Új privátbanki ügyfélkezelési modellt épít a Magyar Bankholding
Bank

Új privátbanki ügyfélkezelési modellt épít a Magyar Bankholding

A hazai bankszektor egyik legszélesebb szolgáltatáspalettája jöhet létre a Budapest Bank, az MKB Bank és a Takarék Csoport fúziójával. Az új bank jövő tavasztól MBH Bank Nyrt. néven működik tovább, céljai között szerepel egy olyan platform kialakítása, amelyen keresztül az ügyfél összes, bankhoz köthető igénye egy felületen lesz kiszolgálható. Pleschinger Gyula Márkkal, az MKB Private Banking üzletágának igazgatójával beszélgettünk a nagyszabású fúzióról, annak hatásairól, az egyre aktuálisabb családi vagyonkezelési stratégiákról, valamint arról, hogy hogyan illeszkedik a privátbanki stratégia az ESG célokhoz.

Három nagyon eltérő profilú és tudásbázisú szervezet egyesülése kezdődött meg a Budapest Bank és az MKB Bank áprilisi fúziójával, ami a Takarék Csoport csatlakozásával zárul jövő májusban. Mit jelent ez a privátbanki ügyfelek számára, ők mit tapasztalnak majd mindebből?

A tagbankok ügyfélkörének vizsgálatakor nagyon meglepett minket, hogy milyen kis arányban vannak csak átfedések, az ügyfélportfóliókon belül alig pár százalék volt az, aki a három privát bankon belül többnél is ügyfél lett volna. Ebből azt a következtetést vontuk le, hogy három nagyon logikusan és természetesen egymáshoz illeszthető üzletág áll össze eggyé a Magyar Bankholdingon belül. Hatékonysági szempontból a fúzió hatása kifejezetten pozitív, hiszen a hazai piac egyik legszélesebb termékkínálatával dolgozunk, illetve a hálózatunk olyan méretűre bővült, hogy a kiszolgálást országosan jóval kényelmesebben és személyesebben tudjunk biztosítani. 

Méretünkből fakadóan természetes, hogy a piaci élbolyban vagyunk, a méret és a kezelt vagyon alapján a fúzió lezárását követően a második helyre számíthatunk majd.

Úgy becsüljük, hogy 2023 folyamán meghaladjuk az ezermilliárd forintos mérföldkövet az általunk kezelt privátbanki vagyon tekintetében. Miközben a méret egy lényeges és nem negligálható szempont egy privátbank értékelésénél, a mi igazi fókuszunk eddig is azon volt, hogy az ügyfeleink számára megfelelő termék- és szolgáltatásportfóliót tudjuk kifejleszteni és nyújtani. Elsősorban ebben szeretnénk piacvezetők lenni.

A hazai piacon egyelőre még csekély a diszkrecionális vagyonkezelés súlya és penetrációja. Hogyan valósul meg a komplett vagyonkezelési koncepció a private banking területén? Mekkora az érdeklődés az ilyen típusú szolgáltatások iránt?

A komplett vagyonkezelés során a pénzügyi vagyonon túl tekintünk, és egyéb eszközosztályokat, mélyebb struktúrákat is elkezdünk vizsgálni, amelyeket aztán behozunk az ügyfelek mindennapjaiba. Az MKB Private Banking bő két éve ismerte fel, hogy érdemes stratégiai együttműködésben dolgozni a hazai bizalmi vagyonkezelői szolgáltatói körrel, akik úgymond a mi szolgáltatásainkat kiegészítő szervizt nyújtanak az ügyfeleknek. Ők rendelkeznek azzal a képességgel, hogy olyan vagyonstruktúrákat hozzanak létre a privátbanki szolgáltatáson kívül, amelyek az örökítés és a családi vagyontervezés vonatkozásában igazán hatékony megoldást jelenthetnek. Ez a közös munka vezetett oda, hogy ügyfélkörünknek már biztosítani tudjuk a stabil infrastruktúrát, a rugalmas számlavezetést és a kiszolgálásukhoz szükséges jogi hátteret is. 

