Bank

Nem a frank a bűnös - Sorra dőlnek be a lakossági hitelek

Portfolio
Csak augusztusban szállt el igazán a frank árfolyama, ennek ellenére már a második negyedévben gyorsult a lakossági hitelek késedelembe esése Magyarországon. A nem teljesítő lakossági hitelek aránya június végére 11,6%-ra nőtt az egy évvel korábbi 8,7%-ról. A magyarázó tényezők között egyelőre a munkanélküliségi ráta változását sikerült csak beazonosítanunk, a jövőben azonban a frank árfolyama miatt főhet igazán az adósok és a bankok feje.
Érdekfeszítő adatokat tett közzé szerdán a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a lakossági hitelek késedelmességére vonatkozóan. A számokból kiderül: a 90 napon túl késedelmes lakossági hitelek összege a második negyedévben 798 milliárd forintról 912 milliárd forintra nőtt (14,3%-os negyedévi emelkedés), miközben a 90 napon belül késedelmes lakossági hitelek állománya is emelkedett, mégpedig 1206 milliárd forintról 1262 milliárd forintra (4,6%-os negyedévi emelkedés). A késedelem nélkül teljesítő hitelek állománya 7598 milliárdról 7861 milliárd forintra nőtt (1,7%-os negyedévi emelkedés).

Nem a frank a bűnös - Sorra dőlnek be a lakossági hitelek
A teljes hitelállományt és a késedelmes hitelek forintban kifejezett állományát is elsősorban a frankárfolyam mozgatja, ezért a fenti összegek nem adnak valósághű képet. Érdemesebb ezért inkább a nem teljesítő hitelek arányát megnéznünk, igaz, ebben szintén torzító tényezőként jelentkezik a devizafolyamok hatása (módosul az egyes devizában felvett hitelek állományi aránya). Jól látható azonban így is, hogy a lakosság fizetési fegyelme tovább romlott: a 90 napon túl késedelmes lakossági hitelek aránya a második negyedévben 10,5%-ról 11,6%-ra nőtt, miközben a 90 napon belül késedelmes lakossági hitelek aránya 15,9%-ról 16,1%-ra emelkedett. A késedelem nélkül teljesítő hitelek aránya ezzel egyidejűleg 73,6%-ról 72,3%-ra csökkent.

Nem a frank a bűnös - Sorra dőlnek be a lakossági hitelek
A fentiektől némileg eltérő adatokat tett közzé múlt héten a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF), ugyancsak a lakossági hitelek késedelmességére vonatkozóan. Az MNB statisztikáitól való eltérésnek több oka lehet (pl. más a lefedett hitelintézetek köre, más az átütemezett hitelek késedelmének figyelembevételi módja), a kétféle NPL-ráta azonban június végén "összeért": mindkettő 11,6% volt, vagyis ennyi volt a 90 napon túli késedelembe esett lakossági hitelek aránya.

Nem a frank a bűnös - Sorra dőlnek be a lakossági hitelek
Nagy mértékben eltér egymástól az egyes lakossági hiteltípusok NPL-mutatója, aminek az eltérő átlagos hitelösszeg és kamatszint mellett a kockára tett eszköz (hitelbiztosíték) megléte vagy hiánya is fontos tényezője lehet. A fedezetlen hitelek éppen ezért kevésbé jól teljesítenek, NPL-rátájuk ugyanis a jelzáloghitelek 9,8%-ával szemben 20,2%. Ha a részletesebb bontást nézzük, legjobban a lakáshitelek (közöttük is nem meglepő módon az 1,8%-os NPL-rátájú támogatott forinthitelek), legrosszabbul pedig a fedezetlen hitelek közé tartozó folyószámlahitelek teljesítenek. Utóbbiak esetében már 27,1% az NPL-mutató.

