Prémium

A fiatalok a gazdasági válság legnagyobb áldozatai (x)

Portfolio
Az Intrum Justitia követeléskezelő cég fogyasztói fizetési hajlandóságot vizsgáló felméréséből látszik, hogy Európa továbbra is lassan lábal ki a gazdasági válságból. A növekvő munkanélküliség több mint 24 millió embert érint Európa-szerte, és elsősorban a fiatalokat veszélyezteti. A kutatásból kiderül, hogy a 15-24 éves korosztály rendkívül pesszimista a jövőt illetően, a megkérdezettek kevesebb, mint egyharmada bízik csak abban, hogy jobban fog élni, mint szülei.


A fiatalok a gazdasági válság legnagyobb áldozatai
Az Intrum Justitia legutóbbi fogyasztói fizetési felmérése lehangoló képet fest a fiatal generáció helyzetéről. A hivatalos európai adatok szerint csaknem 5 millió 25 év alatti munkanélküli volt 2014 harmadik negyedévében - ez több mint kétszerese a teljes európai népességre vetített aránynak. A fiatalok a déli országokban boldogulnak a legnehezebben; Spanyolországban és Görögországban a 25 év alattiak több mint fele munkanélküli. A rossz gazdasági körülmények miatt rengetegen hagynák el hazájukat. A külföldre költözést kilátásba helyezők száma különösen magas Görögországban (53%), Spanyolországban (45%), Lengyelországban (43%) és Magyarországon (42%).
A fiatalok várható pénzügyi helyzetükről sem nyilatkoztak túl optimistán, a válaszadó 21 országból 11-ben arra számítanak, hogy a jövőben várható pénzügyi helyzetük rosszabb lesz, mint a szüleiké. 10-ből 3 európai fiatalnak saját bevallása szerint nincs elég pénze ahhoz, hogy a számára megfelelő életszínvonalat megteremtse; a legnehezebb helyzetben az észtek (44%), az írek (41%) és a franciák (40%) érzik magukat. Emellett minden negyedik európai fiatal pénz nélkül marad a számlák befizetése után.

A felmérés arra is felhívja a figyelmet, hogy a fiatalabb generáció sokkal nehezebben menedzseli pénzügyeit, mint a lakosság többi csoportja: minden harmadik 25 év alatti fiatal úgy nyilatkozott a felmérés során, hogy szívesen tanulna többet a pénzügyekről.

"A felmérésből jól látszik, hogy hazánkban is komoly gondot okoz a fiataloknak pénzügyeik menedzselése. Ezért az Intrum Justitia az elkövetkezendő években kiemelt hangsúlyt helyez a fiatalok pénzügyi kultúrájának fejlesztésére. Hasznos tippekkel, tanácsokkal kívánjuk ellátni őket, hogy hatékonyabban kezeljék, és jobban átlássák pénzügyeiket a jövőben" - hangsúlyozta Felfalusi Péter, az Intrum Justitia vezérigazgatója.

A hazai viszonylatokat tekintve a fizetési hajlandóság tovább romlott, Görögország után Magyarország a második legrosszab fizetési morállal rendelkező ország a régióban. Amellett, hogy a magyarok túlnyomó része pesszimista a jövőt illetően, a fiatalok helyzete itt halmozottan problémás: az európai átlaghoz képest több a munkanélküli fiatal, illetve rengetegen döntenek úgy, hogy más országban helyezkednek el. Bár a magyarok túlnyomó része fontosnak tartja a számlák befizetését és lehetőség szerint időben meg is teszik azt, a lakosság 40%-nak nehézséget okoz a befizetés A nemfizetés elsődleges oka hazánkban továbbra is a munkanélküliség illetve a hitelekhez kapcsolódó pénzügyi problémák.

További részleteket az Európai Fogyasztói Fizetési Felmérésről az alábbi linken olvashat:
(x)
Kiszámoló

Más miért nem tanult?

Írtam nemrég a sávos adózásról. Az egyik visszatérő motívum volt a hozzászólásokban, hogy miért adóztatja az állam a vagyont, amikor azt eleve már adózott pénzből vettem, s ez így már

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Eljöhet a benzinkutak bosszúja

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kezdő befektető kalauz - grafikonok, megbízások

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
shutterstock_1940409019