Ingatlan

Ugrás előtt a lakásárak a pesti kerületben?

Portfolio
A városfejlesztési projektek nem csak a térképeket rajzolhatják át gyökeresen, de a lakásárakban is jelentős átrendeződéseket okozhatnak. Számos külföldi és hazai példa bizonyítja, hogy az érintett városrészek felértékelődését okozzák a környezet javításának céljával megvalósított nagyszabású beruházások. A Corvin-negyed és a IX. kerület középső részének átalakulása után, a közeljövőben a Liget Projekt is jelentős hatással lehet a környező lakások áraira.
A világ számos pontján zajlik az urbanizáció, így hazánkban is. Vagyis egyre többen élnek majd a városokban, Budapestnek például évek óta pozitív a belföldi vándorlási különbözete. A több ember, nagyobb laksűrűséget eredményez, a zsúfoltság elkerülése miatt pedig különösen fontos, hogy a lakókörnyezet igényesen legyen kialakítva. Miközben ugyanis egyre többen szeretnének városokban élni, a minőségibb környezet iránt is növekszik az igény, ami egyszerre jelenti a megfelelő lakhatást, vagy kikapcsolódási és szórakozási lehetőségek biztosítását, illetve a megfelelő környezeti (például zöldfelületi-arány) jellemzőket.

A városoknak tehát fejlődni kell, amelynek legnagyobb és egyben leglátványosabb megvalósulási formái a városfejlesztési projektek. Egy-egy ilyen beruházás képes teljesen átformálni az adott környék arculatát, a korábban leromlott és pusztuló városrészeket élettel megtölteni. A városrészeket érintő gyökeres átalakításokra külföldön is több példát látunk, elég csak a Londoni Olimpia kapcsán megvalósult beruházásra gondolni, mikor egy rozsdaövezeti területet alakítottak át vonzó városrésszé. De nem is kell ilyen messzire mennünk, hogy nagyléptékű környezet-átalakulásokat lássunk, Budapesten a IX. kerület középső része, valamint a Corvin negyed is óriási változáson ment keresztül az elmúlt évtizedekben.

A IX. kerület és a Corvin negyed megújulásának nyomán nem csak a lakásállomány cserélődött le, de a környezet is átalakult, köztük a közterületek is - Ferencvárosban például 7 százalékról 27 százalékra nőtt a zöldfelületek aránya - ami egy élhetőbb városrészt hozott létre, ráadásul helyet kapott számos kikapcsolódási és szórakozási lehetőség is. Az átalakult környezet pedig a korábban agglomerációt választó középosztályt is a visszacsábította a belvárosibb területekre, így a lakosság összetétele jelentősen átalakult. A területek vonzerejének növekedése pedig lakáskereslet élénkülésén keresztül a lakások árában is megmutatkozott. A területeket tehát összességében felértékelték a megvalósult beruházások.

Mennyivel értékelődött fel a terület?

A 90-es évek elején a főváros legrosszabb fizikai állapotú területei közé tartozó Ferencváros középső részének megújulása 1992-től kezdődött el, azonban lakáspiaci adataink csak 1998-ig nyúlnak vissza, így vélhetően sokkal alacsonyabb felértékelődést mérhetünk a számokkal, mint ami valójában bekövetkezett. A Ferencváros rehabilitált területének lakásárai 1998 - 2015 között 0,5 százalékkal nagyobb mértékben növekedtek, mint a budapesti átlagos lakásár-változás volt a Zillowsztorik című könyv magyar viszonyokat bemutató melléklete, a Lakáspiaci Mozaik adatai szerint. Vagyis a felértékelődés valóban tetten érhető Budapest más részeihez képest, ráadásul mint korábban felhívtuk a figyelmet a projekt kezdetéhez képest ennél sokkal magasabb érték valószínűsíthető.

A Corvin-negyed átalakulása hosszas előkészítő munkát követően 2006 végén indult el, ezután kezdődhetett el a városrész jelentős relatív drágulása. A negyed esetében még szembetűnőbb a városfejlesztési projektek hatása, 1998-tól a városrész a budapesti átlagos lakásár-változáshoz képest 23 százalékkal jobban növekedett, vagyis értékelődött fel a Lakáspiaci Mozaik adatai szerint.

Felértékelődhet a Városliget környéke is

A sornak azonban vélhetően még nincs vége, ráadásul akad is bőven olyan városrész, melynek szüksége van a megújulásra. A közeljövő egyik legnagyobb köztereket is érintő városfejlesztési beruházása a Liget Projekt, aminek köszönhetően jelentősen átalakul a park és ezzel a beruházás hozzájárul egy még élhetőbb környezet létrejöttéhez. A parkok ugyanis többféle funkciót is betöltenek a városokban, esztétikai, rekreációs célokat, de emellett hozzájárulnak a légszennyezettség mérsékléséhez, a zajszint csökkentéséhez is, ezáltal fokozva az adott terület vagy környék vonzerejét.

Ugrás előtt a lakásárak a pesti kerületben?
A Városliget átalakulása, a zöldfelület arányának növelése, a parkban megvalósított fejlesztések, illetve a kikapcsolódási és szórakozási lehetőségek növelése nyomán a környék lakásai iránt a jövőben megnövekedhet a keresletet, a nagyobb vásárlói igény pedig az árak drágulását hozhatja, így a terület lakáspiaca esetében szintén felértékelődésre kerülhet sor.

Ugrás előtt a lakásárak a pesti kerületben?


Ugrás előtt a lakásárak a pesti kerületben?
"Budapesten az elmúlt 25 évben számos pozitív példát láttunk arra, hogy barnamezős vagy éppen zöldmezős nagyberuházások milyen hatással vannak a szűkebb és tágabb városi környezetükre. A korábbi budai rozsdaövezet beruházásait - a MOM vagy a Millenáris környékét - megnézve látható, hogy a Lövőház utca például egy ipari terület mellékutcájából rövid idő alatt kulturális, gasztronómiai, szabadidős funkciójú közösségi térré vált. A Liget Budapest Projekt közvetlen környezetében is hasonló jelenségek mehetnek majd végbe, további beruházókat vonzva a területre, ami a környező ingatlanok felértékelődésében is megmutatkozhat." - mondta el Dr. Gyorgyevics Benedek, a Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. vezérigazgatója.

A cikk megjelenését a Városliget Zrt. támogatta.
Kasza Elliott-tal

Leggett & Platt Inc. - elemzés

Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen 19,08-at ér, azaz kicsit kevesebb mint három év alatt harmadolt az árfolyama. Mivel osztalék

Holdblog

Szabó Dávid: Érik a kriptó iparág

Mintha a korábbiaknál jóval kisebb hype mellett lenne alakulóban a kriptománia újabb köre. Milyen gátak szakadtak át az elmúlt időszakban, hol tart a szabályozás, hogyan... The post Szabó Dá

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
WLP Ebes 1