Egyre áthatóbb a korrupció, Magyarország is súlyosan fertőzött

Egyre áthatóbb a korrupció, Magyarország is súlyosan fertőzött

A 2023-as Korrupció Érzékelési Index (CPI) aggasztó globális képet fest, amelyből kiderül, világszerte egyre nagyobb problémát jelent a korrupció. A friss lista szerint továbbra is Magyarországon érzékelik a legáthatóbbnak a korrupciót az emberek az EU-tagállamok között, ráadásul az utolsó előtti Bulgáriában javult a helyzet, míg itthon egyetlen pontnyi változást sem mutatott ki a felmérést készítő Transparency International.

Palócz Éva: Mennyit számít az inflációban a gázárvita?

Palócz Éva: Mennyit számít az inflációban a gázárvita?

A szakértők többsége egyetért abban, hogy a megemelt árú lakossági földgáz átlagárának a havi fogyasztási súlyok alapján való mérése nem szerencsés. Ugyanakkor eddig nemigen született olyan írás, amely bemutatta volna, hogy konkrétan hogyan kellene mérni a földgáz-árindexét ebben a különleges helyzetben. Ez a cikk erre igyekszik válaszolni, bemutatva többféle megoldási lehetőséget. A lényeg az, hogy a megemelt árú földgázfogyasztás éves súlyozásán alapuló magyar árindex 2023-ban 18,7-18,8% lett volna, 1,1-1,2 százalékponttal magasabb, mint a ténylegesen mért. Az éves árindex azonban így is egy számjegyű lett volna, igaz, nem októberben, hanem novemberben.

Minden épületben megvan a potenciál - az ingatlanszektort is elérte a zöld átállás

Minden épületben megvan a potenciál - az ingatlanszektort is elérte a zöld átállás

A régióban a megújuló energia, az ingatlan és a mobilitás jelentik a zöld finanszírozás három kulcsszektorát. Várhatóan ezeken a területeken fogják megvalósítani az összes beruházás 80%-át a klímasemlegességhez vezető úton, amelyből a legnagyobb arányt az ingatlanállomány felújítása teszi majd ki. Mivel a teljes magyar energiafogyasztás egyharmadát a háztartási fogyasztások adják, ezért az ingatlankorszerűsítés finanszírozása egyre inkább központi kérdéssé válik – mondta el Pókos Gergely, az OTP Bank Zöld Program Igazgatóságának ügyvezető igazgatója a Portfolio Sustainable World 2023 konferenciáján. Zöldítés, egyszerűsítés, költségcsökkentés – minél messzebb haladunk, annál nagyobb a vállalatvezetők dilemmája is.

Érkezik a hónap legjobban várt adata - Mi jöhet a tőzsdéken?

Érkezik a hónap legjobban várt adata - Mi jöhet a tőzsdéken?

Magyar idő szerint 14 óra 30 perckor kerülnek publikálásra a legfrissebb, júliusi fogyasztói árindex (CPI) adatok az Egyesült Államokban. A mostani közlésnek pedig nem csak a Fed soron következő, szeptember végi kamatdöntő ülése miatt lehet jelenősége, ugyanis augusztus végén kerül megrendezésre az amerikai jegybank éves konferenciája Jackon Hole-ban, ahol Jerome Powell Fed-elnök is megszólal majd. Éppen ezért megnéztük, hogy hogyan alakulhatott az árnövekedés üteme Amerikában az év hetedik hónapjában, és hogy milyen hatásai lehetnek a közlésnek a tőzsdékre nézve.

Vége a

Vége a "betoneladásnak" - Változnak az irodapiaci trendek!

Lehet némi rossz érzésünk, ha a hazai irodapiac legkülönbözőbb területeit vizsgáljuk egy kicsit mélyebben: a tranzakciók befagytak, a finanszírozás erősen limitált, a fejlesztési kedv érthetően alábbhagyott, a home office trend stabilizálódásával pedig már látszik, hogy a bérbeadott házak valós használati aránya átalakul(t), ráadásul a gazdasági környezet, a geopolitikai kockázatok és az energiaválság aktuális és utóhatásai sem kímélik a piac szereplőit. A 2015 óta tartó irodapiaci felívelés ugyan megszakadni látszik, van azonban bőven tennivaló, amivel az irodaház-tulajdonosok foglalkozhatnak ebben az időszakban is. A bérlők már egészen más igényeket támasztanak, amire reagálni kell, a fenntarthatósági szempontok is már alapvetésnek számítanak, miközben a szabályozási környezet nem követte le megfelelő tempóban az eseményeket, pedig lenne mit bőven. Kihívás pedig akkor van mindemellett igazán, ha valaki éppen egy három jelentős irodavagyonnal rendelkező céget érintő összeolvadáson van túl, és a belső folyamatok rendezése is az elvégzendő feladatok közé kerül. Gereben Mátyással, a CPI Property Group országmenedzserével beszélgettünk mindenről, ami ma fontos az irodapiacon.

Itt a nap jó híre: a vártnál nagyobbat szakadt az amerikai infláció

Itt a nap jó híre: a vártnál nagyobbat szakadt az amerikai infláció

A vártnál kisebb lett az éves infláció júniusban az Egyesült Államokban, a maginfláció is kedvezően alakult - derül ki a friss közlésből. Az éves fogyasztói árindex már csak 3%-on áll, a havi indexek is kedvezőbben alakultak a vártnál. A dollár jókora gyengüléssel reagált a hírre.

