Bank

Ordító vételek már nincsenek a kötvénypiacon

Portfolio
A fejlett állampapírpiacon várhatóan a legrosszabbat, a nagyobb hozamemelkedéseket már magunk mögött tudhatjuk, azonban nagyon nehéz ma olyan befektetést találni a kötvényfronton, ami igazán jó lehetőségekkel kecsegtet. A magyar befektetők szempontjából viszont egy olyan eszközosztályról van szó, amely nem kerülhető meg. Alapkezelői vélemények szerint a legjobban úgy cselekszünk, ha egy globálisan diverzifikált portfóliót alakítunk ki, így azok a befektetési alapok kerülhetnek előtérbe, amelyek rugalmasan tudnak reagálni a piaci eseményekre - derült ki a Portfolio.hu vagyonkezelési konferenciájának első szekciójából. A teltházas eseményen felszólaló szakemberek úgy nyilatkoztak, hogy érdemes nyitott szemmel járni, és a magyar kötvényekre épített portfóliót nemzetközi irányba elmozdítani.

A konferencia nyitóelőadását Oliver Jackson (Saxo Bank) tartotta, aki a devizapiacokról beszélt, viszont mivel szoros összefüggés van az árfolyamok és az adott régiók fundamentumaival, sok szó esett a gazdasági kilátásokról. A szakértő szerint Amerikában a nehéz és erős tél ellenére látszik a gazdasági kilábalás folytatódása, így a Fed sem lassít várhatóan a kötvényvásárlási program kivezetésén. Európával összehasonlítva kedvezőbb Amerika helyzete, hiszen a kétsebességes kontinensen még nagyon sok problémát kell megoldani, és bőven elképzelhető, hogy mennyiségi lazításra lesz szükség Európában is. Rövid távon nem várnak nagyobb elmozdulásokat az euró-dollár devizakeresztben, viszont hosszabb távon a dollár erősödésében hisznek. Japánt illetően Oliver Jackson elmondta, hogy a gazdasági kondícióktól függően további monetáris lazításra lehet szükség, ami a helyi deviza gyengülését hozhatja el. A feltörekvő piacokra kitérve a szakember elmondta, hogy a befektetők sokkal szelektívebben választanak befektetési célpontot, a pénzcsapok fokozatos elzárásával összhangban a fundamentumok sokkal nagyobb jelentőséggel bírnak. Ezért a kedvező makrogazdasági adatokkal jellemezhető országok kényelmesebb helyzetben érezhetik magukat, mint azok, ahol problémák vannak.

Az állampapírpiaci hozamok, főként a fejlett országokban történelmi összehasonlításban alacsonyak, azonban sok befektető kockázati profilja alapján nem lehet ezeket a befektetéseket megkerülni, egy kiegyensúlyozott portfólióban szükség van ilyen eszközökre is. A tavalyi év kellemetlen lehetett a hozamemelkedések miatt, a várakozások szerint azonban a tőkevesztéssel járó legnagyobb kötvénypiaci mozgások már mögöttünk vannak. A hozammozgásoknak való kitettség csökkenthető, ha a minőségi diverzifikáció irányába mozdulunk el. A különféle piacok nem mozognak együtt, ráadásul a magasabb hozamú piacok nagyobb védelmet adhatnak. A tesztek azt mutatják, hogy a jobb adóssághelyzet és a kedvezőbb növekedési kilátások mellett a GDP súlyozású kötvényindex hozama közel a kétszerese volt a piaci kapitalizáció alapuló index teljesítményének. Éppen ezért nem lehet ma már egyértelműen vonalat húzni a fejlett és feltörekvő piacok között, más szempontokat is figyelembe kell venni. A diverzifikáció miatt azonban nagyon kell figyelni a devizakockázatok megfelelő kezelésére - hangzott el Szabó József (Aberdeen Asset Management) előadásában.

