Minden épületben megvan a potenciál - az ingatlanszektort is elérte a zöld átállás
Gazdaság

Minden épületben megvan a potenciál - az ingatlanszektort is elérte a zöld átállás

Portfolio
A régióban a megújuló energia, az ingatlan és a mobilitás jelentik a zöld finanszírozás három kulcsszektorát. Várhatóan ezeken a területeken fogják megvalósítani az összes beruházás 80%-át a klímasemlegességhez vezető úton, amelyből a legnagyobb arányt az ingatlanállomány felújítása teszi majd ki. Mivel a teljes magyar energiafogyasztás egyharmadát a háztartási fogyasztások adják, ezért az ingatlankorszerűsítés finanszírozása egyre inkább központi kérdéssé válik – mondta el Pókos Gergely, az OTP Bank Zöld Program Igazgatóságának ügyvezető igazgatója a Portfolio Sustainable World 2023 konferenciáján. Zöldítés, egyszerűsítés, költségcsökkentés – minél messzebb haladunk, annál nagyobb a vállalatvezetők dilemmája is.

Az országban jelentős az ingatlanállomány, azonban energiahatékonyság szempontjából ezek 90%-ban átlagos vagy rossz kategóriába tartoznak az OTP Jelzálogbank által készített felmérése alapján. Az ingatlan egy lassan megújuló eszközállomány; hazánkban a lakóingatlanok 60%-a 1980 előtt épült, amely az állapotukat is meghatározza. Az ingatlan állapotától függően több korszerűsítési lehetőség is rendelkezésre áll, elég csak a szigetelésre vagy a nyílászárók cseréjére gondolni. 

Érdemes a modernizálásra költeni, hiszen a teljes magyar energiafogyasztás ⅓-át a háztartási fogyasztások teszik ki, elsősorban a fűtési-hűtési időszakok révén, valamint az ingatlan energiahatékonyságának növelése jelentős értéknövekedést eredményez.

Nincs környezeti fenntarthatóság gazdasági nélkül

“Akkor érdemes megcsinálni azokat a fejlesztéseket, amelyek fenntarthatóvá teszik az ingatlanállományt, amennyiben pénzügyileg is érdemes azokat végrehajtani” emelte ki Pókos Gergely.

STA_7357
Pókos Gergely

Mivel elavult a hazai ingatlanállomány, több beavatkozással is több mint 30%-os primer energiamegtakarítás érhető el. A felújítások eredményességét jópár tényező is korlátozhatja. A kezdeti állapot meghatározza, hogy milyen beavatkozásra van lehetőség, de

minden épületben van potenciál, és bár lehet, hogy nem mindből válik passzívház, de az elmaradt ingatlanok esetében különösen jelentős megtakarítások érhetők el.

A különböző energetikai beavatkozások egymásra hatását is figyelembe kell venni, illetve a primerenergia-költség ingadozása miatt hosszú megtérülési idővel kell számolni. Emiatt nagyon fontos a kiszámítható környezet, amely jelenleg nem áll rendelkezésre a szabályozói, az energiaköltségek vagy a finanszírozói oldalról, ami a régióban egyébként általános problémának tekinthető. Az energiahatékonysági felújítások megvalósításához elengedhetetlen a különböző területek együttműködése

Zöldülés a nehéz gazdasági helyzetben

“Az európai logisztikai cégeknél és a globális vállalatok életében az ESG-alapú működés a mindennapok részévé vált, viszont a kisebbeknél, főleg a közép-kelet-európai logisztikai cégeknél még gyerekcipőben jár. Jól látható, hogy a közúti fuvarozásnál az árnyomás Európa-szerte egyelőre sokszor háttérbe szorítja a fenntarthatósági kérdéseket” – mondta el a konferencián Barna Zsolt. Mivel gyorsan változik a szabályozói környezet, a Waberer’s International Nyrt. elnök-vezérigazgatója szerint az összes piaci szereplőnek szüksége lenne egy roadmap-re. 

STA_7547

Az ingatlan egy nagyon lassan mozduló iparág, de a fenntarthatósági szempontok (pl. felújítás, energiabeszerzés, bérlői edukáció) beemelése lassan, de itt is megvalósítható. Az iparág is megmozdult, a beruházásoknál egyre inkább cél a fenntartható portfólió létrehozása és a zöld energia arányának jelentős növelése. “El kell kezdeni arra koncentrálni, hogy a zöld tevékenységek esetében összehasonlítható és mérhető adatok álljanak rendelkezésre” emelte ki Gereben Mátyás MRICS, a CPI Hungary országmenedzsere. “Elég széles a spektrum, hogy a fenntarthatósági gondolkodás ne egy probléma legyen, hanem a megoldásokat keressük.”

Heiszler Gabriella, a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a fogyasztók részéről is olyan visszajelzések érkeznek, amelyek azt mutatják, hogy egyre fontosabb szempont számukra a fenntartható működés. Ezt támogatja a kiskereskedelmi lánc üzleti modellje is, amely a fenntarthatósági alapelveket ötvözi: például lakóhelyközeli boltok révén nem kell autóba ülni a vásárlónak, illetve kiszolgáló pultokat tartanak, amelyek a csomagolóanyagok felhasználására van pozitív hatással. “Nincsenek több ezer km-es beszerzési útvonalak, a beszerzések 90%-át hazai partnerekkel tárgyaljuk le, ami összhangban áll a fenntarthatósági kérdésekkel.”

A Hungrana Kft. vezérigazgatója, Reng Zoltán hangsúlyozta: az utóbbi 3 évben egyre több vásárlójuk kéri az alapanyagok fenntarthatósági igazolását. “Prioritássá kell tenni a fenntarthatóság kérdését a beszerzéstől az értékesítésig, az auditokra való felkészülésig, ennek a vállalat TOP 5 prioritásában benne kell lennie.” A zöld hitelek révén nagyon jó finanszírozással nagy projekteket lehet megvalósítani, ami a tulajdonosra is motivációs erővel bír.

Fotók: Stiller Ákos/Portfolio

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
18 éve nem látott ilyet Magyarország: dől a pénz azokhoz, akik félre tudnak tenni
Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
EU zászló