Gazdaság

Brexit: az alsóház leszavazta a módosításokat

MTI
A várakozásoknak megfelelően leszavazta szerdán a londoni alsóház az összes olyan módosítást, amelyet a parlament felső kamarája, a Lordok Háza fűzött a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét rögzítő megállapodás törvénytervezetéhez. Kikerült a tervezetből az a módosítás is, amely automatikus tartózkodási jogot biztosított volna az Egyesült Királyságban élő külföldi EU-állampolgároknak.

Az egyezmény végleges ratifikációját célzó tervezetet a felsőház tagjai kétnapi vita után hagyták jóvá és kedd este küldték vissza az alsóháznak, amely nem egészen két hete kényelmes többséggel, 330-231 arányban már elfogadta az indítványt.

Mivel a Lordok Háza több olyan módosítást csatolt a Brexit-törvénytervezethez, amely ellenkezik a Boris Johnson miniszterelnök vezette konzervatív párti kormány szándékaival, az alsóház szerdán ismét napirendre vette a tervezetet, és alig két óra alatt sorban, minden alkalommal jelentős többséggel kiszavazta belőle a felsőházi módosításokat.

A tervezet így - a félhivatalos zsargonban parlamenti pingpongnak nevezett eljárás keretében - visszakerült a Lordok Háza elé.

A nem választott főrendi tagokból álló kamara előtt - ahol az alsóházzal ellentétben a kormányzó brit Konzervatív Pártnak nincs többsége - több lehetőség áll: kitarthat az általa kezdeményezett módosítások mellett, és akkor a Brexit-törvénytervezet még néhányszor megjárja a két ház közötti utat, vagy elengedi az alsóházban leszavazott módosításokat, vagy a két ház valamilyen kompromisszumos megoldásra jut.

Az viszont valószínűtlen, hogy a felsőház a Brexit jelenleg érvényes határnapján, vagyis jövő pénteken túl is késleltetné az EU-val kötött kilépési megállapodás ratifikálását.

A felsőház által a Brexit-törvényjavaslathoz fűzött egyik legnagyobb horderejű módosítás azt mondja ki, hogy az Egyesült Királyságban élő és a Brexit után is maradni kívánó külföldi EU-állampolgároknak automatikusan biztosítani kell a további tartózkodási jogot, és erről a brit kormánynak nemcsak digitális formában, hanem fizikailag is létező dokumentumban kell tájékoztatnia őket.

A jelenleg érvényes brit szabályozás alapján az Egyesült Királyságban törvényesen és életvitelszerűen tartózkodó külföldi EU-állampolgárok a Brexit után is maradhatnak az országban és megtarthatják összes megszerzett jogosultságukat, de meghatározatlan időre szóló tartózkodási engedélyért - hivatalos elnevezéssel letelepedett jogi státusért - kell folyamodniuk a brit belügyminisztériumhoz. Ennek határideje 2021. június 30.

A belügyminisztérium legutóbbi adatai szerint a több mint 3 millió külföldi EU-állampolgár közül eddig 2,7 millióan folyamodtak letelepedett státusért, és közülük 2,5 milliónak a kérvényét a brit hatóságok már el is bírálták, gyakorlatilag mindegyiket kedvezően.

Mindössze hat kérelmező folyamodványát utasították el, mindegyikükét súlyos, nem egyszer visszaesőként elkövetett korábbi bűncselekményeik miatt.

Stephen Barclay, a brit kormány Brexit-ügyi minisztere a módosításokról tartott szerdai alsóházi vitában kijelentette, hogy a kormány nem tudja elfogadni a Lordok Házában elfogadott módosítást, mert az "lenullázná" a külföldi EU-állampolgárok tartózkodási engedélyeinek elbírálására kidolgozott, jó ideje már működő jelenlegi rendszert.

Kiszavazta szerdán a Brexit-törvénytervezetből az alsóház azt a felsőházi módosítást is, amely kötelező erővel a skót, a walesi és az észak-írországi parlament jóváhagyásához kötötte volna a Brexit-megállapodás ratifikálását.

Az elmúlt hetekben az Egyesült Királyság e három országrészének parlamentjei egyaránt elvetették a kilépési egyezményt, ám ennek nincs kötelező törvényi ereje, így a brit kormány számára nem teszi jogilag lehetetlenné a Brexit-megállapodás ratifikálását.

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
Kiszámoló

Ez történt a héten 03.17

A Boeing repülőgépgyártónak nincsenek jó napjai mostanában, szinte minden napra jut egy hír, hogy szétesik valami valamelyik gépükön. A részvényárfolyam is ennek megfelelően alakul idén: B

Holdblog

Krúbi, Zsiday és az aranystandard

HOLD After Hours. Krúbi, Zsiday, aranystandard és az S&P500, ami még mindig több mint 3000 pont. Jó szórakozást! 00:45    Celebet keresünk! 01:45    Az izlandi zú

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Új befektetési őrület hódít, napok alatt lesznek emberek milliárdosok

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Ez is érdekelhet
Jennifer Granholm olaj gaz bejelentesek