Prémium

Ismeri a viccet, hogy valaki egyedül akart irodát találni? (x)

Portfolio
Budapesten idén is folytatódik az új irodaházak fejlesztése, számos épületet már át is adtak. Még sincs könnyű helyzetben az, aki a jelenlegi piacon új irodát keres cége számára.
Akik kisebb irodát keresnek, még inkább mínuszból indulnak, mint néhány évvel ezelőtt, míg az 1000 négyzetmétert meghaladó területekért olyan nagy a verseny, hogy lehetetlen bérlőképviselet nélkül megfelelő kiadó irodát találni Budapesten. A legnagyobb magyar független tanácsadó, a TCL Group segítségével megvizsgáltuk a budapesti irodapiac jelenlegi helyzetét.

Nagy iroda, nagy verseny

Az idei évben több mint 200 ezer négyzetméternyi új irodaterület lesz elérhető a fővárosban, és további irodafejlesztésekre számítanak a szakértők jövőre is. Ugyanakkor a kereslet még mindig meghaladja a kínálatot, az árak pedig rendkívül magasan vannak. Ilyen közegben rengeteg energiát vesz el a piaci lehetőségek felmérésére és elengedhetetlenül fontossá válik a szakértői segítség, ha 500 négyzetméternél nagyobb kiadó irodaterületre van szükségünk. Továbbra is a tulajdonosi érdekek által dominált piacról beszélhetünk, azonban újdonság, hogy az irodaház tulajdonosok már versenyeztetik is a bérlői ajánlatokat...

Ismeri a viccet, hogy valaki egyedül akart irodát találni?
"Az újonnan épített irodaházakért és irodaterületekért óriási a verseny. Másrészt hiába bérel valaki több éve egy bizonyos irodaterületet, a szerződés lejártával az addigi bérlőnek is versenybe kell szállnia a szerződés hosszabbításáért, mivel ma már teljesen más feltételeket diktálnak a tulajdonosok. A kulcs az lehet, ha a bérlő professzionális segítséget vesz igénybe, így hatékony háttértámogatással, ő kerülhet előnyösebb tárgyalási pozícióba."- mondja Gyöngyösi Zoltán, a bérlőképviselettel és irodapiaci tanácsadással foglalkozó, TCL Group tulajdonosa és ügyvezető igazgatója.

"Az 1500 négyzetmétert meghaladó irodahelyiségek esetén akár 80-100 millió forintos megtakarítást is el lehet érni, ha az ember tisztában van a piaci lehetőségekkel. Ehhez azonban tényleg szakember segítsége szükséges." - teszi hozzá Gyöngyösi, aki több mint 10 éve segíti az irodakereső cégeket a megfelelő iroda kiválasztásában és a legerősebb tárgyalási pozíció elérésében.

Kis irodák, kevesebb lehetőség

Teljesen más helyzetben vannak azok a vállalkozások, akik kisebb irodát keresnek, mivel a tulajdonosoknak nem érdeke a kiadó területeiket felszabdalva bérbe adni. Mivel ezek a keresők vannak a legnagyobb számban, ha mégis szabadul fel "kisebb" terület, gyakorlatilag azonnal elkel, mielőtt piacra kerülne. Amennyiben sikerül a tárgyalásig eljuttatni egy 300 négyzetméternél kisebb irodát kereső bérlőt, akkor a tulajdonosok ugyanolyan feltételeket szabnak, mint a nagyobb vállalatoknak.

Ismeri a viccet, hogy valaki egyedül akart irodát találni?
"Gyakran előfeltétel a legalább 5 évre szóló szerződés és a kialakítási költségek megosztása. Korábban a tulajdonosok részben vagy egészben átvállalták a kialakítási költségek terhét, ma azonban ezeket a terheket sokszor a bérlőre hárítják. Egy 15 fős cégnek ezek a feltételek, nem egy esetben, túl nagy kockázatot jelentenek." Gyöngyösi Zoltán szerint a 250 négyzetméter körüli irodaterületből jelenleg nincs választék Budapesten.

Az egyetlen alternatívát a kisebb cégek számára a lakásirodák és az instant irodák jelentik. Sok esetben az irodaház tulajdonosok 20-22 eurót is elkérhetnek négyzetméterenként egy 200-250 négyzetméteres irodáért. Ilyen összegért már színvonalas, teljesen felszerelt, azonnal költözhető (instant) irodát vagy egy minőségi lakás irodát lehet bérelni Budapesten.

Ismeri a viccet, hogy valaki egyedül akart irodát találni?
Első a munkavállalók kényelme

A jelenlegi piaci helyzet újdonsága, hogy a munkavállalói oldal igényei szinte elsődleges szerepet játszanak az irodák kiválasztásában. "A korábbi évektől eltérően a nagyvállalatok ma egyre nagyobb figyelmet szentelnek az alkalmazottak elégedettségének. Mivel a munkaerőhiány bizonyos ágazatokban nagyon magas, továbbá a globális trendek is ezt követelik meg, a cégek igyekeznek kedvezni a munkavállalónak, az irodák kialakításakor" - mondja Kocsor Dániel, a szolgáltatott irodákat és a legnépszerűbb irodaházakat felsorakoztató Új Iroda kereskedelmi-ingatlan tanácsadója.

A fentiek tükrében nagyon fontos szempont a közösségi terek létrehozása, kávézó- és telefonálósarkok, "break out" zónák kialakítása, illetve az éttermek, kávézók és fitnesz lehetőségek közelsége, amelyek ellensúlyozzák az irodában eltöltött hosszú munkaidőt. Mivel a nagyvállalatok meg akarják tartani a legjobb munkaerőt, így gyakran nem az iroda bérleti díja, hanem elsősorban a fent említett extra lehetőségek határozzák meg, hogy melyik irodát választják.

(x)
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Az infláció felfalja a megtakarításainkat - Hogyan védekezzünk ellene?
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Marina_city_CAM_13