Itt a bizonyíték, hogy sokkal több magyar élhet Nagy-Britanniában, mint eddig gondoltuk
Gazdaság

Itt a bizonyíték, hogy sokkal több magyar élhet Nagy-Britanniában, mint eddig gondoltuk

Októberben majdnem 18 ezer magyar regisztrált a brit belügyminisztériumnál, így a hónap végére már 71 600-an jelezték, hogy szeretnének a Brexit után is legálisan az országban maradni – derül ki a csütörtökön megjelent adatokból. Mindez azért érdekes, mert hivatalosan ennél alig valamivel több, 77 ezer magyar nemzetiségű él az Egyesült Királyságban, az pedig nem túl valószínű, hogy 95%-uk már másfél évvel a határidő előtt beadta regisztrációs kérelmét. Valószínűbb, hogy sokkal többen élnek az országban, mint eddig tudtuk.

Megrohanták a magyarok a brit belügyminisztériumot

Minden eddiginél több, 17 900 magyar regisztrált októberben a brit belügyminisztériumnál (Home Office) annak érdekében, hogy a Brexit után is legálisan maradhasson az országban – derül ki a csütörtökön közölt friss statisztikából. Már szeptemberben is meghaladta a friss regisztrációk száma a tízezret, ez pedig októberben még tovább nőtt.

Az utóbbi hónapok élénkülése valószínűleg annak tudható be, hogy egészen az utolsó pillanatig bizonytalan volt a Brexit sorsa, az október végi határidő előtt nem sokkal derült ki, hogy újabb három hónapos halasztást kapnak a britek 2020 január 31-ig. Előtte a rendezetlen kilépés réme lebegett az ország felett, ami az ott dolgozó külföldieket is megmozgathatta, ez látszik egyébként abból, hogy nem csak a magyarok, hanem a többi kelet-közép-európai nagyobb számban regisztrált.

A Brexit végleges kimenetele azonban az újabb halasztással sem dőlt el, így pedig a következő hónapokban is fennmaradhat az uniós állampolgárok rohama a regisztrációért, hogy bebiztosítsák magukat a rendezetlen kilépés esetére. Különösen akkor, ha a december 12-i parlamenti választáson a Brexit-párti konzervatív párt kerül többségbe, ők ugyanis azzal kampányolnak, hogy a 2016-os népszavazás eredményének megfelelően lebonyolítják a kilépést az EU-ból, miközben a Munkáspárt egy második népszavazás lehetőségével kacérkodik.

Már majdnem minden magyar regisztrált – hivatalosan

Az októberi rekordszámú regisztrációt követően már 71 600 magyar jelezte hivatalosan, hogy a Brexit után is szeretne legálisan az országban maradni. Közben a brit statisztikai hivatal (ONS) adatai szerint 2018 végén 77 ezer magyar nemzetiségű élt a szigetországban. Vagyis ha hinni lehet mindkét statisztikának, akkor az ott élő magyarok majdnem 95%-a regisztrált már, miközben legalább 2021 közepéig van erre idejük. Ez nem tűnik reálisnak, persze több dolog torzíthatja a statisztikát:

  1. Egyrészt az ONS is elismeri statisztikájában, hogy tartalmaz valamekkora bizonytalanságot, hivatalosan 77 ezer plusz-mínusz 13 ezer magyart tartanak nyilván. Vagyis akár 90 ezer is reális szám lehet, bár még ahhoz képest is feltűnően sokan regisztráltak eddig.
  2. Sokkal valószínűbb az, amire mi évek óta gyanakszunk, hogy az ONS valamiért alulbecsli az országban élő magyarok számát. Korábban a Portfolio következetesen 250 ezerre becsülte az ott élő magyar népesség számát, majd a tavalyi csökkenés után most azt gondoljuk, hogy 220-230 ezren élhetnek a szigetországban, részben a Brexit körüli bizonytalanság miatt jöhettek sokan haza vagy mehettek más országba.

A Brexit miatti regisztráció ebből a szempontból kapóra jön, hiszen végre talán megbízhatóbb adatokat kapunk az Egyesült Királyságban élő magyarok számáról.

A probléma egyébként egyáltalán nem csak a magyarokat érinti, az ONS és a Home Office statisztikájának összefésülése után azt látjuk, hogy három ország esetében kiugróan magas a regisztrációk aránya. A románoknál a magyarhoz hasonló 90% feletti arányt látunk, a bolgároknál pedig elvileg már 20 százalékkal többen regisztráltak, mint ahányan hivatalosan az országban élnek.

A régióból a szlovákok és a csehek esetében 60-70 százalék körül van az arány, míg a lengyeleknek eddig csak a fele regisztrált. Ez arra utal, amit korábban lehetett látni, hogy Lengyelországba elindult egy erőteljesebb visszavándorlás az utóbbi hónapokban.

Címlapkép: Getty Images

ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

Holdblog

Ismét a HOLD az Év Alapkezelője

Megint - immáron nyolcadik alkalommal - mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep Value 2024 és a Columbus alapjainkat is kategóriájuk... The post Ismét a HOLD az Év Alapke

Holdblog

Ki vesz aranyat? (vendég: Zsiday Viktor)

HOLD After Hours. Zsiday Viktorral megbeszéljük, hogy kinek a nagymamája a modernebb. És hogy a zene lehet-e megoldás a klímaváltozásra. Meg miegymás. Jó szórakozást! 00:45   ...

Kiszámoló

Feltámadt a kínai gazdaság?

Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalmas növekedést produkált, de 1990 óta egyhelyben toporog, teljesen megrekedt a fejlődés

RSM Blog

Munkaszüneti napok 2025 - így tervezzen!

Megjelent a Magyar Közlönyben a 2025-ben esedékes ünnepnapok, pihenőnapok és plusz munkanapok végleges listája. A rendelet azt is meghatározza, hogy mikor lesznek hosszú hétvégék 2025-ben, va

Holdblog

Felezés és duplázás

A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente esedékes felezését. Az újonnan kibocsátott bitcoinok mennyisége blokkonként 6,25-ről 3,1

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Újra éledezik az infláció - Mibe érdemes most befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Ez is érdekelhet
Hatalmas gyógyszergyártó van születőben