Jelentős összegek parkolnak a céges számlákon az elmaradt beruházások miatt
Bank

Jelentős összegek parkolnak a céges számlákon az elmaradt beruházások miatt

Portfolio
Sok vállalkozás a járvány következtében kieső forgalma miatt a túlélésért küzd, de jelentős azon cégek száma is, ahol a bizonytalan helyzet a beruházások elhalasztását indokolja, és ezért  jelentős összegek parkolnak a  céges számlákon. A magyar piacon is elérhető már olyan betéti konstrukció, amely lehetővé teszi, hogy akár csak egy hónapra, az újratervezés időszakára is le lehessen kötni a szabad forrásokat, nagyobb kamatot elérve, mintha csak  látra szóló betétben tartanák pénzüket a vállalkozások.

A koronavírus átírta a cégek befektetési stratégiáját, de nem minden cég került nehéz helyzetbe: vannak olyan cégek, amelyek rugalmasan alkalmazkodva átalakították a termékportfóliójukat vagy más szolgáltatásokat nyújtva most kétszer, háromszor nagyobb profitot termelnek, mint korábban. Azok száma pedig még több, akik a kialakult szituációban egyelőre kivárnak, és az éves terveiket a megváltozott piaci környezethez  igazítják.

A jelenlegi bizonytalan szituációban a cégek igyekeznek minden költségelemet eltolni, amely különböző beruházások, befektetések, fejlesztések elhalasztását eredményezi, de a már elindult befektetési projektek is sokkal lassabb dinamikával működnek most. Így keletkezett egy plusz forrás a vállalatoknál, ami már el volt különítve, de most beragadt. Mi ezeknek a fel nem használt forrásoknak az alternatív befektetésére ajánlunk egy forint betéti lehetőséget

– mondta a Portfolio-nak Korsósné Maku Márta, a Sberbank Vállalati Termékfejlesztési és Értékesítés Támogatási Divízióvezetője.

Ezeket a forrásokat a cégek jellemzően látra szóló betétekben tartják, amelyek esetében jelentős növekedést tapasztaltak az elmúlt időszakban a banknál. „Gyakorlatilag parkoltatják a cégek a pénzüket” – mondta Korsósné és hozzátette, hogy ezeknek a vállalati ügyfeleknek kínálnak a piacon elérhető kamatoknál magasabb lekötési lehetőséget.

A látra szóló betétek esetében a piacon elérhető EBKM jelenleg nagyjából 0,01-0,05 százalék között mozog.

„Ezzel szemben, új forrás esetében, ha csak egy hónapra lekötik a pénzt a Sberbanknál, 1,05 százalékos betéti hozamot biztosítunk. Meglévő fedezet esetében ugyanez 0,5 százalék. Tehát akár egy hónap alatt is jóval nagyobb kamatot tudnak elérni, mintha látra szóló számlán tartanák a pénzüket”

– tette hozzá. 

Bár a cégek a legtöbb banktól általában egyedi ajánlatokat kapnak, amelyek nem publikusak, de ha a nyilvános, bankok által kommunikált elérhető kamatokat vesszük figyelembe, akkor az általános  0,05 százalékos betéti kamatot igyekeztek túlszárnyalni a jelenlegi ajánlattal. A konstrukció előnye, hogy akár egy hónapos időtávra is elérhető, tehát, ha a jelenlegi bizonytalan környezetben a vállalat  likviditása változik, és gyorsan hozzá kell jutni a forrásaihoz,  az rövid időn belül megoldható.

„Nem kell hosszú távú döntéseket hozni ahhoz, hogy a cégek élni tudjanak a lehetőséggel, nagyjából egy hónapra mindenki képes előre tervezni"– mondta Korsósné.

A bank kínálatában elérhetőek hosszabb lejáratú, 3 és 6 havi betétek is. Új forrás esetében a háromhavi EBKM 1,1 százalék, a hathavi pedig 1,2 százalék, tehát meredek emelkedés nincs a kamatkondíciókban.

A meglévő ügyfelek esetében, a látra szóló betétek háromhavi lekötésével az EBKM 0,6 százalék, a hathavinál pedig 0,7 százalék. A szakértő hozzátette, hogy a legtöbb cég 2-3 banknál is tartja a forrásait, így a meglévő ügyfelek esetében is elérhetők az új forrásra vonatkozó kamatkondíciók, amennyiben egy másik pénzintézettől áthozzák a látra szóló állományukat. A banknál a leköthető összeg betétenkénti minimuma 10 millió forint, a betéti állomány pedig egyszerre legfeljebb 350 millió forint lehet ügyfelenként.

A cikk megjelenését a Sberbank támogatta.

KonyhaKontrolling

A javadat akarják?

A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai bank ügyintézőit. Nem meglepő módon azt találták, hogy a kapott tanács nem az ügyfelek é

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

MNB Intézet

A kerékpározás árnyoldala

Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni. A kerékpárok használata, terjesztése kevéssé szabályozott, illetve az iparág sem mozdul

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Itt a kormánydöntés az üzemanyagárak szabályozásáról
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
Munkahelyet váltott az OTP Ingatlan Zrt. vezérigazgatója