Prémium

A mindennapok luxusa: új szín a Jammertal Borbirtok palettáján (x)

PR cikk
Limitált kiadású nagy vörösbort készíteni minden borász álma.

Az Ars Poetica Pinot Noir 2017 egy újabb csillag a JBB nemzetközi szinten jegyzett portfóliójában.

Kövesdi Zsófiával, a birtok főborászával beszélgettünk az új prémium borról.

Honnan jött az Ars Poetica ötlete?

Mindig is szerettem volna a borral kapcsolatos saját filozófiámat kifejezni. Szerintem ez az igazi borász vágya.

A Jammertal Borbirtok sok-sok év tapasztalatára támaszkodva kialakította a saját megközelítését. A Cassiopeia és Koh-I-Noor sorozatoknál a fajtaösszetétel és az alapstílus adott, ezek a tételek nemzetközileg sikeresek és keresettek.

Az esetükben a fő feladatom, hogy a vásárlói igények alapján az adott évjárat sajátosságaihoz igazodva megtervezzem a tételeket és az elfogadott változatokat szakmailag precízen megvalósítsam. Nem mennék bele részletekbe, de az íz – karakter – alkohol – bel-tartalom harmóniáját megteremteni minden esetben igazi kihívás. Ez olyan folyamat, melyet egy divatház a vevőkörének eladásra szánt kreációi kapcsán végez el. Ismerni kell az alapanyagot, az adott modell kihívásait, végül a terméknek viselője teljes megelégedését kell szolgálnia.

Viszont minden igényes formatervező, így egy kreatív borász is időről-időre megjelenik úgynevezett „koncepció-tervekkel”. Ezek gyakran prototípusként jelennek meg új ötletek bemutatására és tesztelésére. Az ötlet alapján vagy csak korlátozott példányszámban készül el a termék, vagy egy sikeres sorozat fejlődik belőle. Mindenesetre ilyen jellegű kísérletezés nélkül nincsen fejlődés.

jammeral_borbirtok_ars poetica_1
Ars Poetica Pinot Noir 2017

Milyen bort szeretett volna elkészíteni, mi volt tervben?

Manapság a bordeaux-i fajták a legnépszerűbbek, piaci okok miatt nyilvánvalóan ezekre helyezzük a fő hangsúlyt. Ugyanakkor más szőlőfajtákból is lehetséges hasonló kategóriájú borokat készíteni, csak éppen nem ez a kereskedelmi főáramlat.

Az Ars Poetica sorozatban olyan tételeket szeretnék bemutatni, amelyek kifejezik a bor iránti szeretetemet és elhivatottságomat.

Mindig nagyra tartottam a pinot noir fajtát. Nem egy egyszerűen érthető bor, ez is hozzájárul a szépségéhez. Nagy örömmel tölt el, hogy ez lehet az első Ars Poetica alkotásom. Ígérem, nem fog csalódást okozni.

Miért jelentős állomás az Ön számára ennek a bornak az elkészítése?

Ezzel a sorozattal valami újba vágtuk a fejszénket. A nem szokványost kívántuk megmutatni.

Remélem, nagyon fog tetszeni a közönségnek. Nagy izgalommal várom a visszajelzéseket.

Mi volt a legnagyobb kihívás az Ön számára, mivel kellett megküzdenie a bor készítése során?

Annak megfogalmazása, pontosan milyen üzenetet hordozzon a kész bor.

Egy közérthető párhuzammal szeretnék erre rávilágítani a filmművészetből. Adott egy ismert téma: rablóbanda, védtelen falusiak, megmentő hősök. A klasszikus feldolgozás Kurosawa „Hét szamuráj”-a. A nagyközönség számára sokkal fogyaszthatóbb és népszerűbb volt azonban Sturges feldolgozása, „A hét mesterlövész”. A XXI. század számára is érdekessé kellett tenni a történetet, így megszületett Fuqua változata Denzel Washingtonnal.

jammertal borbirtok 2
Kövesdi Zsófia főborász és Nagy Zsolt szőlész

Bár nyilván minden párhuzam sántít, valahogyan így foglalkoztatott engem is a téma, a pinot noir, mint szőlőfajta. Klasszikus megjelenési formája a hűvösebb burgundiai stílus. A bor viszont a behízelgőbb melegebb éghajlaton mutatott arcával vonzotta a szélesebb rétegeket. Gondoljunk csak arra a népszerűségi ugrásra, melyet a „Kerülőutak” című film hozott a fajtának.

