napelem_csalad
Gazdaság

Állami ingyenpénzből napelem a családoknak? Nagy változás jön januártól

Egyebek mellett napelemes rendszer kiépítésére is igényelhető lesz a január 1-jétől használt lakásokra elérhető új otthonfelújítási támogatás - derült ki Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter bejelentéséből. A szektorban kedvezően fogadták az új támogatás hírét; hatalmas érdeklődésre és az ajánlatkérések számának nagy mértékű emelkedésére készülünk – fogalmazott Székely András, az Optimum Solar Home System Kft. ügyvezetője.

Az otthonfelújítási támogatási program minden részlete egyelőre nem ismert, azt azonban a bejelentésből már lehet tudni, hogy a támogatást 2021. január elseje után elkezdett munkálatokra igényelhetik azon háztartások, ahol legalább egy maximum 25 éves gyerek is él. A támogatás a beruházás felére, legfeljebb 3 millió forintig vehető igénybe, a munkadíjra és az anyagköltségekre legfeljebb másfél-másfél millió forint lesz elszámolható azok 50 százaléka erejéig különféle felújítási és bővítési munkák esetében.

A támogatást energetikai, energiahatékonyságot javító korszerűsítésekre is, így például fűtési rendszer cseréjére, új kazán vagy bojler beszerzésére, külső-belső szigetelésre, nyílászárók cseréjére, de akár napelemes rendszer kiépítésére is kérhető. A hazai napenergia szektorban kedvezően fogadták a bejelentést, és úgy látják, a támogatás iránt hatalmas érdeklődésre lehet számítani a lakosság részéről.

Nagy örömünkre szolgál, hogy az idén október 5-én megszűnő MFB 0 % THM hitelkonstrukció után, 2021 januárjától egy ilyen komoly támogatást kap a lakosság otthona felújításához, többek között napelemes rendszer kiépítésére is

– mondta el Székely András, a napelemes rendszerek telepítésével és az ezekhez kapcsolódó szolgáltatások nyújtásával foglalkozó Optimum Solar Home System Kft. ügyvezetője a Portfolio érdeklődésére. Elmondása szerint az említett MFB támogatás megszűnés érezhetően elbizonytalanította a napelemben gondolkodó családok egy részét. Többen elhalasztották a döntést, mondván, hogy majd a nyáron megjelenő, 30-40 százalékos vissza nem térítendő támogatást ígérő pályázatból kívánják inkább megvalósítani napelemes rendszerüket.

A januári otthonteremtési támogatás viszont még ennél is magasabb 50 százalékos vissza nem térítendő támogatást biztosít a legalább egy gyermeket nevelőknek, ráadásul nem kötik régiókhoz, így az ország bármely pontjáról igénybe lehet venni ezt a finanszírozási támogatást. Ezek alapján tehát hatalmas érdeklődésre és az ajánlatkérések számának nagy mértékű emelkedésére készülünk, hiszen ezzel a támogatással a napelemes rendszerek az eddigi 8-10 éves megtérülési idő helyett - a lakosság számára korábban gyakorlatilag elképzelhetetlen - 4-5 év alatt megtérülnek és onnantól még 20-30 évig biztosítják a család villamosenergia igényét - mondta.

Székely András szerint a bejelentés, illetve a támogatás 2021. januári indulása miatt sem várható, hogy a napelemes beruházást tervező lakosság kivárna az év hátralevő részében. Sőt, az ügyvezető szerint az ilyen terveket dédelgető háztartásoknak minél előbb érdemes megrendelniük a napelemes rendszer felmérését és megtervezését. Azoknak, akik még idén a beruházás mellett döntenek, a társaságnál úgy el tudják indítani a jellemzően 30-90 napos szolgáltatói engedélyeztetési folyamatot, hogy napelemes rendszerük már a jövő év elején telepíthető lesz, amikor már élni fog az otthonfelújítási támogatás, tehát az elsők között tudják majd beadni finanszírozási igényüket a sosem látott mértékű, széles körben elérhető támogatásra.

A kivitelezési költségekre jelenleg a legnagyobb befolyásoló erőt a forint euróval és dollárral szembeni gyengélkedése gyakorolja, hiszen a legtöbb beépítésre kerülő termék külföldről érkezik Magyarországra, az említett devizákban elszámolt áron. A cégvezető szerint így az egyébként nem túlságosan szigorú kritériumoknak megfelelő családoknak nem csak az előbbiek miatt nem érdemes várniuk a beruházás elindításával, hanem a devizaárfolyamok jövőbeli alakulása jelentette bizonytalanságok miatt sem.

Elszámolás

Ami biztosnak tűnik: egyelőre csak a 2021 nyarára a rászoruló nagycsaládosoknak kilátásba helyezett támogatásban lesz bruttó elszámolás.

Az is biztos, hogy azoknak, akik nem ennek a beruházási támogatásnak az igénybevételével valósítják meg a telepítést, egyelőre marad a szaldó. Náluk a 2024 után kötendő szerződések esetében már szintén bruttó elszámolás lesz, míg a régebben szerződött ügyfelek esetében várhatóan valamilyen átmeneti időszakkal vezethetik ki a "net metering"-et. De ez utóbbival kapcsolatban még sok a bizonytalanság.

A címlapkép forrása: Getty Images

richter4_forras_richter
vakcina_oltas_covid19_2021
frankfurt
auto_fiatalok_shutterstock-20170927
bét

Kiszámoló Mennyi az órabéred

Az, hogy milyen órabérért dolgozik egy alkalmazott, látszólag egyszerű kérdés. Keres X ezer forintot havonta, ezért...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Vételi, eladási zónák azonosítása, piaci aktualitások
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Üzleti modellező

Üzleti modellező

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
auto_fiatalok_shutterstock-20170927