Ingatlan

Hol lakik a magyar? - Most megmutatjuk, ki milyen lakásban él

Régóta várt már az ország arra, hogy végre nyilvánosságra kerüljenek a 2011. évi népszámlálás hivatalos adatai. A közel 4800 táblázatból szinte mindenre választ kaphatunk a társadalommal kapcsolatban. A népesség, a háztartások és családok, valamint a lakásállomány
változására, összetételére vonatkozó legfontosabb adatok között akár hosszú hetekig is lubickolhatunk. Mi azonban most kizárólag a lakásállományra vonatkozó legfontosabb általános adatokat vesszük górcső alá.


Bár az ország általános társadalmi adatai, mint például a népesség száma továbbra is lesújtó, vagyis erősen csökkenő tendenciát mutat (a 2001-ben mért közel 10,2 milliós lakónépesség után 2011-ben ez a szám mindössze 9,94 millió, vagyis mintegy 260 ezerrel kevesebb), vannak olyan szegmensek, többek között a lakásállomány, és a lakásállományon belül több terület is, ahol rengeteg pozitívum tapasztalható a népszámlálások között eltelt időszak tekintetében.

Egyre több lakás van az országban, és egyre jobban felszerelt a lakásállomány. Ezt persze balgaság lenne bárki részéről is különösebb sikerként elkönyvelni, hiszen kevés ennél alapvetőbb fejlődési folyamat létezik egy magát fejlődőnek tekintő gazdaságban. Az lenne inkább meglepő, sőt megrendítő, ha ez nem így lenne, és mondjuk 2001-hez képest csökkent volna a vízöblítéses WC-vel ellátott lakások száma. Mindenki megnyugodhat, ennyire azért nem romlott "az elmúlt nyolc évben" a gazdasági helyzet.

Azonban a lakások számának növekedésével és a lakosság csökkenésével párhuzamosan egyre kevesebben élünk a rendelkezésünkre álló lakásokban, vagyis folyamatosan csökken az egy lakásra jutó lakók száma, ami újabb jele a jóléti társdadalom formálódásának. A friss házasok közül így egyre kevesebbeknek kell valamelyik szülői fészekben kezdeni az életet, és a válásból fakadó szétválások után is jut lehetőség arra, hogy az egykori férj és feleség ne ugyanabban a konyhában készítse a reggelijét hétvégén. Szociológus szemlélettel ehhez azért érdemes lehet egy olyan megjegyzést fűzni, hogy a jólét növekedése (bár ezt az elmúlt pár évben nem igazán tapasztaljuk) és a különélés lehetősége esetleg indikátorai lehetnek több válásnak is, hiszen egyre többek számára elérhető és megteremthető a külön lakásban való élet. Ezeknek az összefüggéseknek a boncolgatását azonban meghagynánk a szakembereknek.

Százezerrel több a "nem lakott" lakások száma

Az elmúlt évtizedek adatait vizsgálva jól látható, hogy a "nem lakott" lakások száma folyamatos növekedésben van mind Budapest, mind országos tekintetben. Egy korábbi elemzésünkből pedig az is kiderül, hogy a KSH értelmezése szerint, mit is takar a "nem lakott" lakás fogalma. Értelemszerűen ide tartoznak a ténylegesen üresen álló lakások (ez 2001-ben mintegy 75%-os arányt tett ki az összes "nem lakott" lakáson belül), valamint a más célra használt lakások, melyeket elsősorban irodaként, orvosi rendelőként és egyéb hasonló szolgáltatások végzésére tartanak fent a tulajdonosok. De itt tartják számon a másodlagosan használt lakásokat is, melyek jellemzően olyan tulajdonosokhoz tartoznak, akik ingáznak két város között, és bár mind a két helyen van saját lakásuk, csak az egyik lakhelyük számít életvitelszerű tartózkodási helyüknek. Végül, de nem utolsó sorban a csak üdülésre használt ingatlanok is itt kerülnek elszámolásra.

