Koronavírus: így pörög fel a kormány csodafegyvere
Gazdaság

Koronavírus: így pörög fel a kormány csodafegyvere

Portfolio
A koronavírus-járvány miatt hozott gazdaságvédelmi csomag legfontosabb eleme a munkahelyvédelmi bértámogatás. A program igénybevételének hétről hétre történő emelkedése nemcsak azt jelezheti, hogy mennyire tudta a kormány a vállalatokra szabni az intézkedést, hanem azt is, hogy a magyar munkaerőpiacon milyen folyamatok zajlanak.
Bajba került a céged és megoldást keresel? Itt a lehetőség:

Ezért is fontos, amikor a kormány közli a munkahelyvédelmi bértámogatásban résztvevők létszámát.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki közlése szerint ez a szám most 44 ezer főre emelkedett, ami 3000 cégtől érkezett összesen.

Április 28-án, vagyis bő egy héttel ezelőtt ez a szám még csak 1400 munkavállalóról és 200 cégről szólt, majd a május elsejei közlés szerint a létszám 5000 dolgozóra és 500 vállalkozásról szól. Fontos megemlíteni, hogy igazán május elejétől pöröghet fel az igénylés, hiszen a módosított feltételek szerinti igénylési dokumentumok április 29-én kerültek fel a hivatalos portálra.

Mennyi dolgozón segíthet a bértámogatás?

A kormány azzal számol, hogy az április végétől könnyített feltételek és egyszerűbb adminisztráció miatt több százezren is igényelhetik a magyar bértámogatást. A munkaadói képviseletek akár 300 ezer dolgozót is el tudnak képzelni a programban.

Emlékezetes, a kormány eredetileg szűkebb kör számára és meglehetősen bonyolult adminisztráció mellett tervezte elindítani a munkahelyvédelmi bértámogatást, és már az eredeti április 16-i hatályba lépés előtt kiderült: abban a formájában megbukott a magyar Kurzarbeit-szabályozás. Pozitív volt viszont, hogy csupán néhány nap leforgása alatt a kormány reagált a munkaadói jelzésekre és alapjaiban módosította a részletszabályokat. Ennek értelmében már 15-75%-kal is csökkenhet a munkaidő, nem pedig a korábbi 30-50%-kal, módosultak az egyéni fejlesztési időre vonatkozó elvárások, az eredeti munkabér teljesítésére vonatkozó előírások, bővült az érintett dolgozók köre (home office, munkaerőkölcsönzők, munkaidőkeretben foglalkoztatottak) és fontos könnyítés, hogy a létszámtartási kötelezettség csak a programban résztvevő dolgozókra áll fent, valamint az igénylés folyamata egyszerűbbé vált.

A bértámogatási program legfontosabb gyakorlati kérdéseit külön átfogó cikkünkben dolgoztuk fel az RSM tanácsadói segítségével:

Bajba került a céged és megoldást keresel? Itt a lehetőség:

Címlapkép forrása: Getty Images

Holdblog

Fára a majmok másszanak!

HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! - az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges! Jó szórakozást! 00:45    A Ryanair Alapkezelő 02:55    Rosenbe

Kasza Elliott-tal

Leggett & Platt Inc. - elemzés

Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen 19,08-at ér, azaz kicsit kevesebb mint három év alatt harmadolt az árfolyama. Mivel osztalék

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
kórház műtét újraélesztés