Nem a frank a bűnös - Sorra dőlnek be a lakossági hitelek
Érdekes következtetések levonására ad alkalmat, ha közelebbről is megnézzük az egyes jelzáloghitel-típusok mutatóit. A forint alapú szabad felhasználású jelzáloghiteleknél a legrosszabb a helyzet (15,6%), holott nemfizetés esetén a jelzáloghiteles fedezeti ingatlana ugyanúgy veszélyben forog, mint a lakáshiteleseknél. E kategóriában azonban csak a válság alatt futott fel a hitelezés, ezért itt az NPL-ráta megtévesztő, éppen ezért nem is szerepeltettük az alábbi ábrán. A relevánsabb kategóriában a deviza alapú szabad felhasználású jelzáloghitelek teljesítenek a legrosszabbul (14,7%), míg a többi kategóriában 10% alatti NPL-rátát láthatunk. Az alacsonyabb NPL-ráta egyik fő oka ez esetben a lakhatást biztosító fedezeti ingatlan elvesztésének kockázata lehet.

Nem a frank a bűnös - Sorra dőlnek be a lakossági hitelek
Jól látható, hogy a legtöbb kategóriában nem állt még meg a nem teljesítő hitelek arányának emelkedése, sőt a második negyedévben a korábbi két negyedévinél nagyobb mértékben emelkedett e hitelek aránya. Kedvezőtlen fejlemény, hogy egy éve nem látott módon a 90 napon belüli késedelemmel rendelkező hitelállomány aránya is nőtt valamelyest, a korábbi negyedévek tapasztalatai alapján azonban ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy a 90 napon túli késedelmek aránya a következő negyedévekben hasonló mértékben nőni fog. Ehelyett általános megfigyelés, hogy a késedelembe esett ügyfelek jelentős része képes arra, hogy fizetési fegyelmét helyreállítsa, amennyiben javul a gazdasági környezet.

Nem a frank a bűnös - Sorra dőlnek be a lakossági hitelek
Mivel a jelzáloghitelek esetében a fedezet elvesztésétől való félelem erős (igaz, ezt a félelmet a kilakoltatási moratórium jó darabig mérsékelten tartotta), fontos kérdés, mi az a közgazdasági jelenség, amely a legnagyobb tömegben képes ezt a félelmet háttérbe szorítani. Kérdés az is, e jelenségek milyen időbeni csúszással váltják ki a késedelmek tömeges emelkedését. A közbeszédben leginkább a munkanélküliséget és a frankárfolyam változásait szokás e tényezők közé sorolni. Az alábbi azt mutatja, hogy a munkanélküliség szintjének adott negyedéves (százalékpontos) változását fél év múlva a 90 napon túl késedelmes hitelek arányának milyen nagyságú (szintén százalékpontos) változása követte. Az együttmozgás meglehetősen erősnek tűnik, kérdés, hogy az első félév vegyes munkaerő-piaci folyamatai mit indukálnak a közeljövőre nézve.

Nem a frank a bűnös - Sorra dőlnek be a lakossági hitelek
A frank árfolyamával már nem ilyen szoros a kapcsolat, ami arra utal, hogy a felvételkorihoz hasonló jövedelmi helyzet megléte esetén a háztartások igyekeznek továbbra is kifogás nélkül törleszteni még akkor is, ha a frankárfolyam miatt a havi teher jóval magasabb a korábbinál. Az is igaz azonban, hogy az augusztusihoz hasonló "stressz" még nem érte a háztartásokat, bőven 230 forint fölötti átlagos frankárfolyamra még nem volt példa. A következő negyedévek statisztikái tükrözik majd ezért igazán, milyen hatást gyakorol a frankárfolyam a hitelesek fizetőképességére, és a céltartalék-képzésen keresztül a magyar bankszektor eredményességére.

Nem a frank a bűnös - Sorra dőlnek be a lakossági hitelek
Kiszámoló

Más miért nem tanult?

Írtam nemrég a sávos adózásról. Az egyik visszatérő motívum volt a hozzászólásokban, hogy miért adóztatja az állam a vagyont, amikor azt eleve már adózott pénzből vettem, s ez így már

KonyhaKontrolling

Adózzon mindenki más!

Az interneten sok vélemény jelenik meg a \"megfelelő\" adóztatással kapcsolatban, de még a legtájékozottabbak is sokszor minimum meglepő véleményeket fejtenek ki. A bejegyzésben nem megyek bele

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Eljöhet a benzinkutak bosszúja

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
intesa sanpaolo getty stock