Szegedről törne be a nemzetközi gyógyszeriparba a Goodwill Pharma
Üzlet

Szegedről törne be a nemzetközi gyógyszeriparba a Goodwill Pharma

A tavaly tőzsdére lépett Goodwill Pharma Nyrt. több mint 3,5 milliárd forintos kapacitásbővítő beruházást valósít meg Szegeden, európai uniós támogatással. Az étrendkiegészítőket és gyógyszereket gyártó és forgalmazó cég a beruházásához 1,766 milliárd forint feltételesen visszatérítendő támogatáshoz jutott a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program plusz (Ginop plusz) Magyar Multi Program (MMP) forrásából. A támogatásból bővítik a nagykereskedelmi raktárukat, a jelenlegi központot multifunkciós épületté alakítják, ahol új gyártási technológiák kapnak helyet, új székházat építenek és a vállalatirányítási rendszert bevezetését is megkezdték. A projekt illeszkedik a MMP küldetéséhez, melynek célja, hogy világviszonylatban is versenyképes magyar vállalatok jelenjenek meg a globális piacon.

A Goodwill Pharma családi vállalkozásból nőtte ki magát nagyvállalattá, de ahhoz, hogy ez a fejlődés továbbra is dinamikus maradjon és a nemzetközi piacokon is jó látható szereplővé váljon a cég, annak elengedhetetlen lépcsőfoka volt a tőzsdérelépés. „A Magyar Multi Programra a pályázatunkat még kft.-ként nyújtottuk be, azóta tőzsdei cég lettünk. A pályázati pénz elnyerésével a folyamataink új lendületet kaptak, amely nemcsak ránk vannak kedvező hatással, hanem kihat a hazai gyógyszergyártásra és kereskedelemre is. Továbbá lehetőséget ad arra is, hogy ne csak regionálisan, hanem globális szinten is szereplőkké váljunk és exportra termeljünk” – mondta Szegeden a cég sajtóeseményén Dr. Jójárt Ferenc a cég tulajdonosa, elnök-vezérigazgatója.

A beruházás mértéket jól mutatja, hogy párhuzamosan három helyszínen zajlik, melynek keretében már tart a regionális központ kivitelezése, valamint a régi oktatási épület szerkezeti átalakítása. Bővül a speciális - hűtésre is alkalmas - nagykereskedelmi raktár kapacitása, amely a korábbihoz képest a háromszorosára nő.

A projekt egyik legérdekesebb fejlesztése az a multifunkcionális épület, amely flexibilisen alkalmazkodni tud a legmodernebb gyártási technológiákhoz és rugalmasan képes lesz kiszolgálni a következő évek gyártási igényeit, mellyel jelentős mértékben támogatja majd a külföldi terjeszkedést is. Az új épületben kap helyet a GMP (Good Manufacturing Practice - „Jó gyártási gyakorlat”) laboratórium is. Ez utóbbi kulcsszerepet kap a szegedi gyógyszergyártás megerősítésében is, a Goodwill Pharma még nagyobb hangsúlyt fektet arra, hogy a kutatásfejlesztési tevékenységét még magasabb szintre emelje a Szegedi Tudományegyetemmel.

„A mi Szent Grálunk, ami az első áttörést jelentette a cég életében az a Szent-Györgyi Albert nevével fémjelzett C-vitamin termékcsalád volt, a lakosság számára továbbra is ez a legismertebb termékünk. De gyógynövényalapú komplexek kidolgozásán is dolgozunk, az egyik ilyen ígéretes jelöltünk a K724 termékcsalád, amelynek a sikeres diéta támogatása a célja, könnyebb, stresszmentesebb vele a fogyás. Ettől a terméktől sokat várunk a nemzetközi terjeszkedésünk egyik alapja lehet majd” – mondta a Portfolio-nak Dr. Jójárt, akitől azt is megtudtuk, hogy a cég árbevételének nagyobb része gyógyszerek forgalmazásából, illetve licenszelt gyógyszerek értékesítéséből származik, a kisebb hányad pedig az étrendkiegészítők piaca, ami ugyanakkor dinamikusan növekvő üzletág.
Dr. Jójárt Ferenc
Dr. Jójárt Ferenc , a GoodWill Pharma egyik alapítója, tulajdonosa, és elnök-vezérigazgatója a szegedi sajtóeseményen.

