FONTOS Összeomlott a hitelezés Magyarországon, ők lettek a legnagyobb áldozatok
Bank

Matolcsy kezében a Brokernet és a CIG Pannónia sorsa

Egyetlen biztosítási adószakértő segélykiáltásának tűnik, de a szakma jó részének tetszésére találhat József Polonyi Gábor biztosítási adózási szakértő ma megjelent sajtóközleménye. Az ügy hátterében két erős lobbi csoport áll: az egyik szerint meg kell szüntetni az életbiztosítások egy részének (whole life biztosítások) munkáltatói adómentességét, a másik szerint nem. Végső döntés heteken belül várható.
Az elmúlt években a CIG Pannónia értékesítésének gerincét adták a munkáltatók által munkavállalóik számára adómentesen kötött életbiztosítások, így az életbiztosító nyilvánvalóan az adómentesség fenntartásában érdekelt. Ugyanez igaz lehet a Brokernetre is, amely több biztosító számára is értékesíti a vállalati biztosításokat. A másik fél szerint azonban jogi kiskapuról van szó, amely ártott eddig a hazai piacnak, így meg kell szüntetni. A vita még novemberben eldőlhet, ugyanis zárószavazásra kerülnek az szja-törvény módosításai.

Matolcsy kezében a Brokernet és a CIG Pannónia sorsa
Háttér

Rendkívül sokfajta formát öltött az elmúlt évtizedben az életbiztosítások adóterhelése és adómentessége. Van azonban egy közmegegyezésen alapuló szabályozási elem, ez pedig az, hogy a kockázati célú életbiztosításokat nem terheli az állam. Ezeket a munkáltatók adó- és járulékmentesen köthetik munkavállalóik részére, a biztosítási szakma döntő része e szabályozás létjogosultságát nem is vitatta sohasem. Valamikor a válság kezdetén azonban elkezdték a gyakorlatban is "felfedezni" egyes biztosítók azt a jogi kiskaput, amely alapján kockázati életbiztosításként adhattak el komoly értékesítési potenciállal rendelkező, befektetéssel kombinált (unit-linked) életbiztosításokat is, azokat ún. whole life (egész életre szóló) biztosításként megalkotva.

Hogy lehetséges ez?

A whole life biztosítások lényegében egyfajta átmenetet képeznek a munkáltatói juttatásként elvileg adómentes kockázati életbiztosítások és a munkáltatói juttatásként elvileg adóköteles, jelentős részben megtakarítási célú unit-linked életbiztosítások között. Előbbiek kizárólag halál esetén, utóbbiak az élettartam elejét (jellemzően első két évét) leszámítva az ügyfél kérésére bármikor fizetnek (kezdetben kisebb-nagyobb-veszteséggel, az élettartam későbbi részében jó esetben pozitív hozammal). A kockázati életbiztosítások jellemzően nem rendelkeznek visszavásárlási értékkel (nem válthatók úgy vissza, mint a unit-linked termékek), hiszen csak a biztosítási esemény bekövetkeztekor fizetnek. Semmi sem zárta ki azonban, hogy a biztosítók olyan kockázati termékeket fejlesszenek, amelyek viszont biztosítási esemény nélkül, az ügyfél kérésére is fizetnek. Mivel a teljes életre kötött (whole life) kockázati életbiztosítások kellően hosszú futamidejűek ahhoz, hogy jelentős életbiztosítási tartalék képződjön rajtuk folyamatos díjfizetés mellett, a piac egyes szereplői kihasználták e sajátosságát, és lehetővé tették, hogy az ügyfél a felhalmozott hozammal együtt ezeket visszavásárolja.

Matolcsy kezében a Brokernet és a CIG Pannónia sorsa
Szabályozói, biztosítói vélemények

Egy korábbi minisztériumi állásfoglalás támogatta is e gyakorlatukban a biztosítókat: eszerint a whole life biztosítás kockázati biztosítás, vagyis munkáltatói juttatásként (is) adómentes. Így nyertek teret a kockázati ruhába öltöztetett unit-linked életbiztosítások.

A PSZÁF azonban már korábban felfedezte az ezzel kapcsolatos anomáliát, és ahogy Banyár József elnöki főtanácsadó a Portfolio.hu-nak korábban elmondta, azt javasolta, hogy tegyék be a szabályozásba, a kockázati terméknek nincs visszavásárlási értéke. Ezzel Banyár szerint egyszerűen be lehetne csukni a - jóhiszemű - állásfoglalással kialakult kiskaput.

E kiskapu éveken keresztül a biztosítók egy részének rosszallásával is találkozott. A Portfolio.hu-nak nyilatkozó szakértők ennek okai között elsősorban azt emelték ki, hogy a jogalkotó szándékával ellentétes, bármikor megszüntethető lehetőségről van csak szó, amelyet ha tömeges méretekben alkalmazna a szektor, kiderülne, mekkora kiadási tétel az állam számára. E kiadási tétel pontos nagyságáról ugyanakkor nincs információnk, hiszen a whole life biztosítások pontos statisztikái nem nyilvánosak.

Matolcsy kezében a Brokernet és a CIG Pannónia sorsa
Ettől függ egyes biztosítók jövője?

