Már van olyan bankszámla, amelyik lekötés nélkül fizet 8 százalék kamatot
Bank

Már van olyan bankszámla, amelyik lekötés nélkül fizet 8 százalék kamatot

Portfolio
Látra szóló egyenlegre fizet érdemi kamatot egy magyar bank, az évi 8 százalékos kamatért még lekötni sem kell a pénzt. A Gránit Bank által bejelentett – jegybanki alapkamat mínusz 5 százalékot fizető – konstrukció kirívónak számít a folyószámlapénzek után elérhető kamatok piacán, ezeket ugyanis a magyar bankszektor még ma is elhanyagolható mértékű eredménnyel díjazza.

Új Kamat Plusz számlacsomagot vezet be a Gránit Bank, amelyen a látra szóló egyenlegre -

havi rendszeres, legalább 200 ezer forint összegű munkabér, nyugdíj vagy egyéb jövedelem érkezése esetén 8,00 százalékos kamatot fizet a pénzintézet.

A kamatszámítás naponta, az aktuális jegybanki alapkamat alapján kerül kiszámításra – a mindenkori alapkamat mínusz 5 százalék lesz a számlapénz jutalma. A kamat jóváírása minden hónap utolsó napján történik.

További feltétel még, hogy a jövedelemnek az adott hónap 12. napjáig be kell érkeznie. A kamatra az első munkabér jóváírás napjától jogosult a számlatulajdonos. A lekötés nélküli kamatot maximum 100 millió forint látra szóló egyenlegig fizeti a bank – tájékoztatta a Portfolio-t a Gránit.

A pénzintézet hozzátette: az új számlacsomagnak nincs havi díja, csupán az éves kártyadíjat kell fizetni, a számláról elektronikusan indított belföldi átutalások 20 ezer forintig szintén díjmentesek. A számlacsomagot teljesen online is meg lehet nyitni, otthonról.

Bankban nehéz jó kamatot találni

Mindez azért is jelentős, mert a megváltozott kamatkörnyezet dacára sem jellemző a magyar piacon, hogy a bankok érdemi kamatot fizetnének az ügyfelek pénzére.

Az elmúlt években, az alacsony kamatkörnyezet időszakában a bankbetétek egyáltalán nem jelentettek érdemi hozamot az ügyfeleknek,

így annak ellenére, hogy korábban évtizedekig a megtakarítási portfolió alapelemét jelentette a banki lekötés, mára szinte ki is került a tudatos megtakarítók eszköztárából. Az elmúlt időszak kamatemelési ciklusa ráadásul szintén csak lassan és részlegesen jelent meg a bankok ügyfeleknek szóló ajánlataiban.

A bankbetéteken elérhető kamat tehát szinte minden esetben mélyen alulmúlja a jegybanki alapkamatot,

látra szóló egyenleg, vagyis egyszerű számlapénz után pedig ma sem fizetnek a bankok érdemi kamatot

– az így elérhető, minimális hozam szinte elhanyagolható. Érdemi kamatot szinte csak betétlekötéssel vagy állampapír vásárlással lehet elérni, ezzel viszont kizárja az ügyfél annak a lehetőségét, hogy bármikor szabadon felhasználhassa az egyenlegét.

A mostani ajánlat tehát azért is jelent több szempontból kivételt a hazai bankszektor kínálatában, mert nem csupán érdemi, a jegybanki alapkamatot mindössze 5 százalékkal alulmúló kamatot fizet az ügyfeleknek, hanem ehhez lekötni sem kell a pénzt, a bankszámlán mindenkor fellelhető egyenlegre fizet a pénzintézet jelenleg 8 százalékot.

Sokat tartunk számlapénzben

Mindez azért is jelent újdonságot a hazai bankszektorban, mert több felmérés is alátámasztja, hogy a lakosság döntő része pénzügyileg nem kellően tudatos nemzetközi összehasonlításban. A részvényektől, bonyolultabb befektetési formáktól a magyarok túlnyomó része idegenkedik, legfeljebb a befektetési alapokat fogadja el jó megtakarítási konstrukcióként. Mivel a sokáig egyeduralkodó bankbetétek az elmúlt években az alacsony kamatok miatt kikoptak a megtakarítási eszköztárból,

az ügyfelek egyre inkább egyszerű számlapénzként – esetleg készpénzben – tartották a félretett összegeket.

Ezek a formák nem fizetnek kamatot, vagy csak elhanyagolható mértékben, ám a likviditás szempontjából előnyösek, vagyis a pénz bármikor hozzáférhető. A Gránit Bank által bejelentett konstrukció révén a likviditás és az értelmezhető mértékű kamat egyszerre érvényesül, amely kétségkívül újdonságot jelent a magyar bankpiacon.

A cikk megjelenését a Gránit Bank támogatta.

Fotó: Portfolio

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Itt a kormánydöntés az üzemanyagárak szabályozásáról
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
otp