Óriási kamu a kínai fejlődés? Fele sem igaz a növekedésnek
Gazdaság

Óriási kamu a kínai fejlődés? Fele sem igaz a növekedésnek

Portfolio
A kínai gazdaság minden ismert fejlődési logika ellenében mutat fel óriási gazdasági növekedést - állítja Dominique Dwor-Frecaut közgazdász. A korábban az IMF-nél, Világbanknál, Fednél is dolgozó szakember szerint a világ második legnagyobb gazdaságának növekedése valójában a válság óta gyorsan csökkent, és mára alig több, mint fele lehet a hivatalosnak.

Dwor-Frecaut megközelítése elég hipotetikus, de egyben tanulságos is, mert akár elhisszük a növekedési számokat, akár nem, rávilágít arra, miért különleges a kínai sztori. A közgazdász azt a fejlődési modellt vette alapul, amelyet Dani Rodrik összegző munkájából is ismerhetünk

Rodrik (alapozva más tudósok munkáira) úgy látja, hogy alapvetően két nagy gazdasági húzóerő létezik. Az egyik a humántőke és az intézmények fejlődése, fejlesztése. A hosszú távú növekedés végső soron ezen képességek fejlődésének a függvénye, amibe beletartozik az oktatástól, egészségügytől a javuló szabályozói teljesítményen át a jobb kormányzásig sokféle dolog. Hálátlan tulajdonsága ezeknek a képességeknek, hogy lassan fejlődnek, illetve fejlesztésük költségei magasak.

A másik hajtóerő a szerkezeti átalakulás, amikor új, nagyobb termelékenységű ágazatok születnek és bővülnek, ezzel párhuzamosan pedig a munkaerő a gazdaság tradicionális, alacsony termelékenységű szektoraiból tömegével áramlik a modern szektorba. Az (amúgy meglehetősen vegyes eredményességű) természeti erőforrás lelőhelyek kiaknázását leszámítva a rendkívüli növekedési sztorik mindig valamilyen gyors strukturális átalakulás, jellemzően iparosodás eredményeképpen alakulnak ki. Ezek a növekedési csodák még akkor is képesek megvalósulni, ha egyébként a fent említett képességeknek a gazdaság és a társadalom szűkében van.

Ez utóbbi erő hajtja a fejletlenebb gazdaságokat, és a felzárkózásuk alapvetően azon múlik, hogy sikerül-e a másik, komplexebb gazdaságokra jellemző növekedési motorokra átállni. 

Dwor-Frecaut ez alapján úgy látja, hogy a kínai fellendülés kezdeti időszakában nincs semmi gyanús. Óriási tömegeket pumpált át az állam a mezőgazdaságból a termelékenyebb feldolgozóiparba, így a szegényebb országokra jellemző gyors gazdasági növekedés mintájába az ország bőven beleillik.

Egészen addig, amíg az ország el nem érte a Lewis-pontot.

Amikor az agrárnépesség körében már nincs jelentős átterelhető munkaerő, (ez a Lewis-pont - pdf) akkor a további fejlődés egyre inkább az ország technológiai abszorpciós képességétől, a gazdasági és politikai intézmények minőségétől függ. Vagyis ahogy az ország fejlődik, a népességnövekedés alábbhagy és a termelékenység is nehezebben fejleszthető, törvényszerűen lelassul a növekedés.

Sőt, akár el is akadhat, ez a közepes jövedelmű országok csapdája. 2018-ban mindössze 24 olyan ország volt, amelynek népessége meghaladta az egymilliót és az Egyesült Államok egy főre jutó GDP-jének 60%-a felett volt. Ezek közül csak hat olyan, amelyik a feltörekvő gazdaságok közül emelkedett ki: Hongkong, Szingapúr, Tajvan, Japán, Dél-Korea és Izrael.

Kínát a feltörekvő országokkal összevetve látható, hogy a két fő GDP-bővülési faktor közül a népességnövekedés üteme Kínában jóval kisebb (0,9% vs. 0,5%), azonban a termelékenységbővülés extrém mértékben nagyobb, ezért tud háromszor nagyobb tempóban növekedni a gazdaság (2,1% vs. 6,3%).

Vagyis mintha egyáltalán nem hatott volna rá, hogy Kína már elérte a Lewis-pontot. Merthogy Dwor-Frecaut egy tanulmány eredményeire hivatkozva azzal érvel, hogy ez 2003-ban megtörtént. Kételyeit a közgazdász a fentiek alapján három pontban sűrítette össze:

  1. Az állam által vezérelt fejlődési modell a felzárkózás korábbi szakaszaiban jól működik, de ahogy a gazdaság egyre komplexebbé, a növekedés pedig innovációvezéreltté válik, ennek hatékonyságának csökkennie kellene. A szakértő például nem hiszi, hogy a kínai tulajdonjogi rendszer zavarai ne fékeznék a gazdaságot.
  2. A másik tapasztalat, hogy amennyiben egy ország a Kínáéhoz hasonló fejlődési fokon nagyon magas beruházási rátát produkál (45% a 25%-os peer grouphoz képest), akkor ez törvényszerűen káros, lassító hatású torzulásokat okoz a gazdaságban.
  3. Kína globális feldolgozóipari exportból való részesedése az utóbbi években stagnált vagy enyhén csökkent, ami egyáltalán nem fér össze a gyors termelékenységnövekedés képével. A csökkenő világgazdasági részesedés arra utal, hogy a termelékenység elmarad a bérek növekedésétől.

A közgazdász úgy érvel, hogy Kína bizonyos sajátosságai a versenytárs országokhoz képest legfeljebb 1,5-szeres termelékenységnövekedést magyaráznak. Számításai szerint az ország trendnövekedése 3,5% körül lehet, tavaly ennél még kicsit magasabban, 4% körül lehetett a GDP-bővülés. Érzése szerint a fenntarthatatlan pályáról legkésőbb a 2014-2015-ös hitelválság után le kellett térnie Kínának, hiszen a válságok rendszerint az ilyen típusú növekedések korrekciójával járnak.

Dominique Dwor-Frecaut érvelése több szempontból meggyőző, például a 2015-ös vagy a mostani világgazdasági gyengélkedést egészen jól magyarázná. Ugyanakkor az indoklás nem túl erős, számos helyen kérdéseket vet fel. Például a Lewis-pont elérését Kína esetében más kutatók vitatják, pedig ez egy kulcsfontosságú feltétele a gondolatmenetnek. Az sincs igazán indokolva, hogy Kína sajátos államkapitalista berendezkedése (kikényszerített technológiaátadás, szelektív protekcionizmus, állami vezérlés egyre újabb technológiák segítségével stb.) miért ne jelenthetne olyan unikális növekedési modellt, ami miatt a kínai fejlődés nem írható le a korábban megszokott keretek között. Így az érdekes okfejtés után is csak annyit mondhatunk biztosan: valami bűzlik Kínában.

Címlapkép: Sanghaj / Shutterstock

Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

MNB Intézet

A kerékpározás árnyoldala

Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni. A kerékpárok használata, terjesztése kevéssé szabályozott, illetve az iparág sem mozdul

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Itt a kormánydöntés az üzemanyagárak szabályozásáról
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
iphone 12 apple