Napenergia Plusz Program: Vigyázzon milyen invertert választ! (x)
Prémium

Napenergia Plusz Program: Vigyázzon milyen invertert választ! (x)

PR cikk
Rosszul jár anyagilag, ha az invertere nem tud asszimetriát kezelni.

Január 15-én elindult a Napenergia Plusz Program előregisztrációja.

A pályázat keretében akár 5 millió forint vissza nem térítendő támogatást kaphatnak a háztartások napelemre és energiatárolóra.

Az akkumulátorral kiegészített áramtermelő rendszer azért hasznos, mert az általa elraktározott – napelemes rendszer termelte – energiát a háztartás akkor is fel tudja használni, amikor nem süt a nap.

Ezzel jelentősen csökkenthető a háztartások villamosenergia számlája és a villamos energia árváltozása miatti kitettsége.

A legfontosabb műszaki paraméter: aszimmetrikus inverter

A pályázatnak nem feltétele, mégis nagyon fontos, hogy a jelenlegi bruttó elszámolás keretében olyan invertert válasszunk, ami képes az egyes fázisokat külön szabályozni. Azok, akik elsiklanak ezen műszaki paraméter felett, sajnos rosszul járhatnak!

Ha egy inverter nem képes a fázisok közötti asszimetrikus terhelést lekezelni, akkor az jelentősen rontja a beruházás megtérülését. Ezért megkérdeztük Tárai Gábort, az EU-SOLAR Nyrt. vezérigazgató-helyettesét az inverterek fázisaszimmetria-kezelési képességéről.

De mi is ez a fázisaszimmetria?

Leegyszerűsítve, a napelemes rendszerek egyik legfontosabb eleme az inverter, ami átalakítja a napsugárzás energiáját elektromos árammá. Az inverter szabályozza továbbá az energiatárolóból való villamos energia kivételét is.

A pályázat keretében kizárólag 3 fázisú inverterek telepíthetőek. A piacon lévő engedélyezett inverterek jelentős többsége a megtermelt elektromos energiát a fázisok között egyenlően osztja el, azaz szimmetrikus fázisterhelést biztosít.

Csakhogy a különböző fázisokon nem azonosan fogyasztunk! A szimmetrikusan terhelhető inverter a teljesítményt mindig ahhoz a fázishoz igazítja, ahol legnagyobb a fogyasztás. 

Azaz, ha csak 1 fázison történik fogyasztás, akkor a másik két fázison is ugyanannyi energia visszatáplálásra kerül a szolgáltatói hálózatba 5 Ft/kWh árért.

Ez kifejezetten hátrányos mert mi 5 Ft-ért adjuk el azt az egységnyi, általunk termelt áramot, amit 37-70 Ft-ért veszünk vissza.

A fázisaszimmetriát kezelni tudó inverterek előnye

Az aszimmetrikus működésű inverterek viszont képesek a fázisokat eltérő módon, a terhelés függvényében táplálni!

Így amikor 1 fázison fogyasztunk csak, a másik 2 fázisról nem történeik betáplálás a szolgáltatói hálózatba. Ilyen inverterek esetén tehát nem veszítjük el a megtermelt energiát azzal, hogy szükségtelenül visszaadjuk azt 5forint / kWh áron a szolgáltatónak. Az ilyen inverterek betárolják az energiát az akkumulátorba, ahonnan majd ezt fel tudjuk használni.

A tervezett 25 éves működési időtartam alatt a szimmetrikus működésű inverter akár millió forintos költségnövekedést okozhat az aszimmetrikus működésű inverterrel szemben.

Mi az EU-SOLAR-nál kizárólag aszimmetrikus invertert adunk minden NPP csomagunk keretében, mert az ügyfeleknek műszakilag és gazdaságilag is ez a jobb, ez a racionálisabb választás.

Mindenkinek javasoljuk, hogy a saját megtakarításának maximalizálása érdekében kifejezetten ügyeljen arra, hogy az általa választott inverter képes-e az asszimetrikus terhelés kezelésére, vagy sem.

(x)

Kiszámoló

Más miért nem tanult?

Írtam nemrég a sávos adózásról. Az egyik visszatérő motívum volt a hozzászólásokban, hogy miért adóztatja az állam a vagyont, amikor azt eleve már adózott pénzből vettem, s ez így már

KonyhaKontrolling

Adózzon mindenki más!

Az interneten sok vélemény jelenik meg a \"megfelelő\" adóztatással kapcsolatban, de még a legtájékozottabbak is sokszor minimum meglepő véleményeket fejtenek ki. A bejegyzésben nem megyek bele

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Eljöhet a benzinkutak bosszúja

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
shutterstock_1940409019