Leleplezte tervét az IMF: saját digitális fizetőeszközt bocsát ki

Leleplezte tervét az IMF: saját digitális fizetőeszközt bocsát ki

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Digitális Pénznemek Monetáris Hatósága (DCMA) a héten tartott 2023-as tavaszi ülésükön bejelentették egy nemzetközi digitális jegybankpénz (CBDC) elindítását, amely erősíti a részt vevő központi bankok monetáris szuverenitását, és megfelel az IMF által nemrégiben javasolt kriptoeszköz-szabályozási ajánlásoknak - írja az IMF a közleményében.

Százezer autósnak kell új biztosítást kötnie év végéig

Százezer autósnak kell új biztosítást kötnie év végéig

Piaci becslések szerint csaknem 100 ezer gépjárműtulajdonos mondta fel december elsejéig az év végén lejáró kötelező biztosítását, nekik december 31-e éjfélig kell új biztosítási szerződést kötniük - hívja fel a figyelmet a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ).

Reméljük a legjobbakat, de nem árt felkészülni: ilyen hatása lenne a gázszolgáltatás leállásának a bérleti szerződésekre

Reméljük a legjobbakat, de nem árt felkészülni: ilyen hatása lenne a gázszolgáltatás leállásának a bérleti szerződésekre

Azt követően, hogy Oroszország leállította többek között a Lengyelországba, Bulgáriába és Finnországba történő gázszállításokat, a hazai ingatlanpiaci szereplőknek is át kell gondolniuk, hogy milyen következményei lennének, ha Magyarország is jelentősen kevesebb gázt tudna importálni. Az elérhető gáztartalékokról és alternatív szállítási útvonalakról a szakértők véleménye is eltér, ami nehezíti a gazdasági szereplők energiahasználatának tervezését. Ha nincs elég gáz az országban, az akadályozhatja vagy korlátozhatja a bérbeadott ingatlanok fűtését is. Milyen hatással lehet ez a meglevő bérleti szerződésekre? Mit tehetnek a bérlők és a bérbeadók? Az OPL gunnercooke ügyvédi iroda ingatlancsoportjának munkatársát, dr. Tóth Pétert kérdeztük.

Brutálisan átárazta építőipari szerződéseit az állam

Brutálisan átárazta építőipari szerződéseit az állam

Az év elején annak ellenére óriási mértékben ugrott meg az építőipari vállalatok rendelésállománya, hogy az új szerződések kifejezetten visszafogottan alakultak. A példátlan jelenségre az a magyarázat, hogy a jelentős költségnövekedés hatására a szerződéseket újraárazták. Ebben a folyamatban szinte biztosan az állam járt az élen.

Meghosszabbítják a Diákhitel-igénylés határidejét

Meghosszabbítják a Diákhitel-igénylés határidejét

A nagy érdeklődésre és a beiratkozási időszak elhúzódására való tekintettel a Diákhitel Központ meghosszabbítja a szabad felhasználású diákhitel igénylési határidejét szeptember 24-ig. Azok a hallgatók, akik szeptember 24-ig akár elektronikusan, akár papíron eljuttatják igénylésüket, már október 15-én hozzájutnak a Diákhitel1-hez - derül ki a Diákhitel Központ közleményéből.

Hirtelen kiszórnak 1,5 milliárdot régebbi EU-s pályázatokra

Szokatlan tartalmú kormányhatározat jelent meg a legfrissebb Magyar Közlönyben, hiszen 32 olyan EU-s projekt kapja meg a kötelezettségvállalásra, illetve a támogatási szerződés megkötésére a zöld lámpát, amelyek több évvel ezelőtti uniós pályázatokhoz, illetve jellemzően tavalyi elutasító döntésekhez kötődnek. Ezeket most valószínűleg megváltoztatták, így a határozat mellékletében felsorolt projektek megkapják az összesen közel 1,5 milliárd forintnyi támogatást. Ezt azonban igen gyorsan kell(ene) elkölteni, hiszen a 2007-2013-as ciklus terhére csak az év végéig beérkező számlákat tudja a kormány elszámolni Brüsszellel.

Még egy hónapig tart az állami cégek szerződéskötési stopja

Nem sikerült végezni az átvilágítással, és még legalább egy hónapig tart az állami cégekre vonatkozó, a napi ügymeneten felüli szerződéskötési stop - értesült a Napi Gazdaság. A július elején elrendelt tilalom és az emiatti "leállás" az állami cégeknél tehát legalább három hónaposra nyúlik.

Részletes keresés
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nesze neked, ötéves szuperállampapír: tízmilliárdokat buktak a magyarok az értelmetlenné vált befektetésen
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.