Bank

Itt az idő: most érdemes forintosítani a devizahitelt

Portfolio
Kedvező lehetőséget teremt a Magyar Nemzeti Bank augusztus végéig tartó Növekedési Hitelprogramja arra, hogy a kis- és középvállalkozások forinthitelre váltsák meglévő devizahitelüket. Fedezeti ügyletek révén még akkor is érdemes lehet ezt megtenni, ha egyébként természetes fedezettel (export árbevétellel) rendelkezik valaki - hangzott el a Portfolio.hu és az MBK Bank által szervezett vállalati fórumon. Az előadók szerint nem számíthatunk jelentős forinterősödésre, így mivel a hitelprogram kamatszintje egyébként meglehetősen alacsony, nem érdemes sokat várni a kiváltással.
Gábriel Péter, a Magyar Nemzeti Bank igazgatója elmondta: az MNB hitelprogramja ebben a hónapban startolt, és augusztus végéig tart. A jegybank döntésének háttere, hogy a kis- és középvállalkozások két problémacsoporttal is szembesültek a válság során finanszírozásukat illetően: 1. egy részük kikerült a hitelképes vállalkozások köréből, nőtt a csődkockázatuk a romló makrogazdasági környezetben, és szigorodtak a hitelképességi (nem árjellegű) kritériumok. 2. a kkv-k egy része nem rendelkezik természetes fedezettel a deviza-árfolyammozgásokkal szemben, az árfolyamkitettség miatt pedig kiszolgáltatottan nézett szembe a válságjelenségekkel. A kkv-k átlagosan 160 forintos frankárfolyam mellett vettek fel devizahiteleket (itt van a legnagyobb probléma), az euróhitelek esetében 270 forint körül. A nehézségek a magyar vállalati hitelállomány nagyságán is meglátszódnak: a régióban masszívan alulteljesítő Magyarország e téren 2008 óta. Az MNB célja a Növekedési Hitelprogrammal az, hogy megtörje a negatív visszacsatolást a pénzügyi és reálgazdasági negatív folyamatok között.

Az MNB Növekedési Hitelprogramjának első pillére kedvező kamatozású új hiteleket nyújt a kkv-k számára, a második pedig a meglévő devizahitelek kiváltására szolgál. A jegybank eredetileg 500 milliárd forintnyi forrás allokálását tervezte (250-250 milliárdot a két pillér keretében), a nagy érdeklődésre való tekintettel azonban ezt 750 milliárd forintra emelte (425, illetve 325 milliárd forint). A megemelt keretösszegnek köszönhetően a legtöbb hitelintézet megkapja az igényelt hitelösszeget. A keret nagy részét nagybankok kapják (és adják tovább ügyfeleiknek), ugyanakkor a kisebb hitelintézetek a kkv-hitelállományban meglévő részesedésüknél nagyobb mértékben részesednek a programból. Az MNB a programtól összességében 0,2%-0,5%-os pozitív GDP-hatást vár. A jegybank várakozásai szerint az alacsony kamat új ügyfelek számára is vonzó lehet, másrészt hozzájárul a meglévő ügyfelek körében a nem teljesítési arány csökkentéséhez is.

Itt az idő: most érdemes forintosítani a devizahitelt
Változóban a világ - állapította meg előadásában Weinhardt Attila, a Portfolio.hu elemzője. Lassulhat, majd megállhat az amerikai likviditásnövelés ("pénznyomda"); a tartósan nulla százalék körüli fejlett piaci hozamkörnyezet a végéhez közelít, ami a feltörekvő piacokon is emeli a hozamokat, és nálunk is növeli az állam finanszírozási költségeit. Emellett egyre nagyobb a kínai helyzettel kapcsolatos bizonytalanság, sok a problémás hitel az ottani árnyékbank-rendszerben. A globális problémák miatt izgalmas lehet a nyár a piacokon: nő a volatilitás (ezt mutatja a VIX-index), a forint szintén nagy kilengéseket mutat. Aggasztó, hogy a magyarországi hozamok emelkedése külföldi tőkekivonás nélkül ment végbe (a külföldi befektetők aránya 40%, ami a feltörekvő piacok közül a legmagasabb), ami ha bekövetkezik, a forintra kedvezőtlen hatást gyakorolhat. Emellett a GDP-arányos államadósság nem csökken, a kormány folyamatos költségvetési kiigazítási kényszerben van. A jövőben is valószínű "nem szokványos" gazdaságpolitikai lépések kockázatot jelentenek a forint szempontjából, és elképzelhető az is, hogy a jegybank további 2-3 kamatcsökkentést hajt végre, bár ezt a piac most nem árazza. A külső piaci kockázatkerülés, az olvadó forintkamat-előny és a gyenge növekedési kilátások a hosszú távú gyengülő trendben tarthatják a forintot, jelentős erősödésnek kicsi a valószínűsége.