Szeretnénk létrehozni egy olyan „orvosság” kategóriát, amely olyan hatással bíró termékeket jelöl, amelyek különböznek a mindennapokban szedett általános vitaminoktól

– mondta.

A kapacitásbővítéstől, termékfejlesztéstől a cég elnök-vezérigazgatója a következő tíz évben folyamatosan kétszámjegyű bővülést remél, amit esetleges akvizíciókkal is segítenek majd.

Nem újoncok a nemzetközi mezőnyben

A szegedi cég külföldi terjeszkedés területén már eddig is jelentős eredményeket tud felmutatni: a vállalat központokat létesített Lengyelországban, Szerbiában, Észak-Macedóniában, Koszovóban, Albániában és Boszniában is, folyamatos rendeléseket kapnak Csehországból, Romániából, jövő évtől pedig a tervek szerint Mongóliába is szállítják a Szent-Györgyi Albert C-vitamin termékeiket.

A cégcsoport nemrég adta ki féléves tőzsdei jelentését is, amiből kiderül, hogy konszolidált eredmény a terveknek megfelelően alakult:

az adózás előtti eredmény az előző év azonos időszakához képest több mint 20%-kal emelkedett,

amit kimondottan jó eredményként értékelnek a jelenlegi gazdasági helyzet tükrében és a jövőre nézve biztató, hogy a leányvállalatokat külön-külön vizsgálva is pozitív trendek láthatók.

Dr. Kardos Mária a cég másik tulajdonosa
Dr. Kardos Mária a cég másik alapítója és tulajdonosa, háttérben a legismertebb termékük névadója.

„Ahhoz, hogy a vállalat betöltse küldetését, több feltételt is folyamatosan biztosítanunk kell. Kreatív és elkötelezett szakembergárdát építeni, a terápiás igényeknek megfelelő, problémákat hatékonyabban megoldó, új fejlesztéseket véghez vinni. Biztosítanunk kell a legmagasabb standardok szerint minősített gyártóhelyeket és azt is, hogy az ellátás stabil legyen, a patikákban a termékek elérhetők legyenek minden páciens számára” – mondta előadásában Dr. Kardos Mária a cég másik tulajdonosa, kommunikációs igazgatója és hozzátette, hogy fontosnak tartják, hogy azok a tudományos értékek, melyek itt képződnek Magyarországon, itt is maradjanak.

Szeretnénk az ilyen fejlesztésekhez a rendelkezésre álló lehetőségeinkkel hozzájárulni, hogy az azokhoz hasonló csodák, melyeket Szent-Györgyi vagy Karikó Katalin és sok más magyar Nobel-díjas tudós alkotott, és a hazai tudásalapra épültek, teljes mértékben magyar büszkeségekké váljanak

– tette hozzá.

Lázár János
Lázár János, építési és közlekedési miniszter.

Az eseményen részt vett Lázár János, építési és közlekedési miniszter, aki hangsúlyozta, hogy pontosan azért jött létre a Magyar Multi Program, hogy támogassák az olyan vállalkozásokat, amelyek piaci teljesítményüket és részesedésüket tekintve reménykeltők, és a külföldi piacokon is versenyben tudnak maradni. Ebbe nemcsak az autóipari fejlesztések, beszállítók tartoznak bele, hanem az olyan családi vállalkozások is, mint a szegedi gyógyszeripari cég. A miniszter ebben a tekintetben külön kiemelte az élelmiszeripari és gyógyszeripari szektort.

A cikk megjelenését a Goodwill Pharma Nyrt. támogatta.

Címlapkép forrása: Goodwill Pharma via Misc

Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

KonyhaKontrolling

A javadat akarják?

A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai bank ügyintézőit. Nem meglepő módon azt találták, hogy a kapott tanács nem az ügyfelek é

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egy egész fegyvernemnek kell szembenéznie az új trónkövetelővel: bemutatkozik az RHC-155
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
dubaj