STA_6599
Gazdaság

Gazdasági élet a koronavírus után: erről szólt a Budapest Economic Forum

Portfolio
Csütörtökön rendezte meg a Portfolio tizedik alkalommal a Budapest Economic Forum konferenciáját, melyen ezúttal is nemzetközi és hazai szakértők szólaltak meg. Az esemény kiemelt témája idén a koronavírus-járvány, illetve az azt követő gazdasági válság és lehetséges változások a világban. Átadásra került az év legjobb pénzügyi vezetőjének járó CFO of the year 2020 díj is. Ebben a hírfolyamunkban számolunk be az egész napos esemény legfőbb üzeneteiről.

Megvan az év legjobb pénzügy vezetője!

Schilling Dániel, a Duna House Holding Nyrt. gazdasági igazgatója nyerte el az év legjobb pénzügyi vezetőjének járó CFO of the year 2020 díjat – jelentette be a Portfolio és a Credit Management Group mai Budapest Economic Forum című konferenciáján Fülöpné Bogdán Krisztina, a díjátadást szponzoráló Commerzbank vezérigazgató-helyettese. Négy pénzügyi vezető a CFO Master 2020 kitüntetést vehette át a szakmai zsűritől, és az év legjobb credit management csapatát is díjazták. Cikkünkben a konferencia CFO-szekciójáról is tudósítunk, amelyben hazai nagyvállalatok gazdasági vezetői beszéltek a koronavírus-válság miatti kemény kihívásaikról.

Tovább a cikkhez

Mire költsünk hirtelen évi 3300 milliárd forintnyi EU-pénzt? – Erre gyorsan választ kell adnunk

„Beruházás, beruházás, beruházás” – hangsúlyozta a következő évek egyik legfontosabb gazdaságpolitikai feladatát a Budapest Economic Forumon tartott előadásában Nagy Márton, a miniszterelnök gazdaságpolitikai tanácsadója és ennek során a beruházások egyik fontos finanszírozási forrására, a következő években bőségesen elérhető EU-pénzekre mutatott egy látványos ábrát.

Tovább a cikkhez

Jobb, ha felkészülnek a cégek arra, hogy nem lesz V-alakú kilábalás

Már szinte egyértelmű, hogy nem számíthatunk V-alakú kilábalásra, a közép- és kelet-európai régió cégeinek elhúzódó válsággal kell számolniuk. Ilyen helyzetben a digitalizáció és a költség-optimalizáció mellett fontos az üzleti partnereink fizetőképességére való különös odafigyelés is. A 2020-as Budapest Economic Forumon nemzetközi credit management szakértők adtak hasznos tanácsokat a vállalkozóknak.

Tovább a cikkhez

Bankvezérek: jól védekezik Magyarország a koronavírus-válság ellen

A fogyasztási és a beruházási hiteleket leszámítva helyreállt a hitelezés Magyarországon, a bankok ki tudják elégíteni a gazdaság hitelkeresletét – értettek egyet a banki vezérigazgatók és vezérhelyettesek a Portfolio mai Budapest Economic Forum konferenciájának délutáni panelbeszélgetésében. A koronavírus miatti esetleges újabb bezárkózásra már kipróbált digitális és home office megoldásokkal készültek fel a hitelintézetek.

Tovább a cikkhez

Integrációs ugrás helyett pazarló pénzköltéshez és parttalan vitákhoz vezethet az EU-s helyreállítás

Alapvető különbség látszik abban, ahogy az Európai Unió a 2009-2013 közötti gazdasági és adósságválságot, illetve most a koronavírus-válságot kezeli és a most eldöntött irányok végül integrációs ugrás helyett pazarló pénzköltéshez és parttalan vitákhoz vezethetnek – hívta fel a figyelmet a Budapest Economic Forumon tartott előadásában Darvas Zsolt, a brüsszeli Bruegel Intézet vezető kutatója.

Tovább a cikkhez

Forradalmi változásokat hozott a koronavírus a gyógyszerfejlesztésben is

Sok eddig ismert tételt változtatott meg a koronavírus-járvány a gyógyszergyártásban is. Korábban sosem volt ekkora összefogás a szektoron belül, sosem sikerült ennyire gyorsan kifejleszteni egy vakcinát. Ez pedig biztató a jövőre nézve, hiszen komoly gazdasági előnyei is lehetnek annak, ha ez a folyamat tartós lesz – mondta a Portfolio Budapest Economic Forum konferenciáján Kókai-Nagy Ákos, a Biogen ügyvezető igazgatója, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének (AIPM) elnöke.

Tovább a cikkhez

Milyen forgatókönyvek várnak a világra a járvány után?

Az üzleti döntéshozók számára lényeges, hogy a lehető legtöbb eshetőségre felkészüljenek, ennek mentén érdemes gondolkodni a koronavírus-járvány utáni gazdasági-társadalmi átalakulásokról – mondta a Portfolio Budapest Economic Forum konferenciáján Alan Iny. A Boston Consulting Group (BCG) szakembere négy lehetséges forgatókönyvről beszélt, melyeknek különböző hatása lenne a gazdaságra.

