Gazdaság

Az iráni megállapodásból nem lesz benzinárcsökkenés

Portfolio
A hétvégén Irán és tárgyalópartnerei megállapodtak a perzsa országot sújtó embargó ideiglenes enyhítéséről, melynek hatására heves eséssel kezdte a hetet az olaj. Mint az várható volt az eladói nyomás hamar tova lett, ezzel pedig a hazai autósok reménye is elszállt az üzemanyagárak csökkenésére, legalábbis egy időre biztosan. A Brent árfolyama még hétfő este a pénteki csúcs fölé szaladt, ezzel pedig lehetőség nyílt a további emelkedésre is. Nézzük, milyen okai lehettek a gyors fordulatnak!
A hétvégén - az Egyesült Államok által közzétett részletek szerint - Irán kötelezettséget vállalt arra, hogy nem dúsítja 5 százaléknál magasabbra uránkészleteit, illetve semlegesíti a 20 százalékra dúsított készleteket. Az ENSZ Biztonsági Tanács (BT) (USA, Oroszország, Kína, Franciaország, Egyesült Királyság) öt állandó tagjából és Németországból álló hatok cserébe 7 milliárd dollár értékben (1,5 ezer milliárd forint) enyhíti az Irán elleni szankciókat, de "korlátozott, ideiglenes és célzott" jelleggel, s úgy, hogy ez a lépés szükség esetén visszavonható. Az engedmények elsősorban az olajipari, vegyipari és autó- és gépgyártó cégeket érintik mind az export, mind az import oldalon. Az iráni kőolajexportot érintő szankciók egy részének feloldásából Teherán további 4,2 milliárd dollárhoz (925 milliárd forint) juthat.

Az iráni megállapodásból nem lesz benzinárcsökkenés
A hír megjelenése örömteli, hiszen csökkent a Közel-Keleten újabb konfliktus kirobbanásának lehetősége. Ennek lefelé kellene hajtania az olaj árfolyamát, az esés azonban kérészéletű volt.

A piac már árazta
Az Irán és a hatok közti megállapodás lehetőségét már előre árazta a piac, hiszen a tárgyalások során bármikor felmerült annak megszakadása vagy elhalasztása, rögtön emelkedéssel reagált a fekete arany árfolyama, míg a tárgyalások előrehaladásáról szóló hírekre csak korlátozott reakciókat mutatott az olaj.

Rekordra hízott a shortállomány
Az előző következtetést erősíti, hogy a legfrissebb adatok alapján a spekulatív nettó long pozíciók ára több havi mélypontra esett, mely elsősorban a short pozíciók magas számának köszönhető. Ilyen körülmények között már kevés az új eladó és sok a potenciális vevő. Az esés korlátosságát látva egy shortzáró hullám jelentős részt vehetett ki az emelkedésből.

Az iráni megállapodásból nem lesz benzinárcsökkenés


Az iráni megállapodásból nem lesz benzinárcsökkenés
Zavargások Líbiában, eltűnt az export
Líbiából (Irakból és Egyiptomból is) újabb zavargásokat jelentettek az elmúlt napokban, a Brent piacán pedig elsősorban az észak afrikai ország felől érkező híreket figyelik. Az észak-afrikai ország export kapacitása szinte a nullával egyenlő, innen több mint 1 millió hordó olaj érkezhetne a világpiacra, amennyiben helyre állna a rend.

"Sell the roumor buy the news",...
...vagyis amíg nem jött ki a hír a megállapodásról, addig a lefelé ható erők mozgatták a Brentet, mihelyst megérkezett a hír a megállapodásról, a pozíciózárások hatására ismét felfelé indult az árfolyam.

A megállapodás korlátozott
Az Iránnal való megállapodás több okból is korlátozottan hat a Brent piacára:

- egyrészt az ország csak egy hat hónapos moratóriumot kapott, amit bármikor megszakíthatnak a hatok, ahogy azt az amerikai küldöttség is kiemelte kommentárjában;
- másrészt felkínált exportálási lehetőség éppen a meglévő, hajókban felhalmozott 37 millió hordónyi készlet eladását teszi lehetővé, így jelentős mennyiségű friss olaj tartósan továbbra sem érkezhet a világ olajpiacára.

A hazai autósok mosolya sem a régi
Nyár vége óta egy csökkenő trendben mozgott a Brent a hazai autósok nagy örömére, ennek köszönhetően a magyar üzemanyagárak is estek (bár itt a dollár gyengélkedése a forinttal szemben is sokat nyomott a latban). Ez a tendencia részben az erősödő Brent - részben a forint dollárral szembeni gyengülése miatt - most megtörni látszik. A fenti tényezőket változatlansága mellett korlátozott lehet Brent árfolyamcsökkenése. Ha a fenti érvek valamelyike eltűnne a rendszerből, akár jelentős Brent esés bontakozhatna ki, lefelé mozdítva ezzel a hazai üzemanyagárakat (és az inflációt is).

Az olajáresés hatása Magyarországra
Pontosan nehéz megbecsülni, hogy az mekkora elmozdulást hozna Irán vagy Líbia visszatérése a nemzetközi olajpiacra, de ha 10 dolláros olajáresés következne be változatlan USDHUF árfolyam mellett, akkor a hazai üzemanyagárak 20-30 forinttal kerülhetnének lejjebb, ez pedig a hazai inflációt 0,2-0,3 százalékponttal csökkenthetné.



Az iráni megállapodásból nem lesz benzinárcsökkenés
Kiszámoló

Feltámadt a kínai gazdaság?

Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalmas növekedést produkált, de 1990 óta egyhelyben toporog, teljesen megrekedt a fejlődés

Holdblog

Felezés és duplázás

A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente esedékes felezését. Az újonnan kibocsátott bitcoinok mennyisége blokkonként 6,25-ről 3,1

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nagy esemény jön a bitcoinnál, most érdemes kriptóba befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Úgy költ a Samsung, mintha nem lenne holnap