FONTOS Szép csendben ádáz küzdelem zajlik: hamarosan eldől, ki lesz a világ egyik leghatalmasabb vezetője
Megvan a nagy alku: bezárják a szénerőműveket a G7-országok a 2030-as évek elejéig

Megvan a nagy alku: bezárják a szénerőműveket a G7-országok a 2030-as évek elejéig

A G7 csoport energiaügyi miniszterei hétfőn előzetes technikai megállapodást kötöttek a széntüzelésű erőműveik 2030-as évek eleji leállításáról, ami fontos lépést jelent a fosszilis tüzelőanyagok használatának csökkentése felé, miközben mérlegelik a cseppfolyósított földgáz orosz importjának korlátozását is - jelezte Gilberto Pichetto Fratin olasz energiaügyi miniszter és a torinói találkozó elnöke.

Ha nem vállaljuk be az áramszünetet, akkor 10-15 évvel tovább tart a zöld átállás

Ha nem vállaljuk be az áramszünetet, akkor 10-15 évvel tovább tart a zöld átállás

Drágulhat a gáz Európában, ami versenyképességi bajokhoz és akár a következő gazdasági válsághoz is elvezethet, hiszen 90%-os a kontinens importkitettsége, amit kihasználhatnak a nagy LNG-szállítók – hívta fel a figyelmet a Portfolio-nak adott exkluzív nagyinterjúban Lakatos Benjamin. A svájci székhelyű MET Csoport elnök-vezérigazgatója példátlan módon levezette, hogy milyen fázisokon keresztül ért a tetőpontjára 2022-ben az európai gázválság, és rögzítette: ha az akkor elpárolgott óriási összegek felét energiaberuházásokra költötte volna a kontinens, akkor most nem lennének energiaproblémái. A mai helyzetet úgy látja: megszűnt a régiónkban a gázellátási kockázat, de Ukrajnában a télen még lehetnek gondok a gáztárolók bombázásából. Az energiapiaci szakember szerint lehetne akár gyorsítani is a zöld átálláson, de "ha nem vállaljuk be, hogy időnként áramszünet is lehet", akkor a 2030-2040 közöttre tervezettnél 10-15 évvel tovább tart a folyamat; így a földgázra is tovább lesz szükség. 50 éves távon azonban már teljesen biztos abban Lakatos, hogy a lakosság szinte csak áramot fog használni, földgázt, benzint és gázolajat nem.

Lakatos Benjamin: válság közepén áll Európa, csak sokan nem veszik észre

Lakatos Benjamin: válság közepén áll Európa, csak sokan nem veszik észre

"Elég negatív a jövőképem Európa kapcsán", mert azt látom sok amerikai és ázsiai üzletemberrel, döntéshozóval beszélgetve, hogy Európa folyamatosan veszít a globális gazdasági súlyából, és ez már mostanra odáig vezetett, hogy "egy európai gazdasági válság közepén állunk, csak sokan nem veszik észre" – adta meg az alaphangot a Budapesti Corvinus Egyetemen kedd délután tartott, "Hogyan maradjon Európa gazdaságilag versenyképes: vezetői szempontok" című előadásában Lakatos Benjamin. Ezekről a témákról is szó lesz a Portfolio jövő heti fenntarthatósági és techológiai konferenciáján, a Sustainable Tech-en, további részletek itt érhetők el. A keddi esemény napján adta ki a MET Csoport a 2023-as évi pénzügyi eredményéről szóló tájékoztatást is, amelyből az derült ki, hogy a tavalyi volt a történetének második legjobb éve, további részletek alább.

Lezajlott az év egyik legfontosabb energiakonferenciája - Mire számítanak a szakértők?

Lezajlott az év egyik legfontosabb energiakonferenciája - Mire számítanak a szakértők?

Lezajlott a Portfolio Vállalati Energiamenedzsment konferenciája, ahol rengeteg olyan égető kérdést jártak körül a meghívott szakemberek, amelynek válaszai mind közelebb visznek az energiabeszerzés- és felhasználás optimalizálásához, és a tudatos energiamenedzsment eléréséhez. Az eseményről az alábbi hírfolyamban tudósítottunk.

