Chipgyártáshoz is szállít alkatrészeket a dunántúli cég: a 3D nyomtatásé a jövő a fémiparban is
Gazdaság

Chipgyártáshoz is szállít alkatrészeket a dunántúli cég: a 3D nyomtatásé a jövő a fémiparban is

Következő hetekben megjelenő cikksorozatunkban sikeres hazai KKV-k generációváltását mutatjuk be. A folyamat a szemünk előtt zajlik, mégis kevés az olyan zökkenőmentes átmenet, mint a nagyatádi Büttner Kft.-nél. Valamivel több mint egy évvel ezelőtt vette át édesapjától a vállalatvezetést ifj. Büttner Tamás, az elmúlt időszakban pedig folytatta a három évtizedes munkát, olyan technológiákat, például alumínium 3D nyomtatást vezetett be, amelyek egyedülállók a régióban. A konzekvensen követett üzleti stratégiának köszönhetően diverzifikálták a portfóliójukat, jelentősen csökkentették az autóipari kitettségüket, és ma már chipgyártáshoz is szállítanak fém alkatrészeket. Saját termékekkel is megjelentek a piacon, saját fejlesztésű szoftveres megoldást is értékesítenek a partnereik számára. A fémipar ugyanakkor rendkívül tőkeigényes ágazat, a technológiai korszerűsítés nagyértékű beruházásokat kíván, amelyek finanszírozása a bankok számára is kihívást jelent, komoly szakmai hátteret és rugalmas kockázatkezelést igényel. De hogyan tudta a vállalatot támogatni a banki partnerük, az MBH Bank a sikeres generációváltásban?

A Büttner Kft., szerszámgépgyártással és egyéb precíziós fémmegmunkálással foglalkozó nagyatádi központú vállalat tavaly ünnepelte fennállásának 30. évfordulóját. A cég története klasszikusnak mondható: a vállalat alapítója üzlettársával együtt mérnökirodaként éppen a rendszerváltás előtt indította el a vállalkozást, végül 1992-ben kezdte meg már kft.-ként a működést. Büttner Tamás még a Danubia gyár kereskedelmi vezetőjeként remek, és hosszútávúnak bizonyuló kapcsolatokra tett szert főként német nyelvterületen,

amelyek már a saját vállalkozásának fejlesztésében is fontos szerepet kaptak.

A 90-es évek elején még elsősorban acélkereskedelemmel és importtal foglalkoztak, amellyel sikerült megalapozni a pénzügyi stabilitást, a különböző szerszámok, szerszámalkatrészek forgalmazása szintén jövedelmezőnek bizonyult. 1995-ben önálló telephelyet nyitottak Nagyatádon, ahol megkezdődhetett a gyártási tevékenység is, amely az alapítók régi vágya volt. Kezdetben használt gépekkel kezdtek el dolgozni, de különböző támogatások felhasználásával és a profit visszaforgatásával folyamatosan fejlesztették, modernizálták a telephelyüket, ma már közel 250 munkatársuk van és egy 8000 négyzetméteres termelőterülettel rendelkeznek, Nagyatád mellett pedig Pécsen is központot nyitottak, ahol innovációs tevékenységet folytatnak a helyi egyetemek bevonásával.

DJI_20231027183108_0551_D
Büttner Kft. nagyatádi telephely

Némi túlzással a vállalat minden fémmegmunkáláshoz kapcsolódó tevékenységgel foglalkozik,

olyan univerzálisan használható CNC gépparkot alakítottak ki, amely számos iparágba teszi lehetővé az alkatrészbeszállítást. Az alaptevékenységük a szerszámgyártáshoz kapcsolódik, műanyag fröccsöntő szerszámokat, alumínium-nyomásos öntő, illetve stancoló, lemezalakító szerszámok alkatrészeit gyártják elsősorban külföldi vállalatok számára. Míg korábban döntően az autóipar volt a legnagyobb megrendelőjük,  stratégiai szándékuk volt, hogy csökkentsék kitettségüket, és nyissanak más iparágak felé. A törekvések sikeresnek bizonyultak, ma már a megrendelésállomány felét orvositechnikai, félvezető ipari, és energetikai termékek adják. A portfólióbővítés folyamatos,

olyan technológiákat kezdtek el használni, mint például az alumínium 3D nyomtatás, amely egyedülálló Közép-Európában,

és egyetemi együttműködésekben saját fejlesztésű termékekkel is piacra lépnek.