Pleschinger Gyula Márk
Pleschinger Gyula Márk Fotó: Portfolio

Meglátásunk szerint a privátbanki referensek és a vagyonkezelő kollégák szimbiózisa precízebb, átgondoltabb portfóliókat eredményez majd, az ez iránt mutatkozó ügyfélérdeklődés pedig már most kézzelfogható. Emellett úgy véljük, hogy a hazai színtéren a bizalmi vagyonkezelők és trustok számára nálunk elérhető számlavezetési infrastruktúra továbbra is a legszofisztikáltabb megoldások között van.

A jelenlegi turbulens, nehezen kiszámítható gazdasági környezetben mit javasolnak a privátbanki ügyfeleknek? Milyen lépésekkel csökkenthetők a kockázatok?

A kockázatok minimalizálása érdekében diverzifikált portfóliót ajánlunk. Ha a biztonságos oldalt nézzük, akkor az Államadósság Kezelő Központ által a közelmúltban behozott inflációkövető lakossági állampapírok primátusa nem megkerülhető, a geopolitikai bizonytalanságok és az infláció miatt ennek a terméknek jelentős az attraktivitása. Viszont a mostani kamatkörnyezetben egészen izgalmas tőkegarantált és vonzó hozamot biztosító strukturált termékeket is tudunk nyújtani, reméljük, hogy ezek hozamai igazolják majd a döntéseket. 

Mindeközben kötelességünk a kockázatosabb eszközöket is monitorozni, és a lehető legjobb pillanatban javasolni, ha a biztonságos befektetés irányából érdemes lehet az óvatos kockázatvállalás felé elmozdulni. Azt gondolom, hogy a közeljövőben - egyelőre talán a befektetési alapokon keresztül - kockázatosabb befektetéseket is érdemes lehet majd eszközölni. Lehet, hogy kincstári optimizmus, de a jövő évtől minden területen konszolidációt várunk, ami miatt érdemes lehet nagyon óvatosan új pozíciókat felvenni.

Egyes felmérések szerint a hazai családi vállalkozások több mint egyharmada áll generációváltás előtt, vagyis a következő években egyre aktuálisabbá válik azok jövőbeli működésének megtervezése. A szolgáltatási kört ez mennyiben érinti, erősödik a family office jellegű megoldások iránti kereslet?

Egy modern, XXI. századi privátbank nem fókuszálhat kizárólag a pénzügyi vagyonra. Az út felénél sem járunk még, de ez a stratégiai irány abszolút a zászlóshajónknak számít. A Svájcban és az angolszász világban elterjedt family office jellegű élményt specialista partnereinkkeltervezzük biztosítani; a pénzügyi tanácsadás és az azon túli szolgáltatások együttese az, amit leginkább a családi vagyontervezés címszóval jelölnék. 

Jelenleg 5 dedikált kollégánk foglalkozik ezzel a területtel.

A következő lépés, hogy a meglévő infrastruktúrába beillesszünk olyan, a stratégiai partnereink által nyújtott szolgáltatásokat is, amelyektől a családi vagyontervezés, vagyonkezelés előmozdítását reméljük.

Láthatóan a versenytársaink is elkezdtek érdeklődni a családi vagyontervezési megoldások iránt; és kifejezetten örülök annak is, hogy az általunk preferált és több éve használt retorikát alkalmazzák a szolgáltatáskörük elnevezésére. A családi vagyontervezés valóban sokkal kifejezőbb megközelítés, mint a kissé személytelen generációváltás. 

Világszerte megújul a vagyonkezelési szektor, milyen trendek vetíthetők előre? Milyen megoldásokkal készülnek, immáron közösen az ügyfelek komplexebb kiszolgálása érdekében?

