Ausztriában hiába pörgött fel a digitalizáció a pénzintézeteknél, az ügyfelek személyes kiszolgálást akarnak
Bank

Ausztriában hiába pörgött fel a digitalizáció a pénzintézeteknél, az ügyfelek személyes kiszolgálást akarnak

MTI
A koronavírus-válság felgyorsította a pénzügyi ágazatban a digitalizációt, a belső kommunikáció és a feladatok végrehajtása egyre inkább az új csatornákra helyeződik át, az ügyfelek azonban továbbra is a személyes kapcsolattartást preferálják - derül ki a Finanz-Marketing Verband Österreich (FMVÖ) osztrák bankok és biztosítók körében végzett áprilisi tanulmányából, amelyet szerdán videokonferencián mutatott be.
Erről a témáról részletesen is szó lesz június 3-ai Financial and Corporate IT 2021 konferenciánkon. Regisztráció itt!

Miközben az új digitális eszközök használata rohamléptekkel terjed a vállalati kommunikációban és munkavégzésben, az ügyfelek körében, még a fiatal ügyfelek körében is ennek még alacsony az elfogadottsága. Egyértelműen pozitív fogadtatásra lel viszont az ügyfelek körében, ha például egy fiókban folytatott személyes tanácsadás közben szakértőt kapcsolnak be videokonferencián a megbeszélésbe - emelte ki a felmérés tapasztalatai alapján Robert Schediwy, a FMVÖ igazgatótanácsának a tagja, a Denkconsult igazgatója.

Rámutatott, hogy a bankok termékeinek 70-80 százalékát már online szerződéskötéssel is igénybe lehet venni, ennek a megoldásnak azonban az elfogadottsága még rendkívül alacsony, bár lassú emelkedő tendenciát mutat.

A biztosítók főként egyszerűbb termékeiket kínálják online szerződéskötéssel, például utazási, lakás vagy autóbiztosítást. Az olyan összetettebb, tanácsadást is igénylő termékek, mint például az életbiztosítás vagy az egészségbiztosítás általában személyes szerződéskötéssel kelnek el.

Az első járványvédelmi zárlat idején a biztosítási szakma forgalma visszaesett, azóta azonban már megindult a növekedés. A csökkenés elsősorban az olyan alapszolgáltatások, mint az utazási biztosítások visszaesésének volt tulajdonítható.

Ausztriában a lakosság mindössze 8 százaléka kötött valaha online biztosítási szerződést, többségében utazási biztosítást - mondta Robert Sobotka, az FMVÖ igazgatótanácsának a tagja, a Telemark Marketing igazgatója. Az ügyfelek gyakorta tájékozódnak az interneten az elérhető lehetőségek után, a szerződések megkötéséhez azonban tanácsadásra tartanak igényt.

A biztosító társaságok erőteljesen kiépítették a kárigény online benyújtásának és rendezésének technológiai feltételeit, ami a 17 osztrák bank és 13 biztosító társaság szakértőinek a megkérdezésévek készített tanulmány megállapításai szerint a kényelmi szempontok mellett óriási hatékonyságnövelő potenciált is hordoz magában.

Erről a témáról részletesen is szó lesz június 3-ai Financial and Corporate IT 2021 konferenciánkon. Regisztráció itt!

A címlapkép forrása: Getty Images.

Holdblog

Félrealkalmazkodunk

Az alkalmazkodás maga az élet. Mi sem vagyunk ez alól kivételek, ugyanakkor a szellemi képességeink és az erős technológiánk...

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ők a leggazdagabb magyar nyugdíjasok
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Ez is érdekelhet
Sberbank orosz bank szankció