Prémium

Ennél olcsóbban aligha lesz energiatakarékos az otthonod (x)

Portfolio
Az épületenergetikai beruházások megvalósulásának a családi házak esetén leggyakrabban az vet gátat, hogy éppen ott lenne szükség leginkább a korszerűsítésre, ahol a magas rezsiköltség kifizetése is gondot okoz. A pályázati pénzek pedig az utófinanszírozásos modell miatt a legtöbbeknek elérhetetlenek voltak, azonban az MFB hitelprogramjában többek között ezen is lazítottak idén januárban.
A családok döntő többsége nehezen finanszírozza önerőből a nyílászárócserét, a hőszigetelést vagy a kazánok korszerűsítését, és mivel a legtöbb uniós és állami pályázat utófinanszírozásos, ezért az önerő hiánya miatt ezek sokak számára nem elérhetők. Pedig a Magyarországon található 2,8 millió családi ház nyolcvan százaléka energiahatékonysági szempontból nem megfelelő, amelyek lakói, gyakran a jövedelmük 34 százalékánál magasabb összeget költenek rezsire. Ezek az energiaszegénységben élő háztartások.

Ennél olcsóbban aligha lesz energiatakarékos az otthonod

Biztos befektetés

Ezeket a körülményeket, és az ügyfelek visszajelzéseit szem előtt tartva módosították január 8-ával a "Lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitelprogram" feltételeit az MFB-nél.

A hitelkonstrukció paraméterei eddig is elég vonzóak voltak, hiszen 10 százalék saját forrás mellett lehetett kamatmentes kölcsönt felvenni kifejezetten energetikai fejlesztésekre. Legfeljebb 20 év futamidővel családi házak esetén 10 millió forint igényelhető, társasházak esetén lakásonként 7 millió és a hitel alsó határa mindkét csoport esetén 500 ezer forint.

A legfontosabb változások januártól:

  • 2 millió forintról 5 millió forintra emelkedett a biztosítéknyújtás értékhatára. Ez azt jelenti, hogy az eddigihez képest jóval nagyobb összegű kölcsön érhető el fedezet nyújtása nélkül.
  • a jóváhagyott kölcsönösszeg maximum 50 százalékáig bevezették a szállítói előleget. Ez azt jelenti, hogy a 10 százaléknyi önerő igazolása után, a projekt maximum 50 százalékát fedező összeget teljesítési igazolás csatolása nélkül, előre utalják a kivitelezőnek.
  • az eddigi 300 ezer forint helyett a kölcsönösszeg maximum 50 százalékáig, de legfeljebb 1,5 millió forintig nyújtható be és fogadható el készpénzfizetési számla.
  • a kölcsönkérelmi nyomtatvány terjedelme az eddigi 49 oldalról 13 oldalra csökkent.
  • olyan ingatlanokat is elfogadnak a kölcsön biztosítékaként az 5 millió forintot meghaladó kölcsönügyletek esetében, amin már van jelzálog


Ennél olcsóbban aligha lesz energiatakarékos az otthonod

Eddig közel 2000 ingatlanra vonatkozóan érkeztek hitelkérelmek az MFB Pontokhoz, az igényelt hitelösszeg pedig megközelíti a 9 milliárd forintot. Ez egyébként közel a duplája annak, mint amennyit november elején regisztráltak - amikor országosan még csak közel 1300-an igényeltek összesen 4,53 milliárdot - ami élénk érdeklődést mutat, ami a januári módosítások hatására csak növekedni fog.

(x)
Holdblog

A Föld legnagyobb részvénytársasága

Kevés olyan közvetlen biológiai jellemzőt találunk, ami kiemelne minket a többi faj közül, leginkább fejlett kommunikációs képességeink tesznek minket azzá, amik vagyunk. Lehet minket, embere

Kiszámoló

Kiszámoló bankszámla......helyett

Most, hogy a Raiffeisen valami okból elkezdte elüldözni a prémium ügyfeleket (pedig nemrég még 50 ezer forintot is fizetett ugyanezen embereknek, hogy nála nyissanak számlát), arra gondoltam, hog

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Megérkezett a Fitch ítélete Magyarországról

Könyvelő

Könyvelő
Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes online előadás

Miért a tőzsdei befektetést válasszam az állampapír helyett?

Online előadásunkon megvizsgáljuk a két befektetési formát, megtárgyaljuk az előnyeiket és a hátrányaikat, sorra vesszük mikor mibe érdemes fektetni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
2024. június 12.
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
desktop_1500px