A privátbanki ügyfélkezelési vízióink rengeteg elemét már építjük, körvonalazódnak a rövid-, közép- és hosszú távú céljaink. A termékek vonatkozásában már rövidtávon is szeretnénk megerősíteni a környezetvédelmi, társadalmi és etikus vállalatirányítási szempontokat figyelembe vevő befektetések, az úgynevezett ESG-specifikus termékpalettánkat. 

Magyarországon egyedülálló módon a privátbanki területen belül hoztuk létre a Diszkrecionális Portfolio Menedzsment (DPM) szolgáltatásunkat, amelyet olyan vagyon- és portfóliókezelő szakértők támogatnak, akik bizonyos korlátokon belül szabadon dönthetnek az ügyfél befektetéséről. Mivel a privátbanki klasszikus kiszolgálás és a vagyonkezelés egy szervezeti egységen belül található, így az ügyfelek a privát bankáron keresztül az összes szolgáltatást nagyon kényelmesen el tudják érni. Terveink között szerepel meglévő concierge szolgáltatásunk fejlesztése, és általában véve is olyan egypontos kiszolgálási modellben gondolkodunk, ahol az ügyfél minden bankhoz köthető igényét ki tudjuk elégíteni. 

A privátbanki stratégia hogyan illeszkedik a Bankholding ESG stratégiájához? A pénzügyi tevékenységen túl milyen formában jelenik meg ez a fajta szemlélet?

Az MKB Private Banking több dimenzióban is igyekszik ESG-tudatosan fellépni és működni, például a Bankholding egyik első dolga volt tavasszal, hogy megfogalmazzon egy ESG manifesztót. Fontos, hogy az ügyfeleink számára ESG-kompatibilis termékeket biztosítsunk, amelyek egyelőre hazánkban elsősorban az úgynevezett ETF termékeken keresztül érhetőek el. A befektetési alapok világában még viszonylag alacsony Magyarországon az ESG-penetráció, nálunk is korai stádiumában van ez a termékfejlesztés, de intenzíven dolgozunk azon, hogy záros határidőn belül az ügyfeleink számára egy jól tagolt ESG-portfólió legyen elérhető befektetési alapok formájában is.

Pleschinger Gyula Márk

A pénzügyi tevékenységen túl a hétköznapjainkra is hat az ESG. Évek óta tagjai vagyunk a Társadalmi Hasznosságú Befektetők Egyesületének, és immár harmadszor lehettünk partnerei a kelet-közép-európai régió talán legkiemelkedőbb kortárs képzőművészeti vásárának, az Art Market Budapestnek. De a tudásbázis építéséből is igyekszünk kivenni a részünket:  támogatjuk a szakközépiskolások pénzügyi ismereteit fejlesztő “Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis!” diákversenyt, illetve elindult egy új együttműködés a Corvinus Egyetemmel is.

A cikk megjelenését az MKB Private Banking támogatta.

Címlapkép és fotók: Portfolio

ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

Holdblog

Ismét a HOLD az Év Alapkezelője

Megint - immáron nyolcadik alkalommal - mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep Value 2024 és a Columbus alapjainkat is kategóriájuk... The post Ismét a HOLD az Év Alapke

RSM Blog

Munkaszüneti napok 2025 - így tervezzen!

Megjelent a Magyar Közlönyben a 2025-ben esedékes ünnepnapok, pihenőnapok és plusz munkanapok végleges listája. A rendelet azt is meghatározza, hogy mikor lesznek hosszú hétvégék 2025-ben, va

Kiszámoló

Feltámadt a kínai gazdaság?

Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalmas növekedést produkált, de 1990 óta egyhelyben toporog, teljesen megrekedt a fejlődés

Holdblog

Felezés és duplázás

A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente esedékes felezését. Az újonnan kibocsátott bitcoinok mennyisége blokkonként 6,25-ről 3,1

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Újra éledezik az infláció - Mibe érdemes most befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Ez is érdekelhet
unicredit