Deviza

Miért büntetik a forintot? A 320 az új 310?

A forint árfolyama hetek óta a 320-as szinthez tapadt az euróval szemben, ami jóval gyengébb az elmúlt években megszokott 310-315 közötti sávhoz képest. Habár sokan átmenetinek tartják a forint esését - hiszen az érvelés szerint a fundamentumok támogatják majd az árfolyamot -, egyre inkább úgy tűnik, hogy a forint nem lesz képes visszaerősödni, ha a Magyar Nemzeti Bank (MNB) nem változtat a monetáris politika irányvonalán.

Mi történik a forinttal?

A májusi feltörekvő piaci pánik (amikor a befektetők Törökország és Argentína miatt aggódtak) és az euróövezet periférikus országainak fellángoló problémái (spanyol és olasz politikai kockázatok) a forintra is hatással voltak, ennek eredményeképp jutottunk el a 310-es euróárfolyamtól a 320-as szintre.

Június elejére a piacok valamelyest megnyugodtak, miután Törökország jelentősen szigorított a monetáris kondíciókon - megfékezve a líra mélyrepülését -, Argentína szintén kamatot emelt és az IMF-hez fordult, miközben az olasz és spanyol politikai kockázatok is mérséklődtek. Ennek hatására a forint árfolyama is stabilizálódott, többször újra "benézett" 320-as szint alá, és úgy tűnt, hogy jó esély lehet egy lassú visszaerősödésre, ha a piacok megnyugszanak.

Miért büntetik a forintot? A 320 az új 310?

Felejtsük el az erősödést?

Vagyis összességében azt mondhatjuk, hogy elsősorban külső tényezők hatására kezdett el gyengülni a forint, összhangban a legtöbb feltörekvő piaci deviza árfolyamának alakulásával. Az átmeneti stabilizálódás után azonban újabb gyengülési hullám következett, amelyben egyre hangsúlyosabbak a hazai folyamatok. Pontosabban az, hogy a változó külső környezetben mennyire különleges a magyar helyzet.

Ahogy írtuk, amit jelenleg látunk a világban, az egy úgynevezett kockázati prémium sokk. A normalizálódásnak induló fejlett piaci hozamok mellett a befektetők a feltörekvő piacoktól is elvárják a magasabb kamatokat. Annál is inkább, mert a normalizálódás része a lassan (tényleg nagyon lassan) felfelé kúszó infláció, ami mellett a spekulánsok is szívesen nézegetik, hogy a jegybankok monetáris politikája összhangban van-e a fundamentumokkal. A lezajlott kisebb olajársokk, illetve az ebből fakadó árindex-ugrás tovább erősítette ezt a hangulatot.

Márpedig a leglazább jegybank a régióban az MNB, nem csak pillanatnyi kondíciókat, hanem a hosszú távú elköteleződést tekintve is.

Ma már 323 feletti euró/forint árfolyamot is láthattunk, ami három és fél éves mélypontot jelentett. Noha a gyengülés mértéke és intenzitása továbbra sem mondható ijesztőnek, a piac "árazza" az MNB irányvonalát. Ami relatíve egyre lazábbnak tűnik azok után, hogy tegnap a Fed a gyorsabb szigorítás forgatókönyve mellett "döntött": az év második felére még két kamatemelést prognosztizálnak a Nyíltpiaci Bizottság döntéshozói, szemben a korábbi eggyel.

A Fed és az EKB döntése közé időzítette megszólalását Pleschinger Gyula, a Monetáris Tanács tagja, aki arról beszélt csütörtök délelőtt, hogy "nincs okuk visszavenni" a lazaságból.

Alapvetően ez a nyilatkozat küldte új mélypontra a forint árfolyamát. A döntéshozó ugyanis egy feszült piaci helyzetben szólalt meg, amikor amúgy sem világos, hogy a piac néhány óra múlva mennyire tartja a fejlett piacokhoz képest lazának az MNB-t.

