Uniós források

Megszületett a döntés: májusban indul az MFB Pontok hálózata

Portfolio
A Magyar Fejlesztési Bank Zrt. (MFB) által a Széchenyi2020 európai uniós fejlesztési programban elérhető, visszatérítendő támogatások új értékesítési hálózatának kialakítására kiírt közbeszerzési eljárás lezárult. A Takarékbank Zrt., a B3 TAKARÉK Szövetkezet, a Budapest Bank Zrt. és az FHB Zrt. konzorciuma nyerte el a pályázaton az MFB Pontok hálózatában való részvétel jogát. Az első huszonhat MFB Pont a fővárosban és a megyei jogú városokban május második felétől várja a vállalkozásokat. A Pontok bővítésére ad lehetőséget május 20-ig kiírandó második közbeszerzés, mely során a 442 MFB Pontot további, akár több száz Pont megnyitása követi majd idén év végéig - derül ki az MFB közleményéből.
Bertalan Sándor, az MFB vezérigazgató-helyettese is előadást tart Hitelezés 2016 konferenciánkon!


A visszatérítendő támogatások terén több mint 700 milliárd forintos keretösszeg áll a pályázók rendelkezésre. A kormány célja az, hogy ez a forrás könnyen, gyorsan és olcsóbban elérhető legyen a vállalkozások a lehető legszélesebb körében.

A kormány az uniós, visszatérítendő források új értékesítési hálózat megszervezésével az MFB-t bízta meg, amely közbeszerzést írt ki a hálózatban szerepet vállaló hitelintézeti partnerek kiválasztására.

Nyertesek

  • Az összesen 14 tárgyalási forduló után megszületett döntést követően négy hitelintézet írta alá ma a közvetítői szerződéseket.
  • Az MFB Pontok hálózatában való részvétel jogát a Takarékbank Zrt., a B3 TAKARÉK Szövetkezet, a Budapest Bank Zrt. és az FHB Zrt. konzorciuma nyerte el.
  • A nyertesek vállalják, hogy saját fiókhálózatukon belül, az MFB Pontok arculatával megkülönböztetett fiókokban közvetítik az uniós hitel- és vissza nem térítendő forrással kombinált hiteltermékeket.

Az új modell

  • Az MFB új modellt dolgozott ki a visszatérítendő források közvetítésére, melynek újdonság tartalma, hogy a közvetítők helyett az uniós programszámla viseli a hitelezési kockázatot.
  • A vállalkozások változások által kedvező feltételekkel juthatnak forrásokhoz, illetve május második felétől pedig nulla százalékos kamat mellett is igényelhetnek az ügyfelek visszatérítendő forrásokat.
  • A hiteltermékek feltételrendszerét úgy alakítja ki az MFB, hogy azok is hozzáférhessenek a forrásokhoz, akiknek korábban erre nem volt lehetőségük.


A napokban megjelent kormányhatározat szerint 442 MFB Pontot további, akár több száz Pont megnyitása követi majd, mely azt szolgálja, hogy az országos lefedettség még jobban igazodjon a területen élők, illetve a bejegyzett vállalkozások számához.

Az MFB lehetőséget nyújt újabb Pontok bevonására, hiszen 2016. május 20-ig közbeszerzést ír ki a hálózat bővítésébe bevont hitelintézeti partnerek kiválasztására. A hálózat kiépítésének végső határideje változatlan, minden MFB Pont 2016. december 31-ig a vállalkozók rendelkezésére áll majd.


Az MFB Zrt. még tavaly ősszel indította el az - országszerte legalább 400 hitelintézeti fiókban létrejövő - MFB Pontokra vonatkozó kétszakaszos, tárgyalásos közbeszerzési eljárását, amelyütemezett módon írta elő ezek megnyitását 2016 év végéig, hogy kizárólag rajtuk keresztül lehessen elosztani a visszatérítendő uniós forrásokat.

A tavaly decemberi hivatalos tájékoztatás szerint az első szakaszban tizenhárom jelentkező kérte ki a pályázati dokumentációt, végül öt hitelintézet részvételével két pályázat került benyújtásra az MFB-hez. A neveket akkor nem hozták nyilvánosságra, csak azt ígérte az MFB, hogy a folyamat lezárása végén lesz majd nyilvános a befutók neve. Az intenzív vidéki fiókhálózatot megkövetelő közbeszerzés miatt a piacon sokan vélték úgy, hogy a Takarékbanknak jók az esélyei, de a pályázat nem zárta ki a konzorciumok indulását, így több hitelintézet összefogását sem. Akkoriban az OTP Bank, illetve a még szanálás alatt álló MKB Bank nem indult el az éles versenyben.

Érdemes megjegyezni, hogy e hét hétfőn jelent meg az a kormányhatározat, amely az MFB Pontok további bővítésére ad lehetőséget egy május 20-ig kiírandó második közbeszerzés keretében. A cél az, hogy az országos lefedettség még jobban igazodjon a területen élők, illetve a bejegyzett vállalkozások számához (az első közbeszerzés a megyeszékhelyeken csak 1-1, a fővárosban pedig csak 3 MFB Pont nyitását várta el minimálisan). A második közbeszerzés tehát már versenyt hozhat a győztes hitelintézetek fiókhálózatai között. Mindez egyúttal abban is segíthet, hogy a szélesebb területi lefedettséggel még közelebb kerülnek a vállalkozókhoz a visszatérítendő uniós források, illetve az MFB szolgáltatásainak teljes palettája és ez gyorsítja a források kifizethetőségét is. Kíváncsian várjuk, hogy a második körben elindul-e például az OTP Bank, illetve a már szanálás alól kikerült, értékesítés alatt álló MKB.

Az elsővel összhangban a második közbeszerzés is idén év végéig írja elő az MFB Pontok ütemezett megnyitását, és erre a menetrendre láthatóan intenzíven épít a visszatérítendő forrásokat tartalmazó GINOP is, amelynek a napokban frissült az éves pályázati menetrendje. Ez már 96 milliárddal nagyobb keretösszegben, összesen 632 milliárd forintos kerettel tartalmaz pénzügyi eszközöket tartalmazó pályázatok meghirdetését idén év végéig. A visszatérítendő uniós források volumene és aránya - illetve a forráselosztás vonzereje - egyébként jelentősen nőtt, hiszen az előző uniós ciklusban még csak mintegy 250 milliárd forintnyi hitel, garancia és kockázati tőkeforrás állt rendelkezésre (a 7 éves uniós keret kb. 3,5%-a), de ez az új ciklusra mintegy 710 milliárd forintra, a 7 éves keret kb. 10%-ára nőtt.
Bertalan Sándor, az MFB vezérigazgató-helyettese is előadást tart Hitelezés 2016 konferenciánkon!
FrankfurtiTőzsde
kreml kremlin oroszország moszkva vlagyimir putyin
Karikó Katalin
denevér
penz bankjegy puzzle
Christine Lagarde

Holdblog Molból Unatkozó Majom

Tudja, mi az a blue chip? Olyan részvényeket szokás (szoktunk volt...?) annak hívni, amelyek egy stabil iparágban stabil...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Ingyenes szeminárium
Te jó ég, mindjárt összedől az egész piac?!
Ingyenes szeminárium
Hova tedd a megtakarításod 2021-ben?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2021.09.30
Energy Investment Forum 2021 - A MEKH szakmai támogatásával
2021.10.13
Banking Technology 2021
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.10.05
Követeléskezelési trendek 2021
bírósági per nav