Prémium

Az ingatlanpiaci ciklusváltás felértékeli a szakértelmet (x)

PR cikk
Új év és egyben új korszak is beköszöntött a lakáspiacon. Kilenc év szárnyalás után már a tavalyi második félévben is egyre erősebben érzékelhetőek voltak a közelgő trendforduló előjelei. A csökkenő kereslet és tranzakciószámok mellett erősödött a vevők alkulpozíciója és megnövekedett az eladó ingatlanok száma is. Mára azt látjuk, hogy a keresleti piacot valószínűleg felváltja a kínálati piac, a megváltozott helyzetről árulkodnak a tavaly indult ingatlanközvetítő portál, az otpotthon.hu statisztikái is, hiszen az oldalon elérhető ingatlanhirdetések száma az elmúlt egy évben 100 ezerről közel 160 ezerre nőtt.
budapest látkép o t p otthon

Ugyanakkor Lipták Zsuzsa az otpotthon.hu ügyvezetője szerint a változás nem azt jelenti, hogy minden ingatlan eladhatatlanná vált, egyszerűen ma már sokkal több erőfeszítés szükséges a sikeres értékesítéshez, mint egy-két évvel ezelőtt. Az ügyvezető hozzátette azt is, hogy bizonyos ingatlantípusok, mint például az energiahatékony és újépítésű lakások iránti kereslet továbbra is élénk.

De mit is jelent a mostani, kínálati piac gyakorlatban?

A vevők számára első pillantásra kedvezőbb a helyzet, hiszen több ingatlanból válogathatnak és megnőtt az esélye annak is, hogy jobb áron jussanak hozzá álmaik otthonához, azonban, ha figyelembe vesszük azt a tényt, hogy az adásvételek körülbelül fele hitelfelvétellel párosul, akkor már nem annyira kedvező a kép.

Az eladók részéről egyértelműen nagyobb szakértelem, több energia, idő és a korábbinál költséghatékonyabb értékesítési megoldások szükségek ahhoz, hogy ne csak hirdessék, de sikeresen értékesíteni is tudják az adott ingatlant.

A lakásvásárlás és eladás során számos kérdés merül fel és döntést kell meghozni. Kezdve attól, hogy mennyi az ingatlan reális értéke, milyen értéknövelő vagy csökkentő tényezőkkel kell számolni, azon keresztül, hogy hol érdemes hirdetni, illetve keresni vagy igénybe lehet-e venni valamilyen támogatást, egész odáig, hogy milyen extra költségekkel kell számolni a vételáron felül? Ezek most még alaposabb megfontolásra kell, hogy sarkallják az eladókat és vevőket.

Éppen ezért Lipták Zsuzsa szerint egyértelműen felértékelődik az ingatlanpiaci szakértelem és az értékesítést támogató szereplők súlya is. Ahogyan fogalmaz: „célunk, hogy megbízható partnerként egy platformon kísérjük végig ügyfeleinket az ingatlan vételi és eladási folyamaton”.

Az otpotthon.hu portálon az egyik legszélesebb kínálat mellett az ingatlankeresők, magánhirdetők és ingatlanirodák munkáját megkönnyítő funkcióval is találkozhatnak a látogatók. A Hello Otthon! magazinban pedig hasznos tippeket kaphatnak a lakásvásárláshoz, eladáshoz és olvashatnak az ingatlanpiaci aktualitásokról.

(x)

Kína nyúl
orosz útlevél stock
koronavirus-jarvany-covid-19-vilagjarvany-koronavirus-fertozes-koronavirus-hullam-koronavirus-varians-omikron-varians
2023. március 21.
Agrárium 2023
2023. március 8.
Biztosítás 2023
2023. március 30.
Építőipar 2023
2023. április 25.
Sustainable Tech 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Díjmentes online előadás
Mire érdemes figyelni, és milyen eszközöket érdemes használni?
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
billingo