Hol lakik a magyar? - Most megmutatjuk, ki milyen lakásban él
2001 óta több mint 100 ezerrel nőtt a "nem lakott" lakások száma (2011-ben 478 ezer lakás tartozott ide), vagyis a legoptimistább szempont szerint összesen ennyivel nőtt a lakásrendelők, az üdülők és a kétlaki honfitársak száma az elmúlt 10 évben. Ám nem szabad elvetni azt a lehetőséget sem, hogy komoly ütemben emelkedett a ténylegesen üres lakások és házak száma is.

Hol lakik a magyar? - Most megmutatjuk, ki milyen lakásban él

A népszámlálásról A 2011. évi népszámlálást október 1. és október 31. között tartották hazánkban. Mai értelemben vett népszámlálást 1869 óta tartanak Magyarországon, általában 10 évenként. Az idei a 15. lesz a sorban. Az ország területén számba vettek minden természetes személyt, azaz mindazokat a magyar állampolgárokat, akik az ország területén élnek, vagy átmenetileg külföldön tartózkodnak, de Magyarországon bejelentett lakóhellyel, vagy tartózkodási hellyel rendelkeznek. Ide tartoznak még az ország területén három hónapnál hosszabb ideig tartózkodó EGT (Európai Gazdasági Térség) állampolgárok, harmadik országok állampolgárai, és a hontalan személyek. Mivel az összeírás hivatalos elnevezése "nép- és lakásszámlálás", az adatfelvétel során számba vettek az ország területén minden lakást, lakott üdülőt, egyéb lakóegységet. Nem maradtak ki a közösségi éjszakai elhelyezést szolgáló intézmények sem, amelyeket "intézetek" néven foglalnak össze. Dr. Vukovich Gabriella, a KSH elnöke, a szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt megjelent előzetes adatok alkalmával tájékoztatott a népszámlálás menetéről. 2011 októberében csaknem 40 ezer számlálóbiztos közel 4,4 millió lakást keresett fel, hogy adatokat gyűjtsön hazánk népességének társadalmi-demográfiai-gazdasági jellemzőiről és lakásviszonyairól. 827 ezer lakásból 2 millió személyről érkezett a KSH-ba interneten kitöltött kérdőív, több mint másfél millióan pedig saját maguk töltötték ki a papír kérdőívet.



Hol lakik a magyar? - Most megmutatjuk, ki milyen lakásban él
Lassan fiatalodik az állomány

Budapesten az 1946 előtt épült bérházak és villák lakásai, a megyeszékhelyeken a szocialista építészet panelcsodái, a községekben és nagyközségekben pedig az 1990 előtt épült lakások vegyesen dominálnak. Budapesten az 1946 előtt épült lakások aránya 33,2% a teljes állományon belül, míg az 1960 és 1990 közötti erőltetett lakásépítési időszakban az összes lakás 43,1%-át húzták fel. A rendszerváltást követően azonban a kenyér árával teljesen ellentétes irányba változott az épített lakások száma, vagyis erősen csökkenő tendenciát vett. Az 1990 óta átadott lakások, vagyis az elmúlt 20 év lakásépítése az állomány 16%-át adja.

Hol lakik a magyar? - Most megmutatjuk, ki milyen lakásban él
A megyeszékhelyek benépesítése egyértelműen a szocializmus lakásépítési programjaihoz köthető. Az első kísérleti jellegű panelházat sem Budapesten, hanem Dunaújvárosban (egykor Sztálinváros) építették fel, amit számtalan újabb követett 30 éven keresztül szerte az országban, meghatározva ezzel legalább 100 évre előre az egész ország építészeti képét, melyet kizárólag a panel épületek felújítását támogató programokkal lehet majd hosszú távon árnyalni.

