kert növények
Ingatlan

A home office után az aszály is átformálja a dísznövény-piacot

Braunmüller Lajos
A járvány okozta home-office hullám után idén várhatóan a szokatlanul száraz, aszályos és sorozatos hőhullámokkal sújtott nyár hatása alakítja át a hazai dísznövény-kertészeti piacot. Az említett tényezők mind a kereslet mennyiségében, mind pedig annak szerkezetében érdemi változásokat hoztak az elmúlt években. A szokásos gyep és sövény helyett mára komplexebb, mediterrán jellegű kertek terjednek el, amelynek kialakításához a vevők elvárják a szaktanácsadást – online formában is.

A karanténintézkedések nyomán már önmagában jelentősen megélénkült az igény a kisebb-nagyobb kerttel rendelkező ingatlanok iránt, valamint a home office terjedésével a közvetlen környezet is nagyobb hangsúlyt kapott sokak életében.

A kert felértékelődése, annak fontossága mellett a klimatikus kihívások is átalakítják a lakóházak környezetét, mindez pedig visszahat a dísznövény-piacra.

Növekvő forgalom, változó igények

Leber-Mogyorósi Dóra, a dísznövény-webshopként üzemelő Gardencentrum.hu Kft. ügyvezetője szerint az elmúlt években egyértelműen visszaigazolja a forgalom növekedése azt, hogy a járvány óta megnövekedett az igény a kertre és az ahhoz kapcsolódó kertépítésre – a változások hatására mintegy 36 százalékos bővülést könyvelhettek el az értékesítésben.

„Az elmúlt két év megmutatta, hogy otthonunk környezete mennyit számít mentális egészségünk megőrzésében. A legtöbb ügyfél vágyik a minél igényesebb és funkciókban is gazdag kerti környezetre” – mondta el a cégvezető. „Volt, akinek ez már korábban is az élete részét képezte, de sokan a járvány alatt kaptak kedvet a kert szépítéséhez.

A járvány időszakban vélhetően a korlátozott programlehetőségek és a sok otthon töltött idő miatt számos család belevágott a kert szépítésébe, és az így kialakult terek meghozták a további lendületet a kertészkedéshez. Kezdetben főleg a budapesti agglomerációban élénkült meg ez a forgalom, de mára országossá vált a jelenség.

Iroda a kertben

A vevők visszajelzései révén az is kiderül, hogy nem csupán a szabadidő és a pihenés terepe lett a kert, hanem – a megváltozott, atipikus foglalkoztatási szerkezet miatt – egyre inkább a munkának is.

Mindazok, akik home office-ban, egy laptoppal és egy telefonnal dolgoznak, egyre inkább a kertben teszik ezt. A karantén időszaka alatt kissé szűkké vált szobák után sokan azzal az igénnyel jelentkeznek, hogy szeretnék a mindennapi tevékenységeiket a kertre is kiterjeszteni, azon belül egyfajta privát területet kialakítani.

Mindez a forgalom szerkezetében is változást hozott. Míg kezdetben a legtöbben a gyepet és esetleg a sövényeket részesítették előnyben, hamar felmerült az igény a változatosabb virágágyások, kisebb sziklakertek kialakítására, és a kint végzett munka terjedésével egyre inkább az árnyékot adó virág- vagy szőlőlugasok is népszerűbbek.

Vagyis a jelenleg keresett termékkör jóval sokrétűbb, mint akár két-három évvel ezelőtt.

Igénylik a tanácsadást

A változásokkal együtt az is megfigyelhető, hogy már nem csak a terméket keresik a vásárlók. Az elképzelésekhez és vágyakhoz ugyanis a legtöbb esetben nem párosulnak kertészeti ismeretek, szaktudás, ezért a vevők egyre inkább igénylik a szaktanácsadást is. Ennek biztosítása jóval nehezebb a dísznövénypiac résztvevői számára is, mint a termékek puszta értékesítése, a verseny ugyanakkor rákényszeríti a kereskedőket arra, hogy ne csak árut, hanem szolgáltatást is adjanak, ezt ugyanis az egyre több igénnyel fellépő vevők ma már kifejezetten elvárják. „A termékértékesítés ma már nem elég ezen a piacon.

Az ügyfelek komplex igényekkel jelentkeznek, amelyek kertépítési, növényvédelmi, tápanyagutánpótlási ismereteket, összességében kertészmérnöki szaktudást követelnek meg

– fogalmazott Leber-Mogyorósi Dóra.

kert családi ház

Azonnal küldik a képet

Az ügyvezető szerint a piaci szereplőknek mindezt az online értékesítés keretében is biztosítaniuk kell, ennek érdekében lényegében bármely csatornán, így telefonon, e-mailben vagy azonnali üzenetküldő alkalmazásokon keresztül is történhet a tanácsadás. Mindez még a hagyományos, szóbeli tanácsadásnál is hatékonyabb lehet.

Sokat segít nekünk is, hogy a vevők nem elmondják, mi a megoldandó probléma, hanem azonnal képeket készítenek és ezeket küldik el.

Ezeken sokkal jobban látszik, hogy milyen adottságok mellett milyen problémákkal szembesülnek és azonnal tudunk ezekre reagálni.”

Olasz és spanyol példák

A legújabb változást az idei, rendkívül súlyos aszály hozta el, amely sokakat ráébresztett arra, hogy a korábban megszokott kertek csak nagy erőfeszítések, komoly vízpazarlás árán, vagy sok esetben sehogy sem tarthatóak fenn. A választ a mediterrán kertek jelentik, amelyeket az utóbbi években sokan láthattak a déli országokban.

Számos vásárló az idei száraz szezon után az Olasz- vagy Spanyolországban látottakhoz hasonló tereket szeretne kialakítani.

„Jelenleg egyértelmű trend az, hogy sokan feladják a gyepet, a nyári hőség tapasztalataiból kiindulva fát akarnak ősszel telepíteni, illetve keresik az olyan szárazságtűrő növényeket, mint a levendula, a babérmeggy, illetve hangulatos fűszerkertek kialakításába kezdtek, ahol a bazsalikom, a rozmaring és a borsikafű, kakukkfű népszerű választás.

Számos olyan növény van, például egyes pálmafélék vagy a délfenyő, amelyek eddig nem bírták a hideget a mi klímánkon, manapság viszont már gond nélkül áttelelnek.

Fel kell készülni a klímaváltozásra, de az emberek egyértelműen nem akarják feladni a kertet, így igyekeznek a déli országokból ellesett megoldásokhoz hasonlót kialakítani itthon is.”

kaszpi-tenger-kaukazusi-regio-azerbajdzsan-ormenyorszag-gruzia-turkmenisztan-uzbegisztan-iran
gyerekszegénység, gyermekszegénység, szegénység, iskolakötelezettség
hőség, hőguta, forróság, globális felmelegedés, alkony
pentagon
rendőrség getty
Betettek az esőzések, drága lehet a csokoládé

Holdblog Ha én főnök lennék!

HOLD After Hours. Balázst fel-, Zsoltot leminősítettük, Matáv emelkedést ünnepelünk és gyászolunk, szóval diverz...

2023. október 17.
Budapest Economic Forum 2023
2023. november 9.
Gen Z Fest /Green
2023. november 8.
Portfolio Investment Day 2023
2023. október 18.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
pif2023