Fontos üzenet volt, hogy a jegybankár az inflációs pálya lefutásánál is a korábbitól eltérő szófordulatot használt, amikor úgy fogalmazott, hogy az infláció a "toleranciasávon belül" maradhat. Az MNB toleranciasávja 2-4%, vagyis a piac arra következtethet, hogy közel lehet a tartósan 3% feletti áremelkedési ütem. Ez nem feltétlenül kell, hogy gondot jelentsen a jegybanknak, de az eddigi üzenethez képest, ami szerint "az infláció 2019 közepén éri el a 3%-ot", mindenképpen magasabb inflációs pályát jelent, amihez elvben akár szigorúbb monetáris politika dukálhatna.

Miért büntetik a forintot? A 320 az új 310?

Várhatóan a magasabb inflációs pályát fogja legitimálni a jövő héten megjelenő inflációs jelentés. Ám így a megszólalás erejét éppen az erősítette, hogy ez előtt egy hétig megszólalási moratóriumot szoktak tartani a jegybankárok. Most a jegybank ezt megszegte, látszólag minden különösebb ok nélkül, hiszen nem voltak megszólalási kényszerben.

A piac tehát összességében arra számít, hogy az MNB tartósan laza monetáris politikát folytathat, miközben a világ nagy jegybankjai és a régió legtöbb jegybankja már emeli a kamatot.

A helyzetet fokozza, hogy változóban vannak az inflációs kilátások (főképp az olajár-sokk) miatt. Az infláció tartós emelkedése még egyelőre nem számít alapforgatókönyvnek, de a másodkörös hatások már érzékelhető kockázatot jelentenek, amelynek élesedése már mindenképpen monetáris politikai lépést kíván egy hitelességre törekvő jegybanktól.

Mi támogatja a forintot?

Akik mégis a forint erősödését várják, azok arra alapoznak, hogy
  • a magyar gazdaság fundamentumai erősek,
  • a költségvetési hiány alacsony, az államadósság és a külső adóság csökken,és
  • továbbra is többletes a folyó fizetési mérleg.


Ezek a tényezők évekig valóban sokat segítettek a forintnak, ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a támogató fundamentumok is kezdenek megkopni, ugyanis a fizetési mérleg jelentős többlete ha lassan is, de csökken. (Igaz, aközben az állományi mutatók lassan tovább javulnak.)

A forint árfolyama még ezzel együtt is könnyedén erősödhetne, mindez azonban az MNB-től függ. Ehhez az kellene, hogy a jegybank évek óta hangoztatott álláspontja (tartósan laza monetáris kondíciók fenntartása) megváltozzon, kérdés, mikor érzi ennek a szükségét, és helyesen időzít-e. Ennek jeleit egyelőre nem látjuk - sőt, a friss nyilatkozatok alapján a magyar jegybankot hidegen hagyják a piaci fejlemények -, így ha az MNB kitart amellett, hogy fenntartja a laza kondíciókat, akkor a forintnak nehéz lesz az erősödés irányába mozdulnia. Ezzel pedig könnyen lehet, hogy a 320-as euró/forint lesz az új 310.

A jegybanknak mindaddig igaza lesz, amíg (összhangban a mandátumával), a jelenlegi monetáris kondíciókkal elérhető a 3%-os cél. Ugyanakkor az inflációs kockázatok megjelenése, a kockázati prémium sokk és a forint intenzívebb esése végül könnyedén emelésre késztetheti az MNB-t.

Láttunk már olyat a történelemben, hogy a halogatott szigorítás miatt végül nem egy kismértékű, a piacon előkészített, jól kommunikált emelési sorozat következik be. Reméljük, hogy nem ezen az úton haladunk a következő hónapokban.
RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

Holdblog

Vége a luxusóra-őrületnek?

A Morgan Stanley és a LuxConsult közös, 2023-as kutatása alapján a címben feltett kérdésre a rövid válasz az, hogy közel sem. A 2022-es esztendőhöz képest... The post Vége a luxusóra-őrül

Kiszámoló

Ez történt a héten 0421

A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki 320 drónnal és rakétával lőtte Izrael területét, bosszúból a szíriai iráni konzulá

Holdblog

Félrealkalmazkodunk

Az alkalmazkodás maga az élet. Mi sem vagyunk ez alól kivételek, ugyanakkor a szellemi képességeink és az erős technológiánk mellett és részben miatt hajlamosak vagyunk... The post Félrealkalm

ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ők a leggazdagabb magyar nyugdíjasok
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
forint apró 10 forint 20 forint 5 forint