Az ESG-vel csak topprioritásként érdemes foglalkozni (x)
Prémium

Az ESG-vel csak topprioritásként érdemes foglalkozni (x)

PR cikk
Tudatosság, partnerség, hatásmérés – ha ennyiben össze is lehet foglalni egy, a fenntarthatóság irányába alapítása óta elkötelezett nagyvállalat fenntarthatósági krédóját, eszerint működni nem annyira egyszerű. Még az ALTEO-nak sem, pedig a cég a hazai energetikai szektorban elsőként szerzett ESG minősítést. Az időtállósághoz, ahhoz, hogy a jó útról semmilyen körülmény ne térítse le a vállalatot, az kell, hogy az ESG a legmagasabb prioritást kapja a cég életében – hangsúlyozza Szabó Beatrix, az ALTEO fenntarthatósági és EBK igazgatója.

Napelemparkok telepítésével és szélerőművek akvizíciójával „kezdődött” az ALTEO-nál a fenntarthatóság, amely gyakorlatilag a vállalat 2008-as alapítása óta jelen van annak életében. Ennek a szemléletnek az első vetülete tehát az energiamix zöldítésében jelentkezett, és nagyon hosszú út vezetett el odáig, hogy a cég 2016-ban elsőként tett közzé fenntarthatósági jelentést.

Ez Szabó Beatrix szerint gyakorlatilag egységes szerkezetbe öntötte az ALTEO addigi tevékenységeit ezen a téren, strukturáltan és objektíven mutatta évről évre, hogyan alakulnak a fenntarthatóságra hatást gyakorló vállalati mutatók. Ezek célirányos és módszeres javítására volt szükség ahhoz, hogy az ALTEO 2022-ben – a hazai energetikai szektorban elsőként – hivatalos és független ESG minősítést szerezzen. Az úgynevezett ESG kockázati skála maximálisan 50 pontjából elért 26,1 ponttal a cég felsőbb ligába lépett: azon vállalkozások körébe tartozik, amelyek nem csupán készek teljesen nyilvánossá és transzparenssé tenni működésüket ESG szempontból is, hanem elkötelezettek az iránt, hogy ezt a teljesítményüket folyamatosan javítják.

FFG_7825_pp
Szabó Beatrix, az ALTEO fenntarthatósági és EBK igazgatója

A fenntarthatósági és EBK igazgató rögzíti: a vállalat dekarbonizációs céljai az uniós vállalásokkal vannak összehangban. Ezekhez igazodva – a tavaly elfogadott fenntarthatósági stratégia alapján –alaposan feltérképezték tevékenységük egyéb rizikófaktorait is, beleértve a vízzel, a klímával vagy a biodiverzitással összefüggő kockázatelemzéseket.

Utóbbinak külön aktualitást ad, hogy az ALTEO egy nagyon komoly biodiverzitási programot szeretne végrehajtani, amely egy olyan élőhely helyreállításához kapcsolódik, amely összefüggésbe hozható a vállalat tevékenységével

– árulja el Szabó Beatrix.

Az ALTEO konkrét akciótervben határozta meg azokat a fókuszpontokat, amelyekkel képes még jobbá tenni ESG teljesítményét, a tavaly megalakult Zöld Bizottsággal pedig ez a tevékenység cégen belül igazgatósági szintű koordinációt kapott. Ez nagyban hozzájárul ahhoz, hogy az ESG „S” lába is több figyelmet kapjon, amihez fókuszált és tudatos tervezésre van szükség. Az ALTEO CSR-programjának kialakításakor például gondosan mérlegelik, milyen civil partnereket is bevonó projekteket tudnak betervezni. A zöld utat kapó projektek területi elhelyezkedését is figyelembe veszik, hiszen az ALTEO Kazincbarcikától Sopronig van jelen az ország életében, így igyekeznek minden munkavállót bevonni az aktivitásokba. Ezeket olyan egyéni kezdeményezésekkel egészítik ki, amelyek a kollégáktól, akik maguk is aktív tagjai egy-egy civilszervezetnek, és egyesületektől érkeznek.

Szabó Beatrix rendkívül fontosnak tartja, hogy a javaslat alapján az ALTEO dolgozói dönthetnek szavazatukkal: ők választják ki például azt is, milyen szervezetekkel közösen tartsanak önkéntes napot. A munkatársak véleménye ugyanennyire fontos a hatásmérés során, amelyre minden akció után sor kerül azt felmérendő, mennyire voltak elégedettek a résztvevők a programmal, a szervezésével, annak illeszkedésével az ALTEO értékeihez és CSR stratégiájához.

A dolgozói elköteleződés az egyéni jólléthez is képes jelentős mértékben hozzájárulni.

A kerékpáros munkába járás népszerűsítése vagy az egészséges, tudatos étkezés és életvitel támogatása ugyanúgy az ALTEO prioritásai közé tartozik, mint abban iránymutatást adni a kollégáknak, hogyan tudják fenntarthatóbbá tenni az életük munkán kívüli aspektusait

– szögezi le a fenntarthatósági és EBK igazgató.

Nem ritka, hogy az ALTEO tevékenységével szorosan összefüggő lokális vagy egyszeri CSR-kezdeményezésekből komplett program növi ki magát. Ez történt az energiakrízis rászorultakra gyakorolt hatását enyhítő energiaszegénységi pályázattal, amely tavaly került először megrendezésre. Az idén nyílt volt a pályázat, ráadásul már két külön kategóriában két fő területre összpontosított: energiahatékonysági korszerűsítésre és fejlesztésekre, illetve a hideg hónapokban jelentkező fűtési problémák enyhítésére. Az idén a korszerűsítési, fejlesztési kategória nyertese a Menhely Alapítvány, míg a fűtési problémák enyhítését célzó kategória díjazottja a Tűzcsiholó Egyesület lett. Azaz a pályázattal egyfelől a téli fűtésszámla kifizetését támogatják, a kezdeményezésnek azonban integráns része az energiahatékonyságot javító beruházások ösztönzése – utóbbit még jelentősebbé teszi azonnali és távlati hozzájárulása a környezeti célokhoz.

Az ALTEO együttműködéseiben erős partnerségi kapcsolat kialakítására törekszik, amely egyszerre szól a fenntarthatóságról, valamint arról, hogy az igazi segítség az, amely a valós, fennálló szükségletekre reflektál.

Ez, valamint az a tény, hogy az ALTEO 2008-as alapítása óta tudatosan műveli magát és fejleszti ezt a területet, a cég dolgozóinak egyéni hozzáállására és gondolkodásmódjára is pozitív hatást gyakorol

– állapítja meg Szabó Beatrix. Az ESG ugyanis ma már nem pusztán az elsőszámú vezető számára kell mindennél fontosabb legyen, hanem a cég teljes állományának. A fenntarthatósági és EBK igazgató szerint a tulajdonosi szemlélet szerves részéve kell váljon, hiszen a befektetők egyre inkább odafigyelnek a száraz üzleti adatokon túli, az ESG-vel összefüggő teljesítménymutatókra. Ezek az élhető jövő megteremtése iránti elköteleződést mérik, és hamar alapelvárássá erősödnek, akárcsak a nettó eredmény vagy az EBITDA.

(x)

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul szerdától a benzin ára

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
kep_szoveg