Tovább a cikkhez

Gyökeresen átírta a koronavírus-járvány a világ cégvezetői fejében a legfőbb kockázatok rangsorát

A koronavírus-járvány hatására gyökeresen átalakult a világ nagyobb vállalatainak vezetői körében a legfontosabb kockázatok rangsora és legmeglepőbb változásként első helyre ugrott a tehetségek megtartásával, illetve megszerzésével kapcsolatos kockázat - hangsúlyozta Rózsay Rezső, a KPMG magyarországi vezérigazgatója a KPMG Global CEO Outlook felmérés eredményeit bemutató előadásában a Budapest Economic Forumon.

Tovább a cikkhez

Elárulták a magyar nagyvállalati vezérek, milyen járványügyi lefutással számolnak és mitől félnek a

Reménykednek a Richter és a Videoton Holding vezérigazgatói abban, hogy a jövő május-júniusi időszak tényleg fordulópontot jelent majd a magyarországi járvány lefutásában, mint ahogy azt Varga Mihály pénzügyminiszter vázolta ma a Budapest Economic Forumon, de összességében óvatosságukat jelezték, mert a lakosság átoltása időt vesz igénybe és addig is el kell jutni remélhetőleg cégek, városok, országrészek lezárása nélkül – derült ki a két vezetővel folytatott mai panelbeszélgetésünk során. A cégvezetőnek több fontos kérdést is feltettünk, hogy ők hogyan látják a járvány lefutását, annak a cégükre és az országra gyakorolt hatásait, illetve közép távon milyen kilátásokat fogalmaznak meg, az alábbiakban az ezekre adott válaszokat foglaljuk össze.

Tovább a cikkhez

Nagy Márton: a beruházások élénkítése lesz a kilábalás kulcsa

Az elmúlt években a beruházások adták a magyar gazdasági növekedés jelentős részét, ezért a jelenlegi válságból való kilábalás során is kulcsfontosságú lehet a beruházások élénkítése – mondta a Portfolio Budapest Economic Forum konferenciáján Nagy Márton, a miniszterelnök gazdaságpolitikai tanácsadója. A szakember szerint a lakossági, a vállalati és az állami beruházásokat is fel kell pörgetni, amire megvannak az állam eszközei.

Tovább a cikkhez

Varga Mihály: W-alakú válság vagy elhúzódó kilábalás várhat Magyarországra

Az adatokból az látszik, hogy a jelenlegi válságból való kilábalás nem lesz olyan gyors, mint azt sokan várták, most azt gondoljuk, hogy egy W-alakú válság vagy elhúzódó kilábalás várhat a magyar gazdaságrea - mondta a Portfolio Budapest Economic Forum konferenciájánm Varga Mihály pénzügyminiszter.

Tovább a cikkhez

Citibank: a fertőzéstől való félelem enyhítése a kulcs a gazdasági kilábalásban

Bevallottan nem túl optimista világképet vázolt ma a Budapest Economic Forum nyitóelőadásában Pernille Henneberg, a Citibank Global londoni elemzője, hiszen az alapeseti forgatókönyve szerint leghamarabb 2021 közepére éri el a globális GDP a 2019 végi szintet, a pesszimistább forgatókönyv szerint csak egy évvel később és több jel utal arra, hogy végül efelé halad majd a világ. Az elemző ezért rámutatott, hogy a szolgáltató szektor magas súlya miatt a lakosság fertőzéstől való félelmének enyhítése a kulcs a gazdasági kilábalás ütemében, intenzitásában. Azt is hozzátette, hogy a masszív fiskális és monetáris politikai élénkítésből egyszerűen nem jöhet ki más, mint magasabb infláció, és ennek kapcsán a magyar helyzetre is kitért előadása végén.

Tovább a cikkhez

Kezdődik a tizedik Budapest Economic Forum, ahol megszólalnak a magyar gazdaságpolitika csúcsvezetői

Az idei Budapest Economic Forumra elfogadta meghívásunkat többek között Varga Mihály pénzügyminiszter, illetve Nagy Márton, a miniszterelnök gazdaságpolitikai tanácsadója, vagyis nem túlzás azt mondani, hogy a magyar gazdaságpolitika csúcsvezető adnak majd elő. Mellettük nemzetközi szakértők, hazai elemzők és vállalatvezetők adnak majd képet a világjárvány hatásairól és lehetséges hosszútávú következményeiről.

Ebben a cikkben folyamatosan követjük az eseményeket.

befektető tőzsde este árfolyam getty stock
oroszország moszkva szobor

Holdblog A nagy klímalottó

Ha összevetjük a fenntarthatatlan gazdasági rendszerünket a klasszikus szerencsejátékkal, a lottóval, sokatmondó...

Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Grafikonosdi és minden ami friss hír.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2022. október 6.
Banking Technology 2022
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 28.
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
2022. október 19.
Budapest Economic Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
iskolabezárás iskola suli iskolazárás koronavírus