Az elmúlt évtizedet a lakásállomány megújulását tekintve, kicsit sem meglepő módon, Budapest nyerte. A fővárosban 11 százalék fölött van a 2001 óta épült lakások aránya a teljes állományon belül, míg a megyeszékhelyeken ez a mutató 10,4 százalék, a községekben pedig éppen, hogy eléri a 7,5 százalékot. Ugyanakkor nem árt megjegyezni, hogy míg Budapesten elsősorban gazdasági érdekből építettek lakásokat a vállalkozások, addig a kisebb vidéki településeken túlnyomó részt magánberuházásokról beszélhetünk. Bár az adatok 2011 szeptember végi állapotot tükröznek, a lakásépítési piaccal kapcsolatban nem kell attól tartani, hogy a végső arányokat érdemben befolyásoló adatok nem kerültek be a rendszerbe.

Emelkedő minőség

Bár a felvezetőben a gazdaságnak és a növekvő (néha stagnáló) gazdagságnak tulajdonítottuk a lakások felszereltségének javulását, ami részben helytálló is, ám nem szabad elfeledkezni a szabályozás erejéről sem. Fejlődés ide, szabályozás oda, annyi bizonyos, hogy hazánkban népszámlálásról népszámlálásra, több és több hálózati vízvezetékkel, meleg folyóvízzel, vízöblítéses WC-vel és közcsatornával ellátott lakás található.

Hol lakik a magyar? - Most megmutatjuk, ki milyen lakásban él
A legjobb a helyzet a hálózati vízvezeték esetében, hiszen országosan 95,5%-a be van kötve a hálózatra, míg Budapesten ez az arány 99,8%, ami gyakorlatilag teljes lefedettséget jelent. A meleg folyóvíz (94,6%) és a vízöblítéses WC (94,4%) esetében hasonló az arány, ebben az összevetésben Budapesten valamivel jobban szerepelt a meleg folyóvíz (99,1%), míg vízöblítéses WC "mindössze" a lakások 98,6%-ban található, ami számszerűsítve annyit tesz, hogy mintegy 11 ezer budapesti lakásban nincs vízöblítéses WC. Az alapinfrastruktúra tekintetében a legrosszabb mutatókkal a közcsatorna rendelkezik, ám kimondottan szembetűnő a növekedési üteme. Míg 2001-ben az ország lakásainak mintegy 56,2%-a volt rákötve a hálózatra, addig 2011-re ez a szám 77% fölé emelkedett, így ma Magyarországon már több mint 3 millió lakás az (1 millióval! több mint 10 évvel korábban), ahonnan nem szippantós autó szállítja el a szennyvizet (vagy illegális módon nem kerül vissza a természetbe).

Hol lakik a magyar? - Most megmutatjuk, ki milyen lakásban él
Az építés évére vonatkozó területi diagramok.

Hol lakik a magyar? - Most megmutatjuk, ki milyen lakásban él


Hol lakik a magyar? - Most megmutatjuk, ki milyen lakásban él


Hol lakik a magyar? - Most megmutatjuk, ki milyen lakásban él
RSM Blog

Munkaszüneti napok 2025 - így tervezzen!

Megjelent a Magyar Közlönyben a 2025-ben esedékes ünnepnapok, pihenőnapok és plusz munkanapok végleges listája. A rendelet azt is meghatározza, hogy mikor lesznek hosszú hétvégék 2025-ben, va

Holdblog

Ismét a HOLD az Év Alapkezelője

Megint - immáron nyolcadik alkalommal - mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep Value 2024 és a Columbus alapjainkat is kategóriájuk... The post Ismét a HOLD az Év Alapke

Holdblog

Ki vesz aranyat? (vendég: Zsiday Viktor)

HOLD After Hours. Zsiday Viktorral megbeszéljük, hogy kinek a nagymamája a modernebb. És hogy a zene lehet-e megoldás a klímaváltozásra. Meg miegymás. Jó szórakozást! 00:45   ...

Kiszámoló

Feltámadt a kínai gazdaság?

Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalmas növekedést produkált, de 1990 óta egyhelyben toporog, teljesen megrekedt a fejlődés

Holdblog

Felezés és duplázás

A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente esedékes felezését. Az újonnan kibocsátott bitcoinok mennyisége blokkonként 6,25-ről 3,1

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Újra éledezik az infláció - Mibe érdemes most befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Ez is érdekelhet
BJASZ20180925025