Példátlan dolog történik ma a magyar árampiacon, és ez még csak a kezdet

Példátlan dolog történik ma a magyar árampiacon, és ez még csak a kezdet

Ma először történik olyan Magyarországon, hogy munkanapon terhelik vissza a Paksi Atomerőmű termelő blokkjait a menetrendezés során a napsütéses idő és a már 6000 MW feletti naperőművi kapacitás miatt – hívta fel a figyelmet a Portfolio mai Vállalati Energiamenedzsment konferenciáján Orbán Gábor. Az MVM Partner Zrt. vezérigazgatója arra is rámutatott, hogy mivel tavaly nyárhoz képest duplázódott a beépített naperőmű kapacitások volumene Magyarországon, így "borzasztó erős lesz idén a kannibalizációs hatás". Ez azt jelenti, hogy a tavalyi 74 napról 100-110-re ugorhat idén az olyan napok száma, amikor negatív áras órák alakulnak ki a magyar áramtőzsdén.

Kiderült: kirívóan magasak még mindig a magyar céges áramárak egész Európában

Kiderült: kirívóan magasak még mindig a magyar céges áramárak egész Európában

Bár estek, de még mindig Magyarországon voltak a második-harmadik legmagasabbak a nem lakossági áramárak az egész Európai Unióban a tavalyi második félévben – szúrta ki a Portfolio az Eurostat minap frissített adatbázisában. Mindez azt jelenti, hogy továbbra is költségoldali versenyképességi hátrányban kellett működniük a magyar vállalkozásoknak a legtöbb uniós tagállammal szemben. Ezekről a témákról is szó lesz a Portfolio mai Vállalati Energiamenedzsment konferenciáján.

Hónapokig felpörög a magyar áramexport a komoly ukrajnai károk miatt

Hónapokig felpörög a magyar áramexport a komoly ukrajnai károk miatt

2024. március 22. egy újabb mérföldkő. Aznap éjjel újabb, sajnos nem váratlan fordulatot vett az orosz-ukrán háború – főleg energetikai fronton. Aznap és azóta Oroszország ismét aktívan támadja az ukrán energetikai infrastruktúrát, különösen annak áramtermelő képességét, azaz az erőműveket. Az írás célja körbejárni, hogy ez az erőműveket romboló taktika hova vezethet az ukrán hálózat működtetése és a kereslet kielégítése szempontjából, illetve milyen rövidtávú hatásai lehetnek az immár majdnem fél éve összekapcsolt EU-ukrán villamosenergia piacokra.

Telt házzal jön a Portfolio Vállalati Energiamenedzsment konferenciája!

Telt házzal jön a Portfolio Vállalati Energiamenedzsment konferenciája!

Kialakult a végleges szakmai program a Portfolio április 11-i Vállalati Energiamenedzsment 2024 című konferenciáján, amely iránt óriási az érdeklődés, és telt házat hirdetünk. Jelentkezzen a várólistánkra itt! Az eseményen az Európai Bizottság Energiapiaci Főigazgatóságának egyik rangos szakértője, és a magyar Energiaügyi Minisztérium államtitkára is előad.

Két hatalmas naperőművet építenek Magyarországon spanyolok és portugálok

Két hatalmas naperőművet építenek Magyarországon spanyolok és portugálok

Szerdán két nagy magyarországi naperőmű beruházásról is bejelentés érkezett: az egyik projekt mögött egy portugál fejlesztőcég áll, a másikhoz pedig egy spanyol cég szállít napelem állványokat Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyébe. Frissítés! Az 57 MW-os naperőmű projekt finanszírozási kereteiről közleményt is kiadott az UniCredit Bank, ebből többek között az derült ki, hogy Királyegyházán épül az erőmű. A naperőművek terjedéséről, a zöld energia beszerzéséről és elosztásáról és szó lesz a Portfolio április 11-i Vállalati Energiamenedzsment konferenciáján, amelyről további részletek itt érhetők el.

Baj lehet a gáz piacán: kényszerpályán Európa?

Baj lehet a gáz piacán: kényszerpályán Európa?

A Közép- és Kelet-Európai országok által a földgázimport-infrastruktúrában tervezett kapacitásbővítés mértéke meghaladja az orosz gáz helyettesítéséhez szükségesnek tartott fejlesztéseket. Ha a régió földgázpolitikája továbbra is ezen az úton halad tovább, akkor - elsősorban az LNG-infrastruktúra túlzott fejlesztésével - egyfajta kényszerpályájába zárhatja magát a földgáz melletti szükségtelenül szoros elköteleződésével, ami több szempontból is problémás lehet, áll egy új jelentésben.

