73 milliós EU-pályázatból újul meg a Halasi Csipkeház és Csipkemúzeum
Uniós források

73 milliós EU-pályázatból újul meg a Halasi Csipkeház és Csipkemúzeum

Portfolio
Mintegy 73 millió forintos uniós és hazai pályázati forrásból újították fel Kiskunhalason a Csipkeházat és Csipkemúzeumot, amely így ismét otthont a magyar iparművészet különleges, egyik legismertebb varrótechnikájával készített csipkéinek - hangsúlyozta a pénteki megnyitóbeszédében V. Németh Zsolt, a kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos.
Az Agrárminisztérium közleménye szerint V. Németh Zsolt emlékeztetett rá, hogy 2014 óta hungarikum címet visel a halasi csipke és a Csipkeházban otthonra leltek a százéves hagyományt őrző csipkecsodák. A csipkekészítők művészi szinten, egyedüliként tartják fenn a generációkon átörökített, magas színvonalon űzött iparművészeti technikát - értékelt a miniszteri biztos.

V. Németh Zsolt hangsúlyozta: a halasi csipkevarrás a jelenkor viszonyai között is megállja a helyét és részévé válhat a mai viselet- és lakáskultúránknak is. A csipke elenganciát sugároz, egyediséget, harmóniát. Különösen igaz ez a halasi csipkére. Leheletkönnyű, míves kézműves csoda, amely illően alkalmazva a női ruhákon továbbörökíti őseink mesterségbeli tudását - emelte ki.

73 milliós EU-pályázatból újul meg a Halasi Csipkeház és Csipkemúzeum
A projektről röviden

A támogatott projektkereső adatbázis szerint Kiskunhalas város önkormányzata 2017 decemberében nyerte el a 72,8 millió forintnyi forrást a TOP-1.2.1-16-BK1 - "Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés" című pályázaton, a "Csipkeház látogatóbarát fejlesztése" című projektre, amelynél az Európai Regionális Fejlesztési Alapból jön a forrás 89%-a. A projekt egy energiahatékonysági elemeket is tartalmaz a felújítás kapcsán.

Amint a baon.hu beszámolójából kiderül: maga a projekt idén szeptemberben zárul majd le, de már most megnyitották a Csipkemúzeum kapuit a látogatók előtt. Az 1935-ben megépített Csipkeházban a múlt év szeptemberében kezdődött beruházás során - megőrizve a ház eredeti megjelenését - kicserélték a nyílászárókat, korszerűsítették a fűtési rendszert és egységes burkolatot kapott a fogadótér, valamint a két kiállító terem. Kialakításra került továbbá egy mozgássérült feljáró és mosdó, illetve egy teakonyha a varróműhelyben. A változásokat a "megőrizve-megújulva" gondolat jellemzi, így az épület hagyományos fekete-fehér színvilágát a kék különböző tónusaira cserélték. Emellett minden korábbi tárlót, múzeumi vitrint újakra cseréltek és címekkel látták el őket, egy-egy téma köré csoportosítva a csipkék felhasználhatóságát mutatják be.

A beszámoló megjegyzi, hogy ezentúl is lesz folyamatosan csipkevarrás a múzeumban, jelenleg tíz csipkevarró dolgozik a műhelyben. A megújulás fontos célkitűzése volt, hogy a fiatalokat is megszólítsák, felkeltsék érdeklődésüket a csipke iránt, így számos interaktív eszköz található a múzeumban. Lehetőség lesz virtuális csipkevarrásra, csipkekvíz kitöltésére, illetve mobiltelefonra letölthető tárlatvezető alkalmazás használatára.
A továbbiakban is várjuk a nagyobb, EU-pénzből megvalósuló uniós fejlesztések eredménykommunikációját az uniosprojekt@portfolio.hu email címre, amely közleményeket térítésmentesen közzéteszünk a Portfolio Uniós források rovatának Projektek mellékletében.
Címlapkép és képek forrása: Agrárminisztérium, Fekete István
Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
covid vