“First-in-class” MR technológiát hoz a hazai egészségügybe a MiND Klinika és a GE együttműködése
Gazdaság

“First-in-class” MR technológiát hoz a hazai egészségügybe a MiND Klinika és a GE együttműködése

Portfolio
Jelenleg úttörőnek számító orvostudományi területen tevékenykedik a budapesti MiND klinika, amely csúcstechnológiás MR készülékkel hoz új dimenziót a neurológiai és onkológiai betegellátásba. A funkcionális MR diagnosztika nem csupán a képi morfológia elemzésével segíti az orvosi döntéshozást, de már 2 hét után választ tud adni egy daganatellenes kezelés hatékonyságára, illetve a PET- vizsgálatokhoz hasonlóan a teljes testben fel tudja térképezni a daganatos áttétek jelenlétét - sugárzó izotóp alkalmazása nélkül. Ennek előnye, hogy korlátlanul ismételhető.

A jelenleg nemzetközi szinten is klinikai bevezetés alatt álló új eljárásokat tesz elérhetővé a magánegészségügyi piacon a MiND Intézet. A GE-vel kötött Kutatás-Fejlesztési együttműködési megállapodás  keretében a legújabb szoftveralkalmazásokon túl új, fejlesztés alatt álló mesterséges intelligencia alapú diagnosztikai módszerekhez is hozzáférnek az Intézet szakemberei. A GE globálisan három helyen tart fenn ezen a területen kutatóközpontokat: Indiában, az USA-ban és Budapesten.

Az új diagnosztikai eljárásokat valós klinikai helyzetekben lehet a legjobban tesztelni.

Ez plusz mérési paraméterek, a standard eljárásokon felüli új, eszköz, szakember és időigényesebb kiértékelési folyamatot feltételez, amihez a beteg plusz költségek nélkül jut hozzá. 

Új eredményeket alkalmaznak

A MiND Intézet a bél-agy klinikai kutatásban akar nemzetközi szereplővé válni. Mindez azért is bír nagy jelentőséggel, mert adott esetben olyan új technológiákat, eljárásokat vihet el a betegekhez, amelyek a társadalombiztosításban még nem állnak rendelkezésre. Mint Schwab Richárd belgyógyász, gasztroenterológus kifejtette, a biztosítók a világon mindenütt társadalmi szinten méretgazdaságos és pénzügyileg hatékony modelleket finanszíroznak, teljesen természetes folyamat, hogy ezt megelőzik azok a kutatások, ami az új csúcstechnológiák hatékonyságát értékelik, kijelölik a helyét az ellátásban. Ezeket a klinika a kutatási együttműködés keretében plusz térítés nélkül, kiegészítő kiértékelési folyamatokban teszteli. Fontos hangsúlyozni, hogy a betegek adataihoz a GE nem fér hozzá és magukért a plusz mérésekért sem fizet.

Schwab Richárd orvos Mind klinika

“Nagyon hasonló kutatási együttműködések az amerikai DENT Intézetben is zajlanak Mechtler László vezetésével, aki a budapesti intézet alapítója.

A célunk az volt, hogy az USA legnagyobb privát neurológiai intézetének működési modelljét honosítsuk meg Európában.

Az egy különleges szerencse, hogy a GE egyik nagy globális MR kutatási központja itt van Budapesten, ami kézenfekvővé tette az együttműködést.” tette hozzá Schwab.

A technológia előnyei

Az együttműködés keretében a GE  csúcstechnológiát képviselő Signa Architect AIR 3T MR-készüléket vettek használatba a magánszolgáltatónál.

„A szóban forgó készülékkel a funkcionális vizsgálatok új perspektívát nyitnak a daganatos betegségek és a korai stroke diagnosztizálásában. Mesterséges intelligenciával ugyanis a gép által mért fizikai paraméterek finom változásai értékelhetők, melyek képi megjelenése nehezen tenné lehetővé még a morfológiai alapú detektálást az emberi szemnek. Ez a jelenség ismert a melanoma diagnosztikában, ahol nagy felbontású teljes-test képek számítógépes elemzése-követése sokkal pontosabban mutatja egy anyajegy változását, mint a leggondosabb emberi szemrevételezés.

Ez ugyanakkor nem helyettesíteni fogja az orvosok munkáját, hanem segíti öket a döntéhozatalban

- tette hozzá Schwab Richárd.

Külön előny mindemellett, hogy ehhez már sem a CT-ben használt röntgen sugarak, sem sugárzó izotóp alkalmaza nem szükséges, ha a sejtek, szövetek életképességét kell vizsgálni.

Ez pedig lehetővé teszi, hogy a vizsgálat korlátlanul ismételhető legyen.

Ez azért fontos, mert a sugárzó izotópok és a röntgen sugár önmagában is rákkeltő. 

Ennek nagy jelentősége van egy teljes test MR vizsgálat esetén például, ami a daganatos áttétek kimutatását teszi lehetővé, illetve a daganat kezelésének megkezdése után, hiszen az időről időre elvégzett vizsgálat minimalizálja az esetlegesen hatástalan kezelések toxikus hatását, és a gyorsabb kezelés-váltás révén javítja a gyógyulás esélyeit.  

Kétirányú együttműködés

Nem csupán a képalkotás, hanem az eredmények kiértékelése is a legmodernebb technológia segítségével zajlik. 

„Ha elkészült az MR felvétel, az adatokat az elsődleges képalkotás után tovább tudjuk elemezni, aminek célja, hogy az orvosok munkáját segítsük.

Olyan, alapvetően nagyon kis elváltozások és anomáliák megtalálása a célunk, melyeket emberi szemmel nehéz észrevenni.