Nagy nevekkel jön a Portfolio Vállalati Energiamenedzsment konferenciája

Nagy nevekkel jön a Portfolio Vállalati Energiamenedzsment konferenciája

Erős szakmai programmal, és nagy nevekkel rendezzük meg egy hónap múlva a Portfolio Vállalati Energiamenedzsment 2024 című konferenciánkat, egy új, egésznapos rendezvényünket. Az április 11-i esemény tervezett programja, illetve az előadók és a panelbeszélgetők köre már majdnem teljes, és óriási az érdeklődés a rendezvény irányt. Regisztráljon itt, és jöjjön el, hogy megismerhesse a legfrissebb energiabeszerzési, energiaoptimalizálási, energiahatékonysági és zöld energia beszerzési, elosztási lehetőségeket, illetve megoldásokat!

Nem lehet teleépíteni vezetékekkel az országot, jöhet még beavatkozás a kiegyenlítő energiapiacon

Nem lehet teleépíteni vezetékekkel az országot, jöhet még beavatkozás a kiegyenlítő energiapiacon

A következő időszak egyik legfőbb feladata az időjárásfüggő megújuló energiatermelők hálózatba integrálása, és a gondolkodásunk fókuszában az áll, hogy „egy szinten túl nem lehet teleépíteni vezetékekkel és alállomásokkal az országot, meg kell találni a hálózatfejlesztést kiegészítő alternatívákat” – hangsúlyozta a Portfolio-nak adott exkluzív nagyinterjúban Juhász Edit. A Magyar Energetikai és Közmű-Szabályozási Hivatal elnöke ezzel arra utalt, hogy a hálózatba és a vasba való óriási további beruházások helyett okos, digitalizációs eszközökben, illetve automatizált beavatkozási megoldásokban kell inkább gondolkodni, továbbá jobban ki kell használni a meglévő csatlakozási pontok, és az önfogyasztás, illetve a dinamikus árazás lehetőségeit, valamint a rugalmassági szolgáltatásokban rejlő megoldásokat. A kiegyenlítő energiapiacon tavaly december elején dinamikus hatósági árkorlátot kellett bevezetnie a Hivatalnak, és az elnök fontos üzenetként azt is jelezte: „a piaci egyensúly alakulását folyamatosan monitorozzuk, ha szükséges, akkor további lépéseket is megfontolunk.” Jelezte: fontos feladat a szabályozó hatóság számára a 2025-től kezdődő gáz- és áramár szabályozási ciklus kereteinek kialakítása, az idősoros átálláshoz kapcsolódó tarifa fejlesztés, a zöld gázok szabályozási kérdése és a származási garancia rendszer felállítása, ami a HMKE áramtermelésnél is jön majd. Ezek mellett folyamatosan nyomon követik az új nem-lakossági vízdíj, illetve a hulladékgazdálkodási, valamint az energiahatékonysági kötelezettségi rendszer gyakorlati tapasztalatait is.

Milliárdos negatív áramszámlákat kapnak a lakossági napelemesek – Elképesztő számokra bukkantunk

Milliárdos negatív áramszámlákat kapnak a lakossági napelemesek – Elképesztő számokra bukkantunk

Az elmúlt hónapokban jelentős összegű negatív áramszámlákat kaphattak azok a háztartási méretű napelem tulajdonosok, akik az éves szaldó elszámolás szerint nettó betáplálók voltak a hálózatba, és ez vezethetett oda rendszerszinten, hogy 2023 őszén több hónapig negatív árbevétele volt az MVM-nek a legkisebb éves fogyasztási sávban – figyelt fel az érdekes helyzetre a Portfolio. Az utóbbi két év alapján az is látszik, hogy rendszerszinten több milliárd forintos negatív áramszámlákat, azaz pénzkifizetést, kaphattak a lakossági napelemesek a túltermelés miatt, az éves szaldó áldásos hatásaként. Az adatokból olyan érdekes „trükközések” is látszanak, mint például az, hogy közvetlenül a rezsiváltozások előtt beszakadt, majd megugrott az egyetemes áramszolgáltató árbevétele, amit részben az a fogyasztói mentalitás magyarázhat, hogy „inkább kétszeres áramárat fizetek, mint hétszeres gázárat”.

Részletes keresés
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nagyon gyorsan terjed egy régi-új fertőzés Magyarországon - Ezt kell tenni, hogy megelőzzük a halálos bajt!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.