A termék kedvező adóelbírálása éveken keresztül, különösen a jelzáloghitellel kombinált életbiztosítások visszaszorulása után a piac egyik legfontosabb motorját jelentette. Ahogy azonban ezt a leginkább érintett biztosítók értékesítési számain is látjuk, az utóbbi időben már messze nem volt képes produkálni azt a szerzési volument, amit a válság kirobbanása utáni egy-két évben mutatott - nyilatkozta a közelmúltban a Portfolio.hu-nak Kovács Zsolt, az ING Biztosító korábbi vezérigazgatója. Szerinte mára jelentősen visszaesett a termékek iránt érdeklődő cégek száma, és a teljes piaci értékesítés becslése szerint a korábbi felére esett vissza. Míg korábban egyes cégeknél az értékesítések közel 90%-át a céges életbiztosítások adhatták, arányuk manapság bőven 50% alatti lehet. "Ha nagyon őszinték vagyunk, ki kell azt is mondani, hogy ennek a terméknek a célközönsége limitált. Nem éri meg minden vállalatnak ezt a megoldást nyújtania, és nem is mindenki elég bátor hozzá. Utóbbit azért mondom, mert mint most láthatjuk, az adózási kiskaput a jogalkotó bármikor megszüntetheti." - fogalmazott Kovács.E piac "úttörője" volt az elmúlt években a Brokernet, és egyik fő partnere, a CIG Pannónia, amelyek érdekeit komolyan sértheti a Matolcsy György által vezetett Nemzetgazdasági MInisztérium októberi szja-módosítási javaslata. A Brokernet értékesítési adatai nem nyilvánosak, a CIG Pannóniáé viszont igen. Bár ezekből kiderül a biztosító új szerzési volumene, az nem derül ki belőlük, jelenleg hány százalékos arányt képvisel értékesítésében az adómentesen nyújtható vállalati életbiztosítások köre. Kérdésünkkel ezért még az új adójavalsatok benyújtásakor megkerestük a biztosítót, de sem a jogszabályi javaslatról nem kívántak állást foglalni, sem a vállalati életbiztosításaik súlyát nem árulták el.

Matolcsy kezében a Brokernet és a CIG Pannónia sorsa
NGM vs. lobbi

Épp a Nemzetgazdasági Minisztérium októberi javaslata az, amelyet a ma sajtóközleményt kiadó József Polonyi Gábor melegen üdvözölt, az ugyanis kimondta, hogy a kockázati életbiztosítások nem rendelkeznek visszavásárlási értékkel. A biztosítási szakma korábbi adójavaslataiban is meghatározó szerepet játszó közgazdász szerint "a törvényjavaslat szakmailag kifogástalan módosításokat kezdeményezett a személybiztosításokat érintően. Ezek a változtatások megfeleltek a MABISZ tagbiztosítóinak, a PSZÁF-nek, és ezek a változtatások véget vetettek volna a cégek által vásárolt biztosítások körül az elmúlt években kialakult anomáliáknak, adótrükközéseknek. A ma is hatályos szabályozás ugyanis adómentes díjjal kedvezményezi az olyan biztosítási konstrukciót is, amely - elnevezésével ellentétben - kifejezetten megtakarítási célt szolgál, és amellyel számos visszaélést követnek el, és azzal - az állam kárára - leginkább a menedzserek, a cégtulajdonosok járnak jól - no meg azok a biztosítók, alkuszok, akik elsősorban az ilyen termékek értékesítéséből élnek. Ezek a biztosítások valójában már semmilyen biztosítási védelmet nem jelentenek, azokat a biztosításoktól idegen célok elérésére használják, és még hosszú távú megtakarításoknak sem tekinthetők éppen az előbbi okok miatt."

Matolcsy kezében a Brokernet és a CIG Pannónia sorsa
József Polonyi úgy véli, hogy a kormány által eredetileg támogatott törvényjavaslat a személybiztosításokat valódi közgazdasági tartalmuk alapján minősíti. A változás azonban nem jött jól azoknak, akiknek a szóban forgó konstrukció a fő termékük, ezért kerültek Papcsák Ferenc fideszes képviselő által benyújtásra olyan módosító indítványok, amelyek továbbra is lehetőséget adnának "a biztosítási ágazatot megzavaró adókikerülési gyakorlatnak." Csütörtökön aztán T8750/81. számon benyújtásra került a Parlamenthez az a költségvetési bizottsági módosító javaslat, amely az eredeti javaslattal ellentétben nem zárja ki, hogy a kockázati életbiztosítások visszavásárlási értékkel rendelkezzenek, vagyis fenntartja az eddigi gyakorlatot. "Ehhez az adómentességhez - a kormány eredeti javaslatához képest megint csak idegen testként - kapcsolódik egy, a visszavásárlás adóztatására vonatkozó szabály is, amelynek mértéke a bérek adóterheihez képest alacsonyabb, bizonyos idő elteltével kifejezetten előnyös." - írja József Polonyi, aki szerint egyéni üzleti érdekek miatt bukhat meg a közjó és a biztosítási szakma érdekében álló eredeti, az NGM apparátusa által szakmailag jól alátámasztott kormányszándék.

Matolcsy kezében a Brokernet és a CIG Pannónia sorsa
Kiszámoló

Más miért nem tanult?

Írtam nemrég a sávos adózásról. Az egyik visszatérő motívum volt a hozzászólásokban, hogy miért adóztatja az állam a vagyont, amikor azt eleve már adózott pénzből vettem, s ez így már

KonyhaKontrolling

Adózzon mindenki más!

Az interneten sok vélemény jelenik meg a \"megfelelő\" adóztatással kapcsolatban, de még a legtájékozottabbak is sokszor minimum meglepő véleményeket fejtenek ki. A bejegyzésben nem megyek bele

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Eljöhet a benzinkutak bosszúja

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
üres pénztárca