Balásy Zsolt, az MKB Bank elemzője szerint most érdemes a kis- és középvállalkozások számára devizahitelüket forinthitelre váltani. A természetes fedezet nélküli devizahitelezés szerinte olyan, mint a klasszikus tőzsdézés, és mivel az árfolyam nem jó irányba megy, a hitelfelvevők bukó pozícióban vannak. A külső egyensúly javulása miatt a forintnak erősödnie "kellett volna", ám ez nem történt meg. Ha a gazdaságpolitikai irányítók úgy gondolnák, hogy erősödni fog a forint a jövőben, dolgoznának-e azon, hogy kivezessék a devizahiteleket? - tette fel a kérdést Balásy. Tőzsdei fedezeti ügylet mellett akár egy 2,0%-os kamatozású euróhitelt is érdemes 2,5%-os forinthitelre átváltani - mutatta be egy példán. Az MKB elemzői ráadásul arra számítanak, hogy az EKB által meghatározott alapkamat jelentősen nőni fog a következő években, így egyre kevésbé lesz érdemes euróhitelben maradni. A forintosítás előnyei: 1. az árfolyamkockázat eltűnik, de ha eddig se volt ilyen (pl. export árbevétel miatt), a fedezés sokkal pontosabb és rugalmasabb lehet tőzsdei ügylet révén, 2. a kamatkockázat eltűnik, változóból fix kamatozásba megyünk át, 3. nominálisan is kedvezőbb lesz a kamatozás: 2,5%-os kamat + határidős prémium, 4. a kötelező mérlegátértékelési hatások eltűnnek.

Itt az idő: most érdemes forintosítani a devizahitelt
Kiszámíthatóságot, tervezhetőséget hoz az MNB Növekedési Hitelprogramja, hiszen azonos (meglévő) hitelállomány mellett alacsonyabb kamatot biztosít, és megszabadít a devizaárfolyam-változásoktól is - mondta előadásában Rakó Ágnes, a KPMG Tanácsadó Kft. számviteli csoportjának igazgatója. Ami a számviteli hatásokat illeti: aki devizahitelt vált ki, annak számára realizálttá válik az eddig elért árfolyamnyereség vagy -veszteség, míg forinthitel kiváltása esetén ilyen nincs. Ha a devizahitel kiváltása kedvezőtlen árfolyam mellett történik, az alacsony szinten tartósíthatja a vállalkozás tőkeszintjét, befolyásolva eladósodottsági mutatóit. Emellett a szükségesnél magasabb hitelösszeget jelenthet, befolyásolva a kamatfizetés mértékét is. Ezek a szempontok óvatosságra adnak okot, de így is inkább a minél előbbi, mint későbbi forintosítás mellett szólnak, ugyanis jelentős forinterősödésre nem számíthatunk.
magyarorszag koronavirus
pos terminál bankkártya
parlament halászbástya budapest getty stock
pláza bevásárlóközpont
mark machin

Alapblog A stockpicking adás

Irány New York! Még két világvége! Most kell shortolni? Az elzálogosított Szent Korona Címlap indikátor jelez? Többek...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-05-12
Építőipar 2021
2021-05-13
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
pos terminál bankkártya