt megállapodást a Corteva, mely megerősíti a vállalat elkötelezettségét az iránt, hogy a gazdálkodók számára olyan biológiai eszközöket biztosítson, amelyek kiegészítik a fenntartható gazdálkodási gyakorlatot, és segítenek megfelelni a változó piaci elvárásoknak.

Természetesen folyamatosan keressük a további lehetőségeket, és fejlesztjük saját termékeinket is.

A cikk megjelenését a Corteva Agriscience támogatta.

Címlapkép: Portfolio

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

KonyhaKontrolling

A javadat akarják?

A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai bank ügyintézőit. Nem meglepő módon azt találták, hogy a kapott tanács nem az ügyfelek é

Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

MNB Intézet

A kerékpározás árnyoldala

Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni. A kerékpárok használata, terjesztése kevéssé szabályozott, illetve az iparág sem mozdul

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
otp bankfiók belső és külső képek, logó