73 milliós EU-pályázatból újul meg a Halasi Csipkeház és Csipkemúzeum
Uniós források

73 milliós EU-pályázatból újul meg a Halasi Csipkeház és Csipkemúzeum

Portfolio
Mintegy 73 millió forintos uniós és hazai pályázati forrásból újították fel Kiskunhalason a Csipkeházat és Csipkemúzeumot, amely így ismét otthont a magyar iparművészet különleges, egyik legismertebb varrótechnikájával készített csipkéinek - hangsúlyozta a pénteki megnyitóbeszédében V. Németh Zsolt, a kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet
Az Agrárminisztérium közleménye szerint V. Németh Zsolt emlékeztetett rá, hogy 2014 óta hungarikum címet visel a halasi csipke és a Csipkeházban otthonra leltek a százéves hagyományt őrző csipkecsodák. A csipkekészítők művészi szinten, egyedüliként tartják fenn a generációkon átörökített, magas színvonalon űzött iparművészeti technikát - értékelt a miniszteri biztos.

V. Németh Zsolt hangsúlyozta: a halasi csipkevarrás a jelenkor viszonyai között is megállja a helyét és részévé válhat a mai viselet- és lakáskultúránknak is. A csipke elenganciát sugároz, egyediséget, harmóniát. Különösen igaz ez a halasi csipkére. Leheletkönnyű, míves kézműves csoda, amely illően alkalmazva a női ruhákon továbbörökíti őseink mesterségbeli tudását - emelte ki.

73 milliós EU-pályázatból újul meg a Halasi Csipkeház és Csipkemúzeum
A projektről röviden

A támogatott projektkereső adatbázis szerint Kiskunhalas város önkormányzata 2017 decemberében nyerte el a 72,8 millió forintnyi forrást a TOP-1.2.1-16-BK1 - "Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés" című pályázaton, a "Csipkeház látogatóbarát fejlesztése" című projektre, amelynél az Európai Regionális Fejlesztési Alapból jön a forrás 89%-a. A projekt egy energiahatékonysági elemeket is tartalmaz a felújítás kapcsán.

Amint a baon.hu beszámolójából kiderül: maga a projekt idén szeptemberben zárul majd le, de már most megnyitották a Csipkemúzeum kapuit a látogatók előtt. Az 1935-ben megépített Csipkeházban a múlt év szeptemberében kezdődött beruházás során - megőrizve a ház eredeti megjelenését - kicserélték a nyílászárókat, korszerűsítették a fűtési rendszert és egységes burkolatot kapott a fogadótér, valamint a két kiállító terem. Kialakításra került továbbá egy mozgássérült feljáró és mosdó, illetve egy teakonyha a varróműhelyben. A változásokat a "megőrizve-megújulva" gondolat jellemzi, így az épület hagyományos fekete-fehér színvilágát a kék különböző tónusaira cserélték. Emellett minden korábbi tárlót, múzeumi vitrint újakra cseréltek és címekkel látták el őket, egy-egy téma köré csoportosítva a csipkék felhasználhatóságát mutatják be.

A beszámoló megjegyzi, hogy ezentúl is lesz folyamatosan csipkevarrás a múzeumban, jelenleg tíz csipkevarró dolgozik a műhelyben. A megújulás fontos célkitűzése volt, hogy a fiatalokat is megszólítsák, felkeltsék érdeklődésüket a csipke iránt, így számos interaktív eszköz található a múzeumban. Lehetőség lesz virtuális csipkevarrásra, csipkekvíz kitöltésére, illetve mobiltelefonra letölthető tárlatvezető alkalmazás használatára.
A továbbiakban is várjuk a nagyobb, EU-pénzből megvalósuló uniós fejlesztések eredménykommunikációját az uniosprojekt@portfolio.hu email címre, amely közleményeket térítésmentesen közzéteszünk a Portfolio Uniós források rovatának Projektek mellékletében.
Címlapkép és képek forrása: Agrárminisztérium, Fekete István
Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
schanda tamas operativ torzs bejelentesek201030
usa_zaszlo_2
traders
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Hasznos elemzések, ötletek, lehetséges forgatókönyvek.
Online előadás
Útikalauz kezdő befektetőknek.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Ursula von der Leyen velemeny cikk digitalis atallas europai bizottsag 200219