Ordító vételek már nincsenek a kötvénypiacon
Az egyik meghatározó trend ebben az évben is a gazdaságpolitika lesz a kötvénypiacon, a tavalyi évben a fejlett kötvénypiacokon hozamemelkedést hozó Fed hatásai várhatóan már kisebbek lesznek, az utóbbi évtizedekben ugyanis az alapkamathoz képest a 10 éves amerikai kötvényhozam nem volt 3,5%-ponttal magasabban (most közel 3%-pontnál tartunk). Az állampapírokhoz képest kedvezőbb lehetőséggel kecsegtetnek a vállalati kötvények, amit támogathat, hogy a kilábalás tartósnak tűnik, bár a lakossági fogyasztás még koránt sem tért vissza a válság előtti ütemhez. A vállalati kötvénypiac kellően mély ahhoz, hogy a különböző kockázatvállalási hajlandóságú ügyfelek is megtalálják a számításunkat, az alacsony szinten maradó csődráta kellő stabilitást adhat a portfólióknak. Érdemes nyitott szemmel járni, például érdekesek lehetnek a feltörekvő piaci high-yield kötvények is, viszont megnő a jelentősége az értékpapír-kiválasztásnak - fejtette ki véleményét Franz-Josef Loerch (JP Morgan Asset Management) előadásában.

Al-Hilal István (Fidelity Worldwide Investment) szerint a befektetési piacon nem lehet megkerülni, hogy ne legyenek váratlan események, ezekkel együtt kell élni. Egy alapkezelő úgy tud védekezni ezek ellen a hatások ellen, ha minél aktívabb stratégiát folytat. Például egy folyamatos hozamemelkedés igenis ki lehet védeni, egy nagyobb, sokkszerű hozamemelkedést viszont nagyon nehéz. A szakember optimistán nyilatkozott a vállalati kötvényekkel, és a high-yield kötvényekkel kapcsolatosan, elmondásuk szerint a portfóliókban felülsúlyozzák az eszközosztályt. Az európai kötvénypiacok számára az is pozitívumot jelenti, hogy megjelentek az ázsiai, például Japán befektetők a piacon, bár nem lehet arra számítani, hogy az intézményi befektetők óriási összegeket súlyozzanak át Európába. A magyar kötvénypiac az alapkezelőnél alul van súlyozva és maga a forint is.

Ordító vételek már nincsenek a kötvénypiacon
Cserháti András (Aberdeen Asset Management) szerint nemcsak a vállalati kötvénypiacon lehet találni jó lehetőségeket, az állampapírpiacon is vannak vételi lehetőségek, különösen a periféria országokban (Olaszország, Spanyolország, Írország). Ezeken a piacokon a hozamfelárak csökkenését várják az alapkezelőnél. Ezt meghaladóan úgy is lehet javítani a portfólió teljesítményét, ha a diverzifikált portfólió összefoglalásában másfajta súlyozást használunk. A vagyonos ügyfelek nehezen tudnak a piaci változásokkal együtt élni, fel kell ismerni, hogy ma már a kötvények nem ugyanazt a kockázatot jelentik, mint korábban, ma már nem tekinthetők biztonságos menedéknek. A magyar piacról az a véleménye az alapkezelőnek, hogy félreárazott a kötvénypiacunk, túlságosan mélyre csökkentek a hozamok. A kockázati prémiuma az országnak eltűnt, és vannak hasonló hitelbesorolással rendelkező országok, amelyek vonzóbbak lehetnek a külföldi intézményi befektetők számára.

Juscsák György (JP Morgan Asset Management) a panelbeszélgetésben kifejtette, hogy nem könnyű ma kötvénypiaci befektetőnek lenni, és privátbanki tanácsadónak sem, mert a fejlett piacokon látható 30 éves hozamcsökkenési trend törött meg. Nagyon kevés olyan hely maradt a kötvénypiacon, amelyben jó lehetőséget lehet találni, ez pedig szerintük a vállalati kötvények. A szakértő hozzátette, hogy született optimista, jó azt látni, hogy Európában belül azt lehet érzékelni, hogy míg a lengyelek Angliába mennek dolgozni, addig Lengyelországban kezdenek megjelenni a spanyolok, mert legalább ott tudnak munkát találni.

Martin Bruckner (Allianz Global Investors) úgy vélte, hogy jelenleg nagyon nehéz megmondani, hogy pontosan hol vannak a kockázatok, de ezek egészen biztosan elő fognak jönni, ezért diverzifikált kötvényportfóliót érdemes kialakítani. A periféria országokat illetően optimisták, lehet olyan momentumokat látni, amelyek azt mondatják, hogy megfelelő szelekció mellett érdemes vásárolni a kötvénypiacon. A feltörekvő piacokkal kapcsolatosan a szakértő elmondta, hogy míg korábban ordító vételek voltak a kötvénypiacon, addig most már sokkal visszafogottabbak a befektetők, a kockázatok megemelkedtek, és a volatilitással is együtt kell élnie az ügyfeleknek.
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul szerdától a benzin ára

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
Fundamenta Morafcsik László interjú