STA_9230

Generációváltás egy év távlatából

A generációváltás minden családi vállalat életében fordulópontot jelent, Magyarországon különösen hangsúlyos téma, hiszen a rendszerváltás után megerősödött cégek a 2020-as évek elején érik el azt az állapotot, amikor komoly döntéseket kell meghozni a további sikeres működésének érdekében. Családi vállalkozás lévén a legkívánatosabb opció a család következő generációjának szervezeti integrációja, és végül a vezetés átadása. A Büttner Kft. esetében is ezt történt, de természetesen más lehetőségek is rendelkezésre állnak, például a tulajdonosi és vezető feladatok szétválasztása és menedzsmentréteg kiépítése, de a cégértékesítés is szóba kerülhet.

STA_8500
Bertalan Sándor, az MBH Bank Középvállalati ügyfélkapcsolatokért felelős ügyvezető igazgatója, ifj. Büttner Tamás, a Büttner Kft. ügyvezető-igazgatója és Büttner Tamás, a vállalat alapítója

Bár szerencsés esetben organikusan is alakulhatnak ezek a folyamatok, de legtöbbször külső tanácsadócég vagy bank bevonása lehet a tulajdonosok segítségére.

„Sok helyen tájékozódtam a generációváltás kérdéseiről, számos konferencián jártam, iparági szereplőkkel beszélgettem a kérdésről, de úgy érzem, hogy nekem különösen nagy szerencsém volt: a három gyermekem közül Tamás már korán erős műszaki érdeklődést mutatott, a középiskolai tanulmányai után pedig a BME-n gépészmérnökként végzett, külföldi cégeknél szerzett gyakorlatot, hamar bevonódott a cég mindennapjaiba és a termelésbe. Hamar világossá vált, hogy ő viheti majd tovább a céget, de nagyon tudatos munka folyt, hogy a váltás a lehető leggördülékenyebb lehessen. Az öt év alatt, amennyit együtt dolgoztunk bebizonyította, hogy innovatív ötleteivel, szorgalmával és magasfokú technológiai ismereteivel jó kezekben lesz nála a vállalat irányítása” -  mondta el a Portfolionak Büttner Tamás, a Büttner Kft. alapítója.

STA_9051
Büttner Tamás, a Büttner Kft. alapítója és ifj. Büttner Tamás, a vállalat ügyvezető-igazgatója

Valamivel több mint egy éve, a cég működésének 30. évfordulóján vette át az ügyvezetői pozíciót édesapjától Ifj. Büttner Tamás.

Az elmúlt időszakban számos innovatív technológiát hozott be a cégbe, amelyekkel hosszú távon is biztosítható a cég versenyképessége, azonban ezek a döntések mind édesapja egyetértésével történtek, aki a mai napig stratégiai kérdésekben fia mellett áll. A generációváltás folyamata a tervezetteknek megfelelően zajlott, bár a külső körülmények nem segítették a zökkenőmentes átmenetet: az energiaválság és egyéb piaci tendenciák, például a német gazdaság gyengélkedése kihívások elé állították a céget.

A generációváltás folyamata – pont a válságkezelés miatt – számos más vállalkozásnál megrekedt, de a Büttner Kft. esetében sikeresen lezárult a folyamat.

STA_9064
ifj. Büttner Tamás, a vállalat ügyvezető-igazgatója

„Azt gondolom, hogy akkor lehet a leghatékonyabb ez a folyamat, ha az utód már korán, a szervezet alján elkezd dolgozni, megismer minden feladatot, felveszi a kapcsolatot az összes munkavállalóval, átlátja a teljes működést. A mi esetünkben is ezt történt, nem volt példa nélküli, hogy a műhelyben este is túlóráztunk, közösen állítottuk be a gépeket a kollégákkal. Természetesen nem volt súrlódásmentes a közös munka édesapámmal, de azonos célokért küzdöttünk, olyan stratégiai döntéseket hoztunk, amelyek helyessége beigazolódott.

