Ingatlan

Amint ez megvalósul, Budapest belvárosa teljesen más lesz

A WestEnd City Center melletti 9,5 hektáros területen egy új, izgalmas városrész tervezése zajlik. A Central Park fejlesztése egy olyan koncepció kialakítását jelenti, amely a környék többi projektjének bevonásával, egy intelligens városi környezetet, vagy másként fogalmazva élhetőbb Budapestet jelentene. A beépítési koncepcióterv elkészült, 2020-ban a kivitelezés is elkezdődhet. A nyolcéves projekt jelenlegi állásáról, a finanszírozási tervekről és a jövőt illető várakozásairól Ágházi Gyulát, a Gránit Pólus Csoport vezérigazgatóját kérdeztük.

A Central Park projekt nagyon régen várt arra, hogy elindulhasson. Hogy áll most, és melyek a következő lépések?

Amint ez megvalósul, Budapest belvárosa teljesen más lesz

Amikor bejelentettem a Central Park indítását, az azt jelentette, hogy a tulajdonosok megbízták a menedzsmentet a koncepcióterv kidolgozására, ami alapján ez a városfejlesztési elképzelés megvalósulhat. Szándékosan mondtam ezt, mert ez a koncepcióterv nem egy vagy két kereskedelmi ingatlan fejlesztéséről, megvalósításáról, kivitelezéséről szól, hanem egy 9,5 hektáron megvalósuló, a városképet befolyásoló, több százezer négyzetméteres ingatlanfejlesztésről. A jó hír az, hogy a tulajdonosok támogattak bennünket abban, hogy ne különböző fázisokra, hanem a teljes fejlesztési elképzeléssel kapcsolatban tegyünk az asztalra egy olyan anyagot, amit utána le lehet bontani részekre. Ezt a munkát elvégeztük, a beépítési koncepcióterv elkészült. A projekt méretéből fakadóan több önkormányzatot is érintenek majd az építkezések. Velük már folynak az egyeztetések? Valóban, a projekt, a volumene miatt több önkormányzatot is érinthet, fővárosi szintű kérdéssé is válhat, sőt a projektet övező állami infrastruktúrák esetében több tízmilliárd forintos fejlesztési költségek merülhetnek fel, és ez már kormányzati szinten is érdeklődésre tarthat számot. Amiről beszélünk, az a Nyugatiból kiinduló vágányok és a Podmaniczky utca rehabilitációja, zöldterületekkel való gazdagítása. Itt több elképzelés is megvalósulhat; elképzelhető, hogy a sínpárokat leviszik a föld alá, és a Nyugati és Déli pályaudvart alagúttal kötik össze, vagy megvalósulhat egy ún. vágányfelülépítés, amiről kormányzati szinten is volt már szó, sőt, tervek is készültek erre. Mi mindkét koncepcióhoz szervesen tudunk illeszkedni, a megvalósulással pedig egy olyan városrész jönne létre a Városliget és a Central Park között, amely kivételes módon, a belvárosban egyedüliként biztosítana többezer hektáron kulturált, jövőbe tekintő, összetett parkrendszerekre épülő zöldövezeti városképet. Ehhez a célhoz mi, mint magánbefektetők úgy járulnánk hozzá, hogy a rehabilitációs területhez fizikailag közvetlenül kapcsolódó fejlesztési telkünkön további 2 hektár, közcélra megnyitott parkot hoznánk létre. A MÁV-nak véleményem szerint csak pár éve van hátra, hogy megkezdje az infrastruktúrája elengedhetetlen rehabilitációját. Az a vágányrendszer, amelynek önmagában 150 milliárd forintot meghaladó lenne a felújítási költsége, valamint az irányítási rendszer, ami most rendelkezésre áll, éveken belül olyan szinten elavulttá válik, hogy nem lehet majd fenntarthatóan működtetni. Tudomásom szerint a MÁV tisztában van a helyzettel és korszerűsíteni akarja ezeket a rendszereket. Ezzel összhangban kellene egy kulturált, a legújabb igényeknek megfelelő környezetet kialakítani. A lehetőség óriási, nem lenne szabad elszalasztani.

Ágházi Gyula MRICS

vezérigazgató

Gránit Pólus

Ágházi Gyula a Gránit Pólus csoport vezérigazgatója és Igazgatóságának tagja. 2016. júliusában történt vezérigazgatói kinevezése előtt először a cégcsoport gazdasági vezérigazgató-helyettese, majd később működési... Tovább »

Ágházi Gyula a Central Park projektet a Property Investment Forum 2018 konferencián részletesebben is bemutatta, az elhangzott előadások és kerekasztal-beszélgetések összefoglalói itt érhetők el.

