A home office után az aszály is átformálja a dísznövény-piacot
Ingatlan

A home office után az aszály is átformálja a dísznövény-piacot

A járvány okozta home-office hullám után idén várhatóan a szokatlanul száraz, aszályos és sorozatos hőhullámokkal sújtott nyár hatása alakítja át a hazai dísznövény-kertészeti piacot. Az említett tényezők mind a kereslet mennyiségében, mind pedig annak szerkezetében érdemi változásokat hoztak az elmúlt években. A szokásos gyep és sövény helyett mára komplexebb, mediterrán jellegű kertek terjednek el, amelynek kialakításához a vevők elvárják a szaktanácsadást – online formában is.

A karanténintézkedések nyomán már önmagában jelentősen megélénkült az igény a kisebb-nagyobb kerttel rendelkező ingatlanok iránt, valamint a home office terjedésével a közvetlen környezet is nagyobb hangsúlyt kapott sokak életében.

A kert felértékelődése, annak fontossága mellett a klimatikus kihívások is átalakítják a lakóházak környezetét, mindez pedig visszahat a dísznövény-piacra.

Növekvő forgalom, változó igények

Leber-Mogyorósi Dóra, a dísznövény-webshopként üzemelő Gardencentrum.hu Kft. ügyvezetője szerint az elmúlt években egyértelműen visszaigazolja a forgalom növekedése azt, hogy a járvány óta megnövekedett az igény a kertre és az ahhoz kapcsolódó kertépítésre – a változások hatására mintegy 36 százalékos bővülést könyvelhettek el az értékesítésben.

„Az elmúlt két év megmutatta, hogy otthonunk környezete mennyit számít mentális egészségünk megőrzésében. A legtöbb ügyfél vágyik a minél igényesebb és funkciókban is gazdag kerti környezetre” – mondta el a cégvezető. „Volt, akinek ez már korábban is az élete részét képezte, de sokan a járvány alatt kaptak kedvet a kert szépítéséhez.

A járvány időszakban vélhetően a korlátozott programlehetőségek és a sok otthon töltött idő miatt számos család belevágott a kert szépítésébe, és az így kialakult terek meghozták a további lendületet a kertészkedéshez. Kezdetben főleg a budapesti agglomerációban élénkült meg ez a forgalom, de mára országossá vált a jelenség.

Iroda a kertben

A vevők visszajelzései révén az is kiderül, hogy nem csupán a szabadidő és a pihenés terepe lett a kert, hanem – a megváltozott, atipikus foglalkoztatási szerkezet miatt – egyre inkább a munkának is.

Mindazok, akik home office-ban, egy laptoppal és egy telefonnal dolgoznak, egyre inkább a kertben teszik ezt. A karantén időszaka alatt kissé szűkké vált szobák után sokan azzal az igénnyel jelentkeznek, hogy szeretnék a mindennapi tevékenységeiket a kertre is kiterjeszteni, azon belül egyfajta privát területet kialakítani.

Mindez a forgalom szerkezetében is változást hozott. Míg kezdetben a legtöbben a gyepet és esetleg a sövényeket részesítették előnyben, hamar felmerült az igény a változatosabb virágágyások, kisebb sziklakertek kialakítására, és a kint végzett munka terjedésével egyre inkább az árnyékot adó virág- vagy szőlőlugasok is népszerűbbek.

Vagyis a jelenleg keresett termékkör jóval sokrétűbb, mint akár két-három évvel ezelőtt.

Igénylik a tanácsadást

A változásokkal együtt az is megfigyelhető, hogy már nem csak a terméket keresik a vásárlók. Az elképzelésekhez és vágyakhoz ugyanis a legtöbb esetben nem párosulnak kertészeti ismeretek, szaktudás, ezért a vevők egyre inkább igénylik a szaktanácsadást is. Ennek biztosítása jóval nehezebb a dísznövénypiac résztvevői számára is, mint a termékek puszta értékesítése, a verseny ugyanakkor rákényszeríti a kereskedőket arra, hogy ne csak árut, hanem szolgáltatást is adjanak, ezt ugyanis az egyre több igénnyel fellépő vevők ma már kifejezetten elvárják. „A termékértékesítés ma már nem elég ezen a piacon.

Az ügyfelek komplex igényekkel jelentkeznek, amelyek kertépítési, növényvédelmi, tápanyagutánpótlási ismereteket, összességében kertészmérnöki szaktudást követelnek meg

– fogalmazott Leber-Mogyorósi Dóra.

kert családi ház

Azonnal küldik a képet

Az ügyvezető szerint a piaci szereplőknek mindezt az online értékesítés keretében is biztosítaniuk kell, ennek érdekében lényegében bármely csatornán, így telefonon, e-mailben vagy azonnali üzenetküldő alkalmazásokon keresztül is történhet a tanácsadás. Mindez még a hagyományos, szóbeli tanácsadásnál is hatékonyabb lehet.

Sokat segít nekünk is, hogy a vevők nem elmondják, mi a megoldandó probléma, hanem azonnal képeket készítenek és ezeket küldik el.

Ezeken sokkal jobban látszik, hogy milyen adottságok mellett milyen problémákkal szembesülnek és azonnal tudunk ezekre reagálni.”

Olasz és spanyol példák

A legújabb változást az idei, rendkívül súlyos aszály hozta el, amely sokakat ráébresztett arra, hogy a korábban megszokott kertek csak nagy erőfeszítések, komoly vízpazarlás árán, vagy sok esetben sehogy sem tarthatóak fenn. A választ a mediterrán kertek jelentik, amelyeket az utóbbi években sokan láthattak a déli országokban.

Számos vásárló az idei száraz szezon után az Olasz- vagy Spanyolországban látottakhoz hasonló tereket szeretne kialakítani.

„Jelenleg egyértelmű trend az, hogy sokan feladják a gyepet, a nyári hőség tapasztalataiból kiindulva fát akarnak ősszel telepíteni, illetve keresik az olyan szárazságtűrő növényeket, mint a levendula, a babérmeggy, illetve hangulatos fűszerkertek kialakításába kezdtek, ahol a bazsalikom, a rozmaring és a borsikafű, kakukkfű népszerű választás.

Számos olyan növény van, például egyes pálmafélék vagy a délfenyő, amelyek eddig nem bírták a hideget a mi klímánkon, manapság viszont már gond nélkül áttelelnek.

Fel kell készülni a klímaváltozásra, de az emberek egyértelműen nem akarják feladni a kertet, így igyekeznek a déli országokból ellesett megoldásokhoz hasonlót kialakítani itthon is.”

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul péntektől a benzin ára
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Liberty Hotel_big, tribe