500 ezer új munkavállaló? Teljesen valós igény a magyar piacon

500 ezer új munkavállaló? Teljesen valós igény a magyar piacon

Megjelent a Randstad Workmonitor 2023-as kutatása, ami számos izgalmas munkaerőpiaci trendet, adatot tárt fel a világ 34 országából. A kutatás apropóján a hazai munkaerőpiac jövőjéről és a kormány által szükségesnek tartott 500 ezer új munkavállalóról is kérdeztük a Portfolio Heti podcastjében Baja Sándort, a Randstad Hungary ügyvezető igazgatóját.

Videó: kisvállalkozásból indultak, ma 14 millió palack bort adnak el évente

Videó: kisvállalkozásból indultak, ma 14 millió palack bort adnak el évente

Csak belföldön 14 millió palack bort ad el évente a Varga Pincészet, Magyarország legnagyobb családi tulajdonú borászata. A pincészet két borrégióban – a Balatonfelvidéken és Egerben – is működik, tulajdonosai pedig azt vallják, a borászatban is fontos a több lábon állás. Az idei év tapasztalatai után különösen.

Kisvállalkozásokból is lehet sikeres céget építeni Magyarországon. Sok olyan vállalat van, amely egy műhelyből, egy garázsból, vagy egy kisüzemből indult, de mára már tőkeerős, piacán meghatározó, akár nemzetközi szinten is sikereket elérő céggé vált: nevezhetjük őket akár példaképeknek is. Közöttük bőven találunk olyanokat, amelyek nem feltétlenül vannak a gazdasági sajtó fókuszában, nem szólnak róluk a hírek minden nap, de mégis kiemelkedő teljesítményt nyújtanak nap, mint nap. A cikksorozat támogatója a Budapest Bank.

Miért emelkednek a lakásárak egy világjárvány közepén?

Miért emelkednek a lakásárak egy világjárvány közepén?

Jelenleg több tényező is az élénk kereslet megtartása felé hajtja a globális lakáspiacot, emiatt pedig az árak sem indultak csökkenésnek a krízishelyzet ellenére. Sőt, egyes országokban továbbra is enyhe emelkedés tapasztalható a lakóingatlanok árában. A három tényező, ami most a nemzetközi piacokon - és így Magyarországon is - részben magyarázhatja a nem várt fellendülést: a monetáris politika, a fiskális intézkedések és a vásárlók megváltozott preferenciái - írja az Economist. A globális trendekbe jól illeszkedik Magyarország is, ugyanakkor van néhány sajátos intézkedés, területi különbség és vásárlói magatartás, ami nem feltételenül követi le a más országban tapasztalt változásokat.

Vételi és eladási pontok azonosítása  – online előadás

Vételi és eladási pontok azonosítása – online előadás

A tőzsdézésben az egymillió dolláros kérdés úgy hangzik, hogy hol érdemes vásárolni, illetve hol van az a pont, ahol eladáson gondolkozhatunk. Olyan módszer, mely segítségével pontosan látjuk a jövőt, nem létezik, de a grafikonokra támaszkodva sokat javíthatunk esélyeinken.

Magyar hírességek mondják el, melyik könyveket ajánlják

Évente több tízezer könyv jelenik meg, aminek kis hányadát tudjuk elolvasni. Lássuk be, nehéz eligazodni a nagy választékban. Hagyatkozzunk a nagy nevekre, vagy a díjnyertes szerzőkre? Kérdezzük meg barátainkat, hogy ők mit szerettek olvasni? Hogy tájékozódjunk? A Libri szakértői programjának legfontosabb célkitűzése, hogy könyveket jól ismerő és sokat forgató csapat ajánlásával segít a választásban.

Lakást vennél vagy eladnál? Ezeket a számokat mindenképp látnod kell

A nyár végéhez érve érdemes egy pillanatra megállni és megnézni, hogy mi történt az elmúlt hónapokban a hazai lakáspiacon. Még mindig folytatódik a szárnyalás? Hol, mennyi idő alatt lehet eladni a lakásokat? Mennyi új lakásra számíthatunk a következő félévben? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kerestük a választ a vezető ingatlanszakértő cégek segítségével.

Jönnek a nyugdíjas dolgozók?

A tavalyi évben felerősödő munkaerőhiány teljesen új környezetet teremtett a munkaadók és munkavállalók számára, mostanra szinte a munkaadók versengenek a megfelelő munkaerő megtalálásáért. Mindez az irodák jellegére is hatással van, átalakul a munkakörnyezet és megváltoznak a munkavégzés körülményei is. A Work Force munkaerő-kölcsönző összegyűjtötte a legfontosabb változásokat a jövő munkaerőpiacának alakulásával kapcsolatban.

A trendi befektetésekre a gatyád is rámehet

Ahogy a divatvilágban, úgy a befektetési alapok piacán sem ritka, hogy igyekeznek meglovagolni az új trendeket. Az alapok piacán például több trendi elnevezésű vagy célú alappal is találkozni, azonban egy új felmérés szerint nem árt vigyázni, ezek ugyanis sokszor nem hoznak annyit befektetőiknek, mint hagyományos társaik, ráadásul nem is olcsóak - hívja fel a figyelmet Reuters.

Megtorpan idén az autóipar fejlődése? A szakértők válaszolnak

Az önvezető autók és az elektromos meghajtás jelenthetik az autóipar jövőjét? Egyre inkább úgy tűnik, hogy mindez inkább már a jelen. A technológiai lépéskényszer mellett rengeteg kihívással kell szembenézniük idén az ágazat szereplőinek, például a tavalyi dízelbotrány és a kínai lassulás is hatással lehetnek a hazai autóiparra. Mi vár az évek óta növekvő magyar járműiparra 2016-ban? - erre a kérdésre keresik a választ az ágazat szakértői a Portfolio Járműipar 2016 konferenciáján.

  • 1
  • 2
Részletes keresés
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Olyan történt a gáz árával, amire az orosz-ukrán háború kitörése óta nem volt példa
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.