Karbon-lábnyom
Gazdaság

Karbonsemlegesek lesznek a Portfolio konferenciái

Portfolio
A klímaváltozás döbbenetes károkat okoz, ezért rendkívül fontos, hogy a cégek, iparági szereplők felismerjék felelősségüket és minél gyorsabban meghatározzák és megvalósítsák fenntarthatósági célkitűzéseiket. A Portfolio eddig is nagy figyelmet fordított a környezeti terhelés minimalizálására, most pedig, a karbonlábnyom kiszámítása után, a Strive – és különböző széndioxid-semlegesítő hatású projektek – segítségével karbonsemlegessé teszi őszi konferenciáit.

Az utóbbi évek egyik legfontosabb kihívása a klímaváltozás káros hatásainak megelőzése, ezen belül is az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése, ami nem is olyan egyszerű, hiszen minden tevékenység jár valamekkora kibocsátással, még egy konferencián való részvétel is.

A Portfolio eddig is kiemelt figyelmet fordított a környezetvédelemre, idén ősszel pedig már konferenciáink is karbonsemlegesek lesznek. Ebben a Strive lesz segítségünkre, amely közreműködik abban, hogy a karbon-kibocsátást különböző zöld projektek támogatásával ellentételezhessük, és elérjük, hogy a karbonlábnyomunk nulla legyen.

Hogyan lesz klímasemleges egy rendezvény?

Azt kivitelezni, hogy egy cégnek egyáltalán ne legyen károsanyag-kibocsátása, szinte lehetetlen, azonban ha egy cég felelősséget akar vállalni környezetéért, ma már megoldható, hogy nettó kibocsátását tulajdonképpen nullára redukálja.

Az újrahasznosítás, a kevesebb hulladék, a helyi megoldások alkalmazása jó kiindulási pont, a kibocsátásnak pedig azt a részét, amit nem lehet kikerülni, a karbonlábnyom-számítás után semlegesíteni lehet. A karbonsemlegesség lényege, hogy egyensúlyt teremtünk az általunk a légkörbe kibocsátott szén-dioxid mennyisége és az elnyelt szén-dioxid mennyisége között: kiegyenlítjük a kettőt különböző, széndioxid-semlegesítő hatású, úgynevezett offset projektek támogatásával.

Tekintse meg konferencianaptárunkat, amelyben idén karbonsemleges konferenciákat talál.

Mérünk, számolunk, semlegesítünk

Eseményeink karbonlábnyomát a lehető legalacsonyabban tartjuk, pontosan feltérképezzük, mely tevékenységekből keletkezhet szén-dioxid – vagy egyéb üvegházhatású gáz – kibocsátás. Végig gondoljuk és megtervezzük a folyamatokat, és a kibocsátott szén-dioxid mennyiségének meghatározásához összegyűjtünk minden rendelkezésre álló adatot.

Az őszi konferenciákra látogatók kitöltenek egy kérdőívet, amiben jelölik,

  • milyen járművel érkeztek a helyszínre,
  • ha autóval, akkor milyen meghajtásúval és mekkora méretűvel
  • ha vonattal, milyen osztályon utaztak
  • illetve milyen típusú szállást foglaltak

Jó példa az adatgyűjtésre a tényleges energiafogyasztás vagy a hulladék termelés is. Ezek számszerűsíthető információk, így úgynevezett emissziós faktorokkal meg lehet határozni, hogy mekkora üvegházhatású gáz kibocsátás eredeztethető az egyes folyamatokból és végül az egész rendezvényből összességében.

 

Ezután a Strive-val karöltve semlegesítünk, méghozzá széndioxid-semlegesítő hatású projektekkel (offset projektek), amelyeknek köszönhetően széndioxid kibocsátást tudunk elkerülni, vagy a légkörben található szén-dioxidot - és egyéb üvegházhatású gázt - tudunk megkötni. Ilyen lehet egy megújuló energia használatát támogató projekt (pl. naperőművek létesítése) vagy tüzelőberendezések korszerűsítése, amiknek segítségével fosszilis tüzelőanyag égetést lehet elkerülni, de ide tartozik a fatelepítés is.

Ahhoz, hogy elkerülhessük a globális, évi 2 Celsius-fokos hőmérséklet emelkedést, az Éghajlatváltozási Kormányközeli Testület (IPCC) Ötödik Értékelő Jelentése (AR5) szerint

2050-re 49-72%-kal kell csökkenteni a kibocsátást a 2010-es szintekhez képest.

A Portfolio minden tőle telhetőt megtesz, hogy a jövőben minimalizálja a karbonlábnyomát és elérhessük a 2050-re kitűzött értéket.

Nemcsak klímasemlegesek, de akadálymentesek is a Portfolio rendezvényei

A Portfolio számára fontos, hogy a rendezvényei inkluzívak legyenek, ezért törekszünk rá, hogy akadálymentesen megközelíthető helyszíneket válasszunk, hogy biztosítsuk a fizikai akadálymentességet és siketeknek és hallássérülteknek igény esetén infokommunikációs eszközöket és megoldásokat biztosítsunk.

A Portfolio az első olyan konferencia rendező szervezet, amely a társadalmi inklúzió iránt elkötelezetten, akadálymentes védjeggyel tanúsítja konferenciáinak helyszíneit és a rendezvényeket.

berlin nemetorszag
Moody's keeps both rating and outlook on Hungary unchanged
kreml oroszország moszkva
egészségügy műtét kórház orvos
szeptember fa út ősz

Holdblog Kihaló iparágak?

Az ábrához hozzátehetjük, hogy azért az e-könyveket mégis csak könnyebb megosztani másokkal. Emlékezhetünk...

Holdblog Munka - Munka nélkül?

Lassan százmilliók döntenek úgy, hogy inkább a család jelentette örömök sokasítását, vagy például a távoli...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2021.09.22
Öngondoskodás 2021
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.30
Energy Investment Forum 2021 - A MEKH szakmai támogatásával
2021.10.05
Követeléskezelési trendek 2021
Moody's keeps both rating and outlook on Hungary unchanged