Prémium

Információk és példák vállalkozói döntéshozóknak (x)

Portfolio
A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) szeptember 27-éig közel 265 milliárd forint új hitelt hagyott jóvá a vállalkozói programok szerinti hitelek keretében. A Bank szeptember 21. és 27. között több mint egy milliárd forintot folyósított a KKV szektor vállalkozóinak, ami a korábban jóváhagyott hitelszerződések teljesítése. A szeptemberben befogadott hitelkérelmek száma azt mutatja, hogy a válság ellenére nincs megtorpanás a vállalkozói fejlesztési igényekben.
A Bank KKV hiteleinek kedvezményes kamata kevesebb mint 5% (3 havi EURIBOR + legfeljebb 4%, 15 éves futamidőre). Az MFB által bemutatásra kiválasztott példaértékű vállalkozás az Arany Kapu Borászati Melléktermék Feldolgozó Zrt. ("Arany Kapu"), amely a Bank első tőkebefektetése volt 2003-ban, amit azóta folyamatos törlesztéssel kivásárolt a társaság.
Az MFB augusztus hónapban közel százzal több kérelmet hagyott jóvá a KKV-szektort érintő hitelprogramok keretében az előző év azonos időszakához képest, amely mintegy 3,2 milliárd forinttal több új forrást jelent. 2009. szeptember 27-ig megközelítőleg 40 milliárd forintot folyósított a Bank a mikro-, kis- és középvállalkozások jóváhagyott hitelkérelmeire. Az Új Magyarország Vállalkozásfejlesztési-, Agrárfejlesztési- és az Agrár Forgóeszköz-, valamint az MFB Forgóeszköz Hitelprogramok keretein belül további jelentős források állnak még rendelkezésre a KKV szektornak.

A Bank szeptemberben eddig két közleményt adott ki hitelprogramjainak változásairól:

- A 24/2009.09.10-i közleményben az MFB Zrt. tájékoztatta a bankgarancia programokban résztvevő hitelintézeteket és az ügyfeleket arról, hogy a bankgarancia programok feltételrendszere módosult .
A programok termékdokumentációjában pontosításra kerültek a bankgarancia érvényességére és érvényesítésére vonatkozó szabályok. A módosítással egységes szerkezetbe foglalt Terméktájékoztatót és a kapcsolódó dokumentumokat a http://www.mfb.hu portálon tette közzé a Bank.
- A 23/2009.09.10-i közleményben az MFB Zrt. arról adott tájékoztatást, hogy az Új Magyarország TÉSZ Forgóeszköz Hitelprogram kihasználtsága elérte a 90%-os szintet.

' title='


' title='


' title='
Egymilliárdos beruházás a borászati melléktermékek feldolgozására

Az Arany Kapu Borászati Melléktermék Feldolgozó Zrt.-t ("Arany Kapu") 1993-ban alapították. Fő tevékenysége az EU közös borpiaci rendeleteiben szabályozott borászati melléktermék lepárlása. Hangsúlyozandó, hogy EU-konform, mert a közösségi előírások miatt a lehetőségei sokkal jobban korlátozottak, mint a külön rendeleti szabályok nélküli vállalkozóké. Ez a tevékenység a borászati melléktermékek országos hatókörű felvásárlását, azok komplex feldolgozását jelenti. Fő termékük a szőlőtörkölyből, borseprőből és borból előállított nyersalkohol, emellett a szeszesitalpiac ellátását szolgáló borlepárlás során előállított borpárlat, a melléktermékekből kinyert borkősav-félkésztermék, a kalcium-tartarát is készül itt, és a szőlőmagot is hasznosítják. A fenti tevékenység kiegészítéseként említhető a dél-alföldi régió gyümölcseiből valódi gyümölcspálinkák készítése, mustsűrítés, valamint a szárított szőlőtörköly értékesítése.
Piaci környezetüket meghatározza az a tény, hogy az MVH által a borpiaci intézkedések keretében az "Arany Kapu" a Magyarországon jóváhagyott legnagyobb lepárlóüzem, amely a rendelkezésre álló melléktermékek 90-95%-át vásárolja meg és dolgozza fel.
Az MFB 2003-ban tőkeemeléssel 48,94%-os részesedést szerzett a társaságban, amit a tulajdonosok folyamatos törlesztéssel kivásároltak. 2004-ben 600 millió forintnak megfelelő összegű euro hitelt hagyott jóvá a Bank az ipari szesz előállítására alkalmas üzem beruházására, valamint 270 millió forint összegig bankgaranciát vállalt az uniós pályázatok önrészéhez is. A hiteltörlesztéseket a szerződésben vállalt kötelezettségek szerint teljesítik. A közel 1 milliárd forint összegben megvalósított, környezetvédelmi normáknak megfelelő beruházás során kialakították az ipari szeszfőzéshez szükséges környezetet, korszerű gépeket és berendezéseket vásároltak. Mindezekkel 2005-től a belföldön jelentkező melléktermék feldolgozási igényekhez szükséges kapacitások rendelkezésre állnak. A társaság forgalmát 2008-ban tovább növelte, közel 2 milliárd forint árbevétele 17%-kal haladta meg az előző évit. Kedvezőek a 2009 évi kilátások is, amelyben közrejátszik az idei év jó alapanyag ellátása és az ebből adódó magas kapacitáskihasználtság is. A társaság évente 50 ezer tonna szőlőtörköly, 200 ezer hektoliter hígseprő, valamint 100 ezer hektoliter bor feldolgozására képes.
A társaság 1993 óta működik, menedzsmentje már többször bizonyította az iparágban és a pénzügyekben való jártasságát, felkészültségét, aminek köszönhetően az Arany Kapu Zrt. 15 év alatt Magyarország egyik legnagyobb borászati üzemévé nőtte ki magát.
(X)
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Válságban az autóipar, hatalmas a zuhanás
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
magyarorszag-magyar-gazdasag-tozsde-adat