Prémium

Megütötték a jackpotot a lakáshitelesek? (x)

Portfolio
Még olcsóbbak a biztonságos kölcsönök.
Tovább ereszkedtek lefelé a biztonságos, fix kamatozású lakáshitelek kamatai, azaz még olcsóbban vehetünk fel jelzáloghitelt. Ugyanakkor megsínyli a változó kamatozású hitelt fizetők pénztárcája a nyarat.

A Bank360 megvizsgálta, hogyan alakultak az utóbbi időben a lakáshitelek kamatait is meghatározó referenciamutatók. Az összehasonlításból kiderül: nagyot csökkentek a kamatok a hosszú kamatperiódusú hiteleknél, azonban a változó kamatozású kölcsönöket fizető ügyfelek akár a törlesztőrészlet emelkedésével is találkozhatnak.

De mitől függ egy hitel kamata?

A bankok alapvetően két mutatót használnak, amely alapján megállapíthatják egy kölcsön kamatát. A hosszú, 5 éves vagy annál hosszabb kamatperiódusú hitelek kamatát meghatározó referenciamutató az úgynevezett BIRS és az állampapírhozam.

A rövidebb, változó kamatozású hiteleké a BUBOR. Például egy három hónapos kamatperiódusú hitel kamatának megállapításánál a bank az adott napi 3 hónapos BUBOR értéket használja, plusz a még erre tevődő kamatfelárat. Amikor letelik három hónap, akkor ismét megvizsgálja a pénzintézet, hogy mekkora aktuálisan a BUBOR és ahhoz igazítja a hitel kamatát.

Ugyanez a helyzet a BIRS és az állampapírhozam esetében is, azonban itt például egy 10 éves hitel esetében tízévente vizsgálja meg a bank a mutató állását.

Hogy állnak a mutatók?

A Bank360 vizsgálata alapján igencsak jól járnak azok, akik most akarnak biztonságos, kiszámítható kamatozású jelzáloghitelt felvenni, ugyanis tavaly augusztushoz képest például a 10 éves BIRS 2,95 százalékról 1,19 százalékra esett, az 5 éves 2,08 százalékról 0,64 százalékra, a 15 éves pedig 3,46 százalékról 1,62 százalékra a jegybank adatai alapján.

A 10 éves állampapír hozamánál is jelentős változások voltak az év eleje óta: januárban még 2,86 százalékon állt a mutató, augusztusra ez 1,69 százalékra módosult.

Azaz egy év alatt a hatalmasat csökkentek a legnépszerűbb fix kamatozású kölcsönök kamatait befolyásoló mutatók, hiszen az új hitelfelvevők jelentős része, több mint 90 százalék már ilyen kölcsönöket vesz fel.


Mit jelent ez a gyakorlatban? A Bank360 azt is megnézte a lakáshitel kalkulátor segítségével, hogy milyen konkrét ajánlatokkal várnak minket a bankok, ha most, augusztusban szeretnénk rögzített kamatú hitelt felvenni a legkedvezőbb ajánlat 10 000 000 forint felvétele esetén 4,39 százalékos kamattal érhető el (THM: 4,50 százalék), 5 éves kamatperiódust választva 3,80 százalék (THM: 3,89 százalék), míg 15 éves kölcsön esetében 6,20 százalék (THM: 6,46 százalék). A Bank360 vizsgálata szerint több bank is kamatcsökkentést jelentett be augusztus elején a hosszú kamatperiódusú hiteleknél, azaz alacsonyabb törlesztőrészlet mellett vehetünk fel hitelt, mint egy hónappal korábban.

Ehhez képest a jegybanki statisztikák szerint idén júniusban az 1 éven túli kamatfixálású lakáshitelek átlagos évesített kamatlába 4,63 százalék volt, míg az átlagos hitelköltség mutató 5,09 százalék.

Nem ilyen rózsás a helyzet a változó kamatozású hiteleknél

Ellentétes folyamatokról számol be a Bank360 a rövid kamatperiódusú hitelek kamatát meghatározó mutatóval, a BUBOR-ral kapcsolatban. Míg tavaly augusztusban a 3 hónapos referenciakamat értéke 0,18 százalék volt, addig idén augusztusban már 0,26 százalékon áll a mutató, így aki 3 hónapos változó kamatozású kölcsön mellett tette le a voksot, az most többet fizet, mint egy évvel korábban, ráadásul az év folyamán szinte folyamatos emelkedést tapasztalhatott.

Tavaly júniusban az egy évnél rövidebb periódusú kölcsönök átlagos évesített kamatlába 3,05 százalék volt, míg idén júniusban 3,40 százalék. Egy ekkora emelkedés nagyjából 4 százalékkal növeli a törlesztőrészletet egy 10 millió forintos hitel esetében.

Persze a referenciakamatokon túl rengeteg más tényező is befolyásolja, hogy milyenek lesznek az induló hitelkondícióink. Éppen ezért tanácsolja a Bank360, hogy mindenképpen hasonlítsuk össze a bankok ajánlatait egy személyre szabható jelzáloghitel kalkulátorral.

(x)
palkovicslászló0921
shutterstock_1100688464_rugalmas
brexit0115
bitcoin automata shutter
gáztározo0921
klima0921
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
kiállítói pr-hez