Marton Ádám

Gazdaság és Versenyképesség Kutatóintézet , Nemzeti Közszolgálati Egyetem

Cikkeinek a száma: 6
Egyre inkább a dolgozók diktálnak? A munkaerőhiány és a home office új korszakot hozhat

Egyre inkább a dolgozók diktálnak? A munkaerőhiány és a home office új korszakot hozhat

Előbb a Covid-19 járvány, majd az orosz-ukrán háború volt az, amely alapjaiban változtatta meg a világgazdasági helyzetet. E változások – főképp a pandémia hozományaként – a munkaerőpiacot is jelentősen érintették, miközben a helyreállást követően az elmúlt hónapokban a járvány előtti trend, az egyes szektorokban jelentkező munkaerőhiány is újra jelentkezett. A háború és az inflációs hatás okozta keresletmérséklődés részben elfedi a kínálati elégtelenségeket, mely a munkaerőkínálat okozta turbulens hatásokat is csökkenti. Mindazonáltal az egyes ágazatokat érintő munkaerőhiány a legtöbb gazdaságban számottevő. E tendencia párosul a pandémia hozományával, a távmunkával, hibrid munkával. A két folyamat a közeljövő meghatározó munkaerő-piaci trendje lesz, mely egymást erősítő hatásmechanizmusként fog fellépni.

Elhozta a pandémia a digitális Kánaánt?

Elhozta a pandémia a digitális Kánaánt?

Intelligens eszközök terjedésének felgyorsulása, online meetingek és távoktatás, home office, érintésmentes fizetés és szállítás, online vásárlások és szórakozási lehetőségek számottevő növekedése – ezek mindegyike olyan tényező, mely a Covid-19 járvány hozadéka. A technológiai fejlődés és az ipar 4.0 vívmányai ugyan már a pandémiát megelőzően is rendelkezésünkre álltak, de rohamos terjedésnek a világjárvány időszaka alatt indultak. A technológiai adaptáció és a digitális átmenet hossza számos esetben lerövidült. A hatások a fogyasztókat, munkavállalókat és a vállalkozásokat egyaránt érintették. Adódik a kérdés, hogy a Covid-19 járvány tekinthető-e boosternek a technológiai fejlődés előrehaladásában, valamint tartós marad-e a folyamat?

Megugrott a magyar államadósság, mégsem kell aggódnunk?

Megugrott a magyar államadósság, mégsem kell aggódnunk?

A pandémia okozta gazdasági leállások miatti termelésvisszaesés ellentételezésére világszerte költekezéssel reagáltak a kormányok. Így tett a magyar kormány is, amelynek következtében idén átlépte az államadósság GDP-arányos szintje a lélektani 80%-os szintet. Jogosan merül fel a kérdés, hogy a 2010-es évek eleji 80%-ra jutottunk-e vissza, és a lezárások okozta recesszió semmissé tette-e a 2010-es évek adósságkezelésének minden eredményét. Hogyan lehetséges, hogy 2021-ben a 80% feletti államadósságszint felminősítést, míg 2009-ben és 2011-ben leminősítést hozott az országnak az adósságkockázatok tekintetében?

Kiéleződő konfliktusokat hozhat az infláció meglódulása, de csak közös erővel lehet megnyerni a harcot

Kiéleződő konfliktusokat hozhat az infláció meglódulása, de csak közös erővel lehet megnyerni a harcot

Az egyensúly, az egyensúlyi állapottól/pályától való elmozdulás és az ahhoz való visszatérés a közgazdaságtan alapösszefüggésének tekinthető. A Covid-19 járvány különböző hullámai és az egészségügyi válságkezelés módozatai ezen egyensúlyi állapot irányába történő konvergálástól taszították el az egyes nemzetgazdaságokat és a teljes világgazdaságot. A keresleti és kínálati sokk egyszerre érvényesült, s a teljes körű gazdasági újraindításig – akárcsak szektorálisan és ezáltal részlegesen – továbbra is éreztetik negatív hatásukat. E turbulenciák (valamint a kialakuló új vírusmutánsok) a felpattanó GDP növekedés ellenére visszahúzó erőként hathatnak rövidtávon, eltérítve az adott gazdaságot a potenciális növekedési pályától. A 2020. március előtti világgazdasági környezet – bármennyire is vágyott állapot – egyre reálisabb, hogy nem tér vissza. Kialakult egy magasabb államadóssággal és magasabb inflációval jellemzett instabil növekedési időszak, ahol a növekedés és a helyreállás legfontosabb befolyásoló tényezői az átoltottság és a kapcsolódó gazdasági nyitási lépések, a gazdaságpolitikai ösztönző programok, valamint a vírusmutáció(k) alakulása. E gazdasági helyzet a fiskális és a monetáris politikától rövid és hosszú távon egyaránt válaszokat kíván. Eredményezhet-e olyan paradigmaváltást a jelenlegi világgazdasági környezet és a Covid-19 járvány, mint a 2008-as gazdasági krízis? Jelenlegi ismereteink szerint nem, ugyanakkor számos olyan ellentét és konfliktus kiéleződhet, mely kihathat a gazdaságpolitika hatékonyságára.

Mennyire fáj a Covid-válság az európai dolgozóknak?

Mennyire fáj a Covid-válság az európai dolgozóknak?

Annak ellenére, hogy a Covid-19 járvány és különböző hullámai nem hagyományos értelemben vett gazdasági krízisnek tekinthetők, hatásait tekintve markáns és permanens gazdasági következményekkel bírnak. Nincs ez másként a munkaerő-piac vonatkozásában sem, ugyanis az egyes országokban bevezetett egészségvédelmi és gazdaságvédelmi intézkedések hatásai eltérő mértékben és irányban befolyásolták a munkaerő-piaci mutatók alakulását. Felmerül a kérdés, hogy az összetett intézkedési mechanizmusok mentén a munkaerőpiac bizonyos szektoraiban jelentkező jelenlegi hibernált állapotából a társadalom átoltottságát követően visszatér-e a 2020. február előtti állapotához. Aligha. Ennek számos szerkezeti átalakuláshoz és gazdasági növekedéshez kapcsolódó összefüggése van, melyek kihatással vannak a munkaerő-piaci trendek alakulására.

Eladósodni nem kell félnetek jó lesz

Eladósodni nem kell félnetek jó lesz

A nemzetközileg meghatározó pénzügyi intézmények szemléletében gyökeres fordulat ált be 2008 és 2020 között, két súlyos világgazdasági válságkezelésének tapasztalatainak következtében. Az egy évtizeddel ezelőtti stabilitásra törekvő és a monetáris és fiskális kockázatokat mérséklő javaslatok a 2020-as Covid-19 válság kezelése során már fel sem merültek. Helyette a vezető közgazdászok az élénkítés és az aktivizmus fontosságáról beszélnek manapság, melyet az NKE Gazdaság és Versenyképesség Kutatóintézetének közgazdászai szemléltetnek.

Részletes keresés
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Mekkora lakáshitelt vehetek fel, ha átlagkereső vagyok? - Kiszámoltuk, szívderítő számok jöttek ki
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.