A Westend kapcsán felmerült a Szabályozott Ingatlanbefektetési Társaság ("SZIT") vállalkozási forma mint egy lehetséges finanszírozási megoldás. A Central projektnél vannak hasonló tervek? A SZIT-ek jellegükből adódóan már megvalósult ingatlanberuházások tulajdonlására alkalmasak. Emiatt a Central Park esetében a fejlesztés ideje alatt nem gondolkodunk SZIT-ben. A SZIT tőzsdei bevezetést jelent, azt, hogy például a Westend nyílt körben működő részvénytársasággá alakul, és a részvényeit idővel bárki megvásárolhatja a tőzsdén. Ismerve a Westend eredményességét, stabilitását, véleményem szerint ez egy vonzó befektetési forma lehet. Ezen projekten már dolgozunk egy ideje. A hatóságokkal felvettük a kapcsolatot, az utolsó szakaszban vagyunk, az első körös befektetői körrel még le kell zárnuk a tárgyalásokat, és ha a piac is úgy akarja, akkor az első negyedévben megvalósítjuk a tőzsdei bevezetést. Korábban olyan portfóliókat hoztunk létre, ahol bebizonyosodott, hogy többszöri tranzakción keresztül is mindenkinek hasznot hoz. Utóbbi egy több százmillió eurós beruházás, aminek a finanszírozására már most több bank bejelentkezett. Az ingatlanpiac most növekedési szakaszban van, nagy a likviditás, a bankok részéről pedig finanszírozási kényszer van. Kedvező a helyzet a hitelfelvevői oldalon. Visszatérve a SZIT-ekre általában; ha megvalósul a WestEnd tőzsdei bevezetése, és olyan a gazdasági környezet, akkor ez a társasági forma ideális lehetőséget biztosíthat arra, hogy a piacon már megnyitott, működő kereskedelmi ingatlanok esetében vevőként lépjen fel, és megvásárolja azokat. Hogy a Central Park SZIT lesz-e valaha, azt az idő eldönti.

Amint ez megvalósul, Budapest belvárosa teljesen más lesz

Portfolio Ingatlanmagazin - Az 50 legbefolyásosabb személy a magyar ingatlanpiacon 2018/2. A témáról részletesebben a Portfolio Ingatlanmagazin legújabb számában olvashatnak, ami a Portfolio Könyvesboltban vagy a nagyobb újságárusoknál vásárolható meg.

Lesznek a projektben akár a finanszírozás, akár a befektetés szempontjából jól elhatárolt egységek? Az egész projekt ideális esetben egy nyolcéves program 2019-től számítva. Két fázisra osztjuk a megvalósítást; az első egy nagy fázis, ebben iroda-, kereskedelem-, lakás-, hotel- és parkolófunkció is van, illetve a közpark is ebben valósulna meg, a második rész pedig önmagában kilenc különálló fázist takar. A telekmegosztás is úgy történik, hogy minden egyes ingatlan egy fázisnak minősül a telkével együtt, ezáltal tudunk válaszolni a piac kilengéseire, a keresletre és kínálatra, a finanszírozásra; vagyis rugalmas lesz a projekt. Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy a fázisolás egy koncepcióra épül, egységes városépítészeti és egységes épületszerkezeti elképzelésen alapul. 2020-ban kezdjük el a kivitelezést, 2022-23 körül már itt fognak lakni, dolgozni, vásárolni, vacsorázni és a parkban sétálgatni az emberek.

Hogyan lehet árazni egy nyolcéves projekt esetében? Nem hiszünk abban, hogy mindent látunk előre. Alaposan és óvatosan figyeljük a piacot. Elemezzük a világgazdasági, makro- és mikropiaci környezetet. Vizsgáljuk a trendeket, a kamatok, a fogyasztás, a kereslet-kínálat viszonyait. Figyelünk mások véleményére, rengeteg tanácsadóval beszélünk, figyeljük a magyar és nemzetközi piacot, egy szisztematikus, erős alapokra épített feltételrendszerre építettük a költségvetésünket. Megalapozottan tervezünk, és nem értékeljük túl a telkünk elhelyezkedését, amely a legjobb a városban ugyan, de ez önmagában nem elég a döntéshez egy ilyen volumenű projekt esetében. Nyilván változni fognak az építési árak, a finanszírozási, a kivitelezési költségek, minden változhat, de a Gránit Pólus csoport már legalább két olyan kritikus időszakon van túl, amikor meg lehetett figyelni, hogy ilyen esetben mi történik a piacon, hogyan változnak az árak és egyéb befolyásoló tényezők. Ez a tapasztalat óriási érték. Konjunktúrában könnyen elszáll minden, a kivitelezési költség is, de amikor recesszió jön, hirtelen nagyon sok lesz a munkaerő, minden olcsóbb lesz, és akinek akkor van likviditása, az nagyon jól tud haladni.

ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

Holdblog

Ismét a HOLD az Év Alapkezelője

Megint - immáron nyolcadik alkalommal - mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep Value 2024 és a Columbus alapjainkat is kategóriájuk... The post Ismét a HOLD az Év Alapke

Holdblog

Ki vesz aranyat? (vendég: Zsiday Viktor)

HOLD After Hours. Zsiday Viktorral megbeszéljük, hogy kinek a nagymamája a modernebb. És hogy a zene lehet-e megoldás a klímaváltozásra. Meg miegymás. Jó szórakozást! 00:45   ...

RSM Blog

Munkaszüneti napok 2025 - így tervezzen!

Megjelent a Magyar Közlönyben a 2025-ben esedékes ünnepnapok, pihenőnapok és plusz munkanapok végleges listája. A rendelet azt is meghatározza, hogy mikor lesznek hosszú hétvégék 2025-ben, va

Holdblog

Felezés és duplázás

A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente esedékes felezését. Az újonnan kibocsátott bitcoinok mennyisége blokkonként 6,25-ről 3,1

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Újra éledezik az infláció - Mibe érdemes most befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
daru, építkezés, toronydaru, építőipar