Állami ingyenpénzből napelem a családoknak? Nagy változás jön januártól
Gazdaság

Állami ingyenpénzből napelem a családoknak? Nagy változás jön januártól

Egyebek mellett napelemes rendszer kiépítésére is igényelhető lesz a január 1-jétől használt lakásokra elérhető új otthonfelújítási támogatás - derült ki Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter bejelentéséből. A szektorban kedvezően fogadták az új támogatás hírét; hatalmas érdeklődésre és az ajánlatkérések számának nagy mértékű emelkedésére készülünk – fogalmazott Székely András, az Optimum Solar Home System Kft. ügyvezetője.

Az otthonfelújítási támogatási program minden részlete egyelőre nem ismert, azt azonban a bejelentésből már lehet tudni, hogy a támogatást 2021. január elseje után elkezdett munkálatokra igényelhetik azon háztartások, ahol legalább egy maximum 25 éves gyerek is él. A támogatás a beruházás felére, legfeljebb 3 millió forintig vehető igénybe, a munkadíjra és az anyagköltségekre legfeljebb másfél-másfél millió forint lesz elszámolható azok 50 százaléka erejéig különféle felújítási és bővítési munkák esetében.

A támogatást energetikai, energiahatékonyságot javító korszerűsítésekre is, így például fűtési rendszer cseréjére, új kazán vagy bojler beszerzésére, külső-belső szigetelésre, nyílászárók cseréjére, de akár napelemes rendszer kiépítésére is kérhető. A hazai napenergia szektorban kedvezően fogadták a bejelentést, és úgy látják, a támogatás iránt hatalmas érdeklődésre lehet számítani a lakosság részéről.

Nagy örömünkre szolgál, hogy az idén október 5-én megszűnő MFB 0 % THM hitelkonstrukció után, 2021 januárjától egy ilyen komoly támogatást kap a lakosság otthona felújításához, többek között napelemes rendszer kiépítésére is

– mondta el Székely András, a napelemes rendszerek telepítésével és az ezekhez kapcsolódó szolgáltatások nyújtásával foglalkozó Optimum Solar Home System Kft. ügyvezetője a Portfolio érdeklődésére. Elmondása szerint az említett MFB támogatás megszűnés érezhetően elbizonytalanította a napelemben gondolkodó családok egy részét. Többen elhalasztották a döntést, mondván, hogy majd a nyáron megjelenő, 30-40 százalékos vissza nem térítendő támogatást ígérő pályázatból kívánják inkább megvalósítani napelemes rendszerüket.

A januári otthonteremtési támogatás viszont még ennél is magasabb 50 százalékos vissza nem térítendő támogatást biztosít a legalább egy gyermeket nevelőknek, ráadásul nem kötik régiókhoz, így az ország bármely pontjáról igénybe lehet venni ezt a finanszírozási támogatást. Ezek alapján tehát hatalmas érdeklődésre és az ajánlatkérések számának nagy mértékű emelkedésére készülünk, hiszen ezzel a támogatással a napelemes rendszerek az eddigi 8-10 éves megtérülési idő helyett - a lakosság számára korábban gyakorlatilag elképzelhetetlen - 4-5 év alatt megtérülnek és onnantól még 20-30 évig biztosítják a család villamosenergia igényét - mondta.

Székely András szerint a bejelentés, illetve a támogatás 2021. januári indulása miatt sem várható, hogy a napelemes beruházást tervező lakosság kivárna az év hátralevő részében. Sőt, az ügyvezető szerint az ilyen terveket dédelgető háztartásoknak minél előbb érdemes megrendelniük a napelemes rendszer felmérését és megtervezését. Azoknak, akik még idén a beruházás mellett döntenek, a társaságnál úgy el tudják indítani a jellemzően 30-90 napos szolgáltatói engedélyeztetési folyamatot, hogy napelemes rendszerük már a jövő év elején telepíthető lesz, amikor már élni fog az otthonfelújítási támogatás, tehát az elsők között tudják majd beadni finanszírozási igényüket a sosem látott mértékű, széles körben elérhető támogatásra.

A kivitelezési költségekre jelenleg a legnagyobb befolyásoló erőt a forint euróval és dollárral szembeni gyengélkedése gyakorolja, hiszen a legtöbb beépítésre kerülő termék külföldről érkezik Magyarországra, az említett devizákban elszámolt áron. A cégvezető szerint így az egyébként nem túlságosan szigorú kritériumoknak megfelelő családoknak nem csak az előbbiek miatt nem érdemes várniuk a beruházás elindításával, hanem a devizaárfolyamok jövőbeli alakulása jelentette bizonytalanságok miatt sem.

Elszámolás

Ami biztosnak tűnik: egyelőre csak a 2021 nyarára a rászoruló nagycsaládosoknak kilátásba helyezett támogatásban lesz bruttó elszámolás.

Az is biztos, hogy azoknak, akik nem ennek a beruházási támogatásnak az igénybevételével valósítják meg a telepítést, egyelőre marad a szaldó. Náluk a 2024 után kötendő szerződések esetében már szintén bruttó elszámolás lesz, míg a régebben szerződött ügyfelek esetében várhatóan valamilyen átmeneti időszakkal vezethetik ki a "net metering"-et. De ez utóbbival kapcsolatban még sok a bizonytalanság.

A címlapkép forrása: Getty Images

ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

Holdblog

Ismét a HOLD az Év Alapkezelője

Megint - immáron nyolcadik alkalommal - mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep Value 2024 és a Columbus alapjainkat is kategóriájuk... The post Ismét a HOLD az Év Alapke

Holdblog

Ki vesz aranyat? (vendég: Zsiday Viktor)

HOLD After Hours. Zsiday Viktorral megbeszéljük, hogy kinek a nagymamája a modernebb. És hogy a zene lehet-e megoldás a klímaváltozásra. Meg miegymás. Jó szórakozást! 00:45   ...

Kiszámoló

Feltámadt a kínai gazdaság?

Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalmas növekedést produkált, de 1990 óta egyhelyben toporog, teljesen megrekedt a fejlődés

RSM Blog

Munkaszüneti napok 2025 - így tervezzen!

Megjelent a Magyar Közlönyben a 2025-ben esedékes ünnepnapok, pihenőnapok és plusz munkanapok végleges listája. A rendelet azt is meghatározza, hogy mikor lesznek hosszú hétvégék 2025-ben, va

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Újra éledezik az infláció - Mibe érdemes most befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Hatalmas gyógyszergyártó van születőben