Diverzifikáltuk a portfóliónkat, csökkentettük a kitettségünket az autóipar irányába, óriási napelemes beruházást hajtottunk végre, hogy csökkentsük a költségeinket, és növeljük a termelésbiztonságot.

Vannak olyan irányok, amiket már én hoztam be a cégbe, például a 3D nyomtatásban vagy bevonatolásban nagy potenciált látok. Mesterséges intelligenciát használunk, saját szoftverfejlesztő tevékenységünk van, amit ráadásul értékesítünk is a piacon. A cégünk mindig is az innovatív szemléletéről volt híres, és ezt a szemléletet én is tovább viszem. Biztos vagyok benne, hogy ez biztosítja a vállalat hosszútávú sikerét.” – mondta el ifj. Büttner Tamás a Portfolio-nak.

Hogyan tudja támogatni egy bank a folyamatot?

Az ipari termelés rendkívül tőkeigényes iparág, különösen az olyan cégeknek van szüksége folyamatos forrásra, amelyek innovációs tevékenységet végeznek, és beruházásokat valósítanak meg. A banki hitelek, pályázati források, egyedi támogatások egyaránt meghatározó szerepet játszanak a saját tőkés finanszírozás mellett, azonban a cég növekedésével nem kizárt, hogy akár tőzsdei bevezetéssel tőkebevonás is megvalósuljon.

A bankok részéről speciális tudásra és rugalmasságra van szükség,

hiszen egy-egy beruházás mögött olyan technológiai megfontolások állhatnak, amelyekkel egy pénzintézet nem minden nap találkozik, ezért a kockázatkezelési gyakorlatnak is flexibilisebbnek kell lennie.

STA_9316
ifj. Büttner Tamás, a Büttner Kft. ügyvezető-igazgatója és Bertalan Sándor, az MBH Bank Középvállalati ügyfélkapcsolatokért felelős ügyvezető igazgatója.

„Minden banknak, így nekünk is, az az érdekünk, hogy egy jól működő vállalati ügyfelünk a lehető leggördülékenyebben és a legkisebb kockázat mellett hajtsa végre a generációváltást. Ez nem csak a mi szempontunkból fontos, hanem az egész nemzetgazdaság szempontjából, hiszen a Büttner Kft.-hez hasonló cégek alkotják a gazdaság gerincét.

Az a szemlélet pedig, amit a cég a magáénak tud, segít a hazai szereplőket előrébb helyezni a termelési értékláncban, és az egyre nagyobb hozzáadott értékű termékek létrehozásában.

Az iparág, amelyben működnek, különös odafigyelést igényel a részünkről, hiszen a hitelkérelmek egészen speciális beruházási igényeket tartalmaznak, amelyekre szakmailag nekünk is fel kell készülnünk. Ennek érdekében – amennyiben szükséges – külső kompetenciát is bevonunk, de saját tudásközpontot is építünk, elemzéseket készítünk, amelyek alapján a kockázatkezelésünk is jobban tud tájékozódni. Nagy a felelősségünk abban, hogy ezek a nagy potenciállal és innovatív tevékenységgel rendelkező cégek hozzájussanak a megfelelő forrásokhoz, ezért kiemelten kezeljük a szegmenst. A Büttner Kft. esetében leányvállalatunkkal, az Euroleasing Zrt.-vel karöltve nyújtunk megbízható finanszírozási hátteret” – mondta el a Portfolio-nak Bertalan Sándor, az MBH Bank Középvállalati ügyfélkapcsolatokért felelős ügyvezető igazgatója.

Címlapkép és fotók: Stiller Ákos - Portfolio

A cikk megjelenését az MBH Bank támogatta.

Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul szerdától a benzin ára

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
Hszi Csin-ping Orban Viktor Budapest latogatas