Kellemetlen meglepetést hozott a brit inflációs adat

Kellemetlen meglepetést hozott a brit inflációs adat

A brit infláció májusban 8,7%-on maradt, ellentmondva a várakozásoknak, amelyek enyhe csökkenést valószínűsítettek - derül ki a Nemzeti Statisztikai Hivatal adataiból. A közgazdászok azt jósolták, hogy az éves ráta 8,4%-ra csökken, és tovább távolodik az októberi 11,1%-os, 41 éves csúcsot jelentő értéktől. A maginfláció, amely nem tartalmazza a volatilis élelmiszer-, energia-, alkohol- és dohányárakat, 6,8%-ról 7,1%-ra emelkedett. A Bank of England csütörtökön várhatóan 13. egymást követő alkalommal emeli a kamatlábakat az infláció elleni küzdelem jegyében.

Felpörgettük a hazai ingatlanpiacot!  - Képriport az X-Cycling napról

Felpörgettük a hazai ingatlanpiacot! - Képriport az X-Cycling napról

A kevesebb néha több jeligére indult meg az első X-Cycling biciklitúra Budapestről Balatonfüredre, a Property X konferencia helyszínére. Hetekkel a 140 km-es kihívás előtt minden jel arra utalt, hogy tökéletesek lesznek a körülmények a túrához, végül ez máshogy lett. A résztvevők létszáma a nagy esőzés hírére az utolsó 1-2 napban ugyan lefeleződött, de ezzel arányosan nőtt az elszántság és a kalandvágy mindazokban, akik végül ott voltak és végig csinálták. A Magyar Zene Házától a füredi Anna Grand Hotelig tartó túrát a CPI Property Group és több lelkes kísérő is támogatta. A hagyományteremtés volt a cél, és az első év azonnal bebizonyította a mondást: nincs rossz idő, csak rossz öltözék. Egyesek már komoly fogadásokat is kötöttek a másnapi partin, hogy 2024-ben minimum 50 fős lesz a mezőny. Legyen nekik igazuk!

Váratlanul nagyot lassult az euróövezeti infláció

Váratlanul nagyot lassult az euróövezeti infláció

Az euróövezet éves inflációja 2023 májusában várhatóan 6,1% lesz, szemben az áprilisi 7,0%-kal a gyorsjelentés szerint. Az elemzői konszenzus 6,3 százalékos áremelkedésre számított.

Ha ez bejön, akkor óriási zuhanásra lehet számítani a tőzsdék sztárjainál

Ha ez bejön, akkor óriási zuhanásra lehet számítani a tőzsdék sztárjainál

Az 1970-es évek elején egy érdemi inflációcsökkenés mellett 77 százalékos részvénypiaci rali zajlott le kicsivel több mint két és fél év alatt az S&P 500 indexben. Ez volt a Nifty Fifty éra, a törhetetlen ötvenek száguldása. Döbbenetes, hogy az aktuális részvénypiaci helyzet mennyi mindenben hasonlít az ötven évvel ezelőtti szituációhoz.

Itt a feketeleves: beragad az infláció Európában?

Itt a feketeleves: beragad az infláció Európában?

A vártnál magasabb lett az éves infláció februárban az eurózónában, az infláció éves mértéke januárhoz képest alig csökkent. Az Európai Központi Bank számára ez rossz hír, amely kamatemelésekkel igyekszik visszafogni az árak emelkedését. A mai adatközlés után erősödhetnek a várakozások, amelyek szigorú EKB-t, magasabb kamatokat áraznak.

Kibrándító korrupciós jelentés: Magyarország még Romániát és Bulgáriát is alulmúlja

Kibrándító korrupciós jelentés: Magyarország még Romániát és Bulgáriát is alulmúlja

Egy évtizednyi folyamatos romlás a demokratikus normákban és a jogállamiságban oda vezetett, hogy Magyarország ma az Európai Unió legkorruptabb országa - erre a következtetésre jut a Transparency International (TI) a friss jelentésében. A magyar korrupcióérzékelési index (CPI) trendszerű romlását a kormányzati lépésekhez köti a TI, a ma megjelent értékelés szerint az újabb egy pontos romlással Bulgária mögé süllyedtünk.

Újabb megállapodás született az S Immo és az Immofinanz között

Újabb megállapodás született az S Immo és az Immofinanz között

Keretmegállapodást kötött az Immofinanz AG és az S Immo AG. A két vállalat közös folyamatot hoz létre a csoport további koordinációjának felülvizsgálatára. A CPI Property Group támogató részvényesként vesz részt a projektben. A végső cél a hatékony folyamatok és módszerek azonosítása, amelyek valamennyi érdekelt fél számára javítják az átláthatóságot és a nyereségességet.

A régiós giga ingatlanüzlet háttere: Magyarországon csúcsosodik ki a felvásárlás

A régiós giga ingatlanüzlet háttere: Magyarországon csúcsosodik ki a felvásárlás

Hosszú hónapok óta szólnak a hírek a régió legnagyobb ingatlanpiaci felvásárlásáról: a CPI Property Group többséget szerez az Immofinanz és az S Immo cégekben. Az előkészületek valójában már 2-3 éve tartanak, és még egyáltalán nincs vége a feladatlistának, a következő évekre nézve is bőven van tennivaló, a három, eddig különálló vállalat összekovácsolásában. Gereben Mátyást, a CPI Hungary országmenedzserét kérdeztük a felvásárlás hátteréről, a pénzügyi kilátásokról és az egész hazai és régiós ingatlanszektort érintő változásokról.

Díjakat ér a fenntarthatóság

Díjakat ér a fenntarthatóság

A CPI Facility Management nyerte el a negyedik alkalommal megrendezésre kerülő CRE Awards Facility Management Firm díjat. A vállalat a Tudatos Épület koncepció sikereként könyvelte el az elismerést.

Részletes keresés
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul péntektől a benzin ára
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.