Olyan pinot noir-t szerettem volna készíteni, amely magában is megálló nagy vörösbor, de fellehetők benne mindazok a jellegzetességek és pozitívumok, melyek igazán különlegessé teszik a fajtát. Mindezt egy közérthető, magas élvezeti értéket hordozó, jól fogyasztható tétel formájában. Korunk borbarátja kevesebbet foglalkozik olyan dolgokkal, mint a „tipikus fajtajegyek”. Számára a tízezernyi választékból rendszerint az fontos, mennyire ízlik a bor.

Segíteni szerettem volna abban, hogy a pinot noir értékeit szerethető formában prezentáljam. Egy ajtót kívántam megnyitni az igényes fiatalabb generáció számára is e fajta irányába.

Miben volt segítsége?

A legnagyobb segítség a kis magánakciómban a Jammertal Borbirtok minden dolgozójának feltétlen támogatása volt.

A tulajdonosok az első pillanattól kezdve elfogadták a pinot noir elkészítésének ötletét. Ez nagyon sokat jelentett nekem. A projekt pénzügyi kockázata ugyanis evidens.

jammertal_borbirtok_3
Prémium bor, mindennapi örömök

Hogyan írná le a bort?

Első illatában feketecsokoládé és aszalt meggy, édes fűszerekkel - mint szegfűszeg - keveredve. Ízében e hatások folytatódnak, tüzes, egész szájat betöltő komplexitással.

Kis szellőzés után enyhe kardamom illat fűszerezi. Ez később megjelenik a kortyban is, kifejezett szedres aromával.

Közepes savtartalma tökéletes egyensúlyt képez a textúrába simult alkohollal. Lecsengésében a nagyon elegáns csokoládé dominál.

A borkészítés folyamatának melyik része művészet?

A bor végleges állapotának elképzelése, az elméleti megalkotása. Az elképzeléshez inspiráció szükséges, bár ez minden művészeti ágazatban így van.

A többi az maga a fizikai megvalósítás, ami az ember felkészültségén és tapasztalatán múlik.

Hány palack készült belőle és miért annyi?

Pinot noir ültetvényeink közül a diósviszlói 1,7 hektáros területünk alapanyaga volt megfelelő a céljainknak. Ez a mennyiség 5 788 palackot eredményezett.

Milyen tanulsággal gazdagodott?

A bor megtervezésekor minden esetben figyelembe kell venni a saját képességeinket. Az elkészítési folyamat során semmiképpen sem szabad eltérni a tervtől, bármilyen csábító is lenne az egy-egy adott pillanatban.

Türelmesen várni és bízni a saját tudásunkban. Ez a titkos recept.

Ha most a borra tekint, mit érez?

Büszkeséget. És újabb ötleteim vannak.

Mit tervez még?

Tervekben nincs hiány. Egy szép mediterrán stílusú syrah folyamatosan izgatja a fantáziámat.

Előtte azonban egy másik megvalósult elképzelésem, az Ars Poetica Chardonnay 2020 kerül ez év őszén bemutatásra a nagyközönség számára.

Kövesdi Zsófia, a Jammertal Borbirtok főborásza, tanulmányait Franciaországban és Portugáliában végezte. Elmondása szerint a franciák szakértelme nem csak az évszázados tradícióikon alapszik. Folyamatosan törekednek a modern technológia adaptálására és ennek a meglevő rendszereikbe történő magas szintű integrálásába. Ennek szellemében utazta be a világ bortermelő vidékeit, és tanulmányozta a különböző területek borkészítési eljárásait. Dolgozott Kaliforniában, Ausztráliában, Portugáliában és Új-Zélandon is. Az Ars Poetica sorozatot ezen időszak tapasztalatai alapján alkotta meg. Kíváncsian várjuk, milyen fogadtatásra talál az általa képviselt új látásmód az elkövetkező évtizedekben.

Jammertal Borbirtok

https://jbb.hu/

https://jammertal.blog.hu/

Kapcsolódó cikk: Ismét különleges prémium borral jelentkezik a Jammertal Borbirtok

https://www.portfolio.hu/premium/20210416/ismet-kulonleges-premium-borral-jelentkezik-a-jammertal-borbirtok-478702

(x)

Kiszámoló

Ez történt a héten 03.17

A Boeing repülőgépgyártónak nincsenek jó napjai mostanában, szinte minden napra jut egy hír, hogy szétesik valami valamelyik gépükön. A részvényárfolyam is ennek megfelelően alakul idén: B

Holdblog

Krúbi, Zsiday és az aranystandard

HOLD After Hours. Krúbi, Zsiday, aranystandard és az S&P500, ami még mindig több mint 3000 pont. Jó szórakozást! 00:45    Celebet keresünk! 01:45    Az izlandi zú

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Új befektetési őrület hódít, napok alatt lesznek emberek milliárdosok

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
LLI_7843