Gazdaság

Megszereztük a nagy bérmegállapodás eddig nem ismert számait

Jövőre 380 milliárd forintba kerül a munkáltatói járulékterhek csökkentése, a minimálbér versenyszférában történő megemelése viszont ennek majdnem a felét visszahozza a bevételi oldalon - ez derül ki a Portfolio-nak megküldött minisztériumi számításokból. Ha elfogadjuk a kormány háttérszámításait, akkor egyáltalán nem kell aggódni a következő két év költségvetéséért.

Mindenki csak találgatott...

Ritkán látott átrendezést hajt végre a 7 pontból álló bérmegállapodás nyomán a kormány a következő két év költségvetésében. Eddig azonban mindenki csak találgatta, hogy
  • a minimálbér, valamint a garantált bérminimum emelése,
  • a társasági adókulcs csökkentése,
  • a szociális hozzájárulási adó csökkentése

milyen hatást gyakorol a költségvetés egyenlegére 2017-ben és 2018-ban.

A Portfolio-nak sikerült megszereznie a Nemzetgazdasági Minisztérium háttérszámításait, amelyből kiderül, hogy milyen költségvetési hatással jár a több elemből álló program.

De most megérkeztek a számok

Pozitív
  • A minisztérium számításai szerint a munkáltatói járulékcsökkentés okozza a legnagyobb bevételkiesést: 2017-ben az 5 százalékpontos mérséklés 380 milliárd forintba kerül, míg 2018-ra ez a kumulált negatív hatás (vagyis a mai adószabályokhoz képest vett változás) már 540 milliárd forintot tesz ki.
  • Szintén rontja a költségvetés egyenlegét, hogy a közszférában is magasabb minimálbért és garantált bérminimumot kell majd fizetni az érintetteknek és
  • a minimálbér emeléséhez kötött juttatások is értelemszerűen emelkednek.
Negatív
  • A fenti kötelező béremeléseknek azonban van bevételnövelő hatása is, a bruttó bérek emelkednek, ezzel pedig az szja- és járulékbefizetések is.
  • Az NGM ettől elkülönítve számol azzal a további hatással, hogy a munkáltatók a járulékok csökkentését átadják a munkavállalóknak, vagyis nem csupán a minimum bérekben, hanem a bérskála magasabb szintjein is lecsapódik a magasabb adóbevételekben.
  • Szintén az elsőkörös hatások közé sorolható, hogy a magasabb bérek hatása a fogyasztás gyorsabb bővülésében is lecsapódik, ez pedig az áfa és jövedéki adóbevételeket két év alatt 70 milliárd forintal gyarapítja.
És még ez is
  • A minisztérium összességében úgy látja, hogy ha az idei kedvező foglalkoztatási bázisadatokat és
  • a közfoglalkoztatottak esetében várható kisebb kiadásokat is figyelembe véve jövőre gyakorlatilag nem okoz egyenlegromlást a minimálbéremelés és a járulékcsökkentés együttesen.
  • Ezt a hatást fejeli meg a társasági adó csökkentése, ami jövőre 145 milliárd forintjába kerülhet az államnak (ez már ismert volt Varga Mihály tájékoztatásából), de ez a negatív hatás 2018-ra már csak 100 milliárd forint lesz.

Ezeket a számokat foglaltuk össze egyetlen táblázatba:

Megszereztük a nagy bérmegállapodás eddig nem ismert számait

Ismertté váltak tehát a kormány legújabb adócsomagjának költségvetési hatásai és ez alapján már nem lepődünk meg azon, hogy a kormány hajlandó volt a jelentős járulékcsökkentés mellé még egy társasági adócsökkentést is bevállalni.

Ha figyelembe vesszük ezt a fenti háttérszámítást, valamint azt, hogy az OTP elemzői szerint jövőre még akár 480 milliárd forintnyi pótlólagos mozgástér is rendelkezésre áll, akkor nem zárjuk ki annak a lehetőségét, hogy jövőre további költségvetési lazító intézkedések jönnek.

Benyújtották

A Nemzetgazdasági Minisztérium egyébként épp hétfőn nyújtotta be a bérmegállapodást megalapozó törvényjavaslatot a parlamentnek. A tervek szerint a héten tárgyalják a képviselők és jövő hétfőn lehet a végszavazás a csomagról.Címlapkép forrása: DIETER NAGL / AFP
RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul péntektől a benzin ára
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
Olyat lépnek nyugdíjügyben a lengyelek, ami Magyarországnak is példa lehet