Befektetés

Utánajártunk, mennyire drágák világviszonylatban a magyar befektetések

Portfolio
Világszerte csökken a befektetési alapok költségterhelése és nincs ez másként Magyarországon sem, igaz, a magyar alapok inkább a drágábbak közé tartoznak a Morningstar által vizsgált országok adataival összehasonlítva. Megnéztük azt is, milyen sajátosságok jellemzik a magyar befektetési alapok piacát, és, hogy mennyiben járultak hozzá a háztartások az ingatlanalapok felfutásához vagy éppen a pénzpiaci alapok mélyrepüléséhez.

Inkább a drágábbak között a magyar alapok

A Morningstar friss adatai szerint világszerte csökken a befektetési alapok költségterhelése, köszönhetően az alacsony hozamok miatti árazási nyomásnak, az olcsóbb passzívan kezelt alapok előretörésének, valamint a különféle helyi szabályoknak is, amelyek az alapok értékesítésére, a jutalékokra és transzparenciára is nagy hangsúlyt fektetnek.

Érdekes ugyanakkor az a tény, hogy függetlenül a díjak csökkenésétől, a befektetők alapokra kifizetett összege nem feltétlenül lett alacsonyabb, ugyanis az alacsonyabb alapkezelési költségeket sok esetben kompenzálják a tanácsadásért elkért magasabb díjak.

Általánosságban a magyar piacon is csökkent 2015-ről 2016-ra a kezelt vagyonnal súlyozott költséghányados, ami azt mutatja, hogy a költségcsökkenés nemcsak az alacsonyabb, hanem a magasabb kockázatvállalású alapokra is jellemző volt.

Utánajártunk, mennyire drágák világviszonylatban a magyar befektetések
A Morningstar adataiból, a vizsgált országok és alaptípusok szerint összeállítottunk egy listát. A magyar piacot eredetileg az elemzőház nem vizsgálta, de az MNB 2016-ra vonatkozó TER-es adataival kiegészítettük a listát. Elöljáróban azért tegyük hozzá, hogy a magyar piactól, fejlődő piacról lévén szó, nem várható el, hogy versenyezzen díjaiban a fejlettebb, sokkal nagyobb versenynek helyt adó nyugat-európai piacok alacsonyabb költségeivel, de ettől még érdekes összehasonlításként szolgálnak az adatok.

Utánajártunk, mennyire drágák világviszonylatban a magyar befektetések
A Morningstar adatai alapján a kötvényalapokon belül 0,15-1,45% között szóródnak országonként a díjak, a legtöbbet Tajvanban kell fizetni 1,45%-kal, a legkevesebbet pedig Svájcban 0,15%-kal. A Morningstar 25 országot vizsgált, ezek közül 19 esetben 1% alatti a kötvényalapok költségterhelése. Magyarországon ez 1,3%-ot tett ki, igaz, a legfrissebb adatok csak 2016-ra vonatkoznak, valószínűsíthetően idén tovább csökkennek a befektetési alapok díjai itthon is.

Utánajártunk, mennyire drágák világviszonylatban a magyar befektetések
A részvényalapok esetében már nagyobb a szórás, itt 0,37%-tól egészen 2,23%-ig terjedő súlyozott költségekkel is találkozni. A legalacsonyabb, 1% alatti díjak Svájcban, az USA-ban és Hollandiában vannak, a legmagasabb, 2% felettiek pedig Olaszországban, Indiában és Kanadában. Magyarország részvényalapjainak költségterhelése az MNB adatai szerint ez esetben is a felső kategóriában foglal helyet 1,8%-kal.

Utánajártunk, mennyire drágák világviszonylatban a magyar befektetések
Az alapok alapjai konstrukciók összességében olcsóbbnak bizonyultak a részvényalapoknál, pedig a magyar piacon a 2016-ra vonatkozó adatok szerint még fordított volt a helyzet. Az itthon mért 1,9%-os díjterheléssel Magyarország benne van a legnagyobb díjat elkérő országok között Indiával és Kanadával karöltve. A legolcsóbban alapok alapjaihoz hozzájutni az USA-ban, Ausztráliában, Svédországban, Hollandiában és Svájcban lehet, ezekben az országokban 1% alattiak a díjak.

Utánajártunk, mennyire drágák világviszonylatban a magyar befektetések

Érdekes számok a magyar piacról

Itthon a befektetési alapokban kezelt vagyon a BAMOSZ legfrissebb adatai szerint átlépte a 6000 milliárd forintot, igaz, a magyar háztartások befektetési alapokban kezelt vagyona már jó ideje stagnál a 3800-3900 milliárd forintos szintnél. Az elmúlt évben látott mintegy 300 milliárd forintos vagyonbővülés tehát nem a háztartások, hanem az egyéb,például intézményi befektetőknek köszönhető.

Utánajártunk, mennyire drágák világviszonylatban a magyar befektetések
A Morningstar elemzése csak a kötvény, részvény és alapok alapja konstrukciókra terjedt ki, pedig jó lett volna látni, hogyan alakulnak nemzetközi szinten az itthon népszerű ingatlan vagy vegyes alapok költségei is.

Utánajártunk, mennyire drágák világviszonylatban a magyar befektetések
Nagyon érdekes, hogy
  • az ingatlanalapoknál az elmúlt 2-3 évben látott mintegy 500 milliárd forintnyi felfutás a vagyonban nagyrészt a lakossági keresletnek köszönhető, ennek ugyanis mintegy 65%-át a háztartási kereslet adta,
  • a pénzpiaci alapok esetében is kijelenthető, hogy az eladási hullámot nem az intézményi, sokkal inkább a lakossági befektetők generálták, a 2015 első negyedéve óta látott mintegy 600 milliárdos tőkekiáramlásból 423 milliárdos mínusz a háztartásoknál jelentkezett,
  • bár a kötvényalapok kezelt vagyona összességében nem csökkent nagyot, a háztartások befektetési alap portfóliójában jelentősen leépültek, 2015 márciusa óta közel 234 milliárddal.


Utánajártunk, mennyire drágák világviszonylatban a magyar befektetések
Címlapkép: Shutterstock
Találd meg a neked való befektetési alapot!
Holdblog

Félrealkalmazkodunk

Az alkalmazkodás maga az élet. Mi sem vagyunk ez alól kivételek, ugyanakkor a szellemi képességeink és az erős technológiánk...

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ők a leggazdagabb magyar nyugdíjasok
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Ez is érdekelhet
GettyImages-1393406277(2)