Ezek az MR által mért fizikai paraméterek változásában gyorsabban és pontosabban lehet “big data” módszerek statisztikai elemzésével, mesterséges intelligencia alkalmazásával kiértékelni. Azzal, hogy automatizálni tudjuk az eltérések megtalálását, minőségi különbséget tudunk hozni a diagnosztikába. Ennek a külön válfaja a precision oncology, amely új, de fejlődő terület a világon” – mondta el Ferenczy Lehel , a GE adat- és analitikai igazgatója.

Az együttműködés kétirányú, míg a MiND Intézet a legújabb technológiát használhatja az orvoslásban, a GE éppen ennek tapasztalataival fejlesztheti tovább a technológiát.

„Ezért fontos a GE számára az együttműködés a MiND-al, hogy a keletkező adatokhoz hozzáférhessünk, hiszen mérnökök vagyunk. Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy semmilyen személyes páciensadat nem jut ki az Intézetből, a munkatársaink itt tesztelik az új szoftver-megoldásokat. Számunkra az a fontos, hogy a gyakorlati tapasztalatokból tanuljunk, és a változásokat kiértékelő szoftver is képes legyen tanulni a nagyszámú eredményből. Meg kell értenünk, hogy milyen lehetséges változások lehetnek a betegpopulációban, magában a felvételekben, milyen fizikai paraméterek befolyásolják, milyen zaj lehet a képben, és végül, hogy milyen klinikai elváltozások merülhetnek fel. Ez nagyon nagyszámú eredményből történhet eredményesen” – tette hozzá Ferenczy Lehel.

Ferenczy Lehel, Azim Celik, Schwab Richárd Mind klinika GE

A budapesti helyszín sem véletlen. Sokáig nemzetközi cégként főleg amerikai és nyugat-európai kórházakkal dolgozott a GE, ám később felismerte, hogy Magyarországon is van olyan tudásállomány, vannak olyan orvosok, akik világszínvonalú tudással rendelkeznek. 

Súlypont-áthelyeződés figyelhető meg. Több projektről, több lehetőségről beszélgettünk, de azt látjuk, hogy a magyar orvosoknak nemzetközileg elismert tudásuk van, és erre építünk.

Teljesebb képet kap az orvos

Azim Celik, a GE Healthcare nemzetközi szakértője rendkívül fontos együttműködésnek nevezte a GE és a MiND Intézet közös munkáját, mivel a GE által biztosított technológia és a MiND orvosainak szakértelme együttesen képes a szóban forgó kutatásba új eredményeket hozni, amelynek révén mindkét fél és a páciensek is nyernek. 

Azim Celik GE Healthcare Mind klinika MR készülék

A különböző területek, így a mérnöki tudomány, a fizika, az orvosi kutatás és a klinikum ismereteinek, erőfeszítéseinek révén olyan betegek gyógyulhatnak meg, akiknek korábban erre nem lett volna lehetőségük.

A MiND Intézetben ma elérhető a legszofisztikáltabb MR technológiával más modalitással készült, tehát például az intézetben készült szintén csúcskategóriás Ultrahang felvételek is összevethetők. Ezek a fúziós képakotó technológiák teljesen új perspektívát jelentenek a képlakotásban: az MR 3D képek betölthetők az ultrahangba, ahol lehetőség nyílik “ezekben” valósidejű további mérések elvégzésére, illetve lehetővé tesz precíziós mintavételt is, szövettani és citológiai diagnosztika számára..

Az árakkal kapcsolatban Schwab Richárd kijelentette: a  minőségi szolgáltatás elsőre drágának tűnhet, de végső soron nem csupán eredményesebb, hanem olcsóbb is lehet.

A gyógyításban az idő sok esetben döntő tényező, még a költségekben is.

A gyors és pontos diagnózis életet menthet és a korai hatásos kezelés kiválasztása révén olcsóbb is végső soron. 

„A beteg nagyon sokszor vándorol egyik orvostól a másikig, újabb és újabb vizsgálatok történnek, akár ismétlődnek. Ha ezeket összeadjuk és mellé tesszük az elveszített idő “árát” az sok esetben alátámasztja a korszerűbb technológia költséghatékonyságát” – jegyezte meg Schwab Richárd. 

A cikk megjelenését a Mind Brain-Gut Center támogatta

Fotó: Portfolio

Kiszámoló

Mindent a CSOK Pluszról

Hitelügyintéző Gáborunk új videót csinált a CSOK Pluszról, ha gondolkodtál azon, hogy igénybe vedd, akkor érdemes végignézned. Ha kérdésed van, keresd meg őt, a honlapján megtalálod a tel

SPB Blog

Mi befolyásolja az olaj árát?

A kőolaj a világ egyik legfontosabb árucikke. Az árát sok paraméter befolyásolja és talán evidens lenne a kereslet-kínálat kapcsolatával kezdenünk, mégis jóval izgalmasabb tényező az olaj

KonyhaKontrolling

Álom a megfizethető lakhatás

A naiv emberek körében terjeng a megfizethető lakhatás álma, amivel ráadásul szavazatokat is lehet vásárolni. Bár a politika mindig is teljesíthetetlen ígéretek játszótere volt, fontos, hogy

SPB Blog

Szívünk csücske, AUSZTRÁLIA

Az érzelmes címadás oka, hogy a rengeteg üzleti beszélgetés alatt, amihez szerencsém volt, igen gyakran kiderült: kígyók ide, pókok oda, szinte mindenki vágyik a távoli földrészre. A többs

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egyetlen lépéssel magára haragította Oroszország a világ egyik legerősebb katonai hatalmát: fontos szövetségest nyerhet Ukrajna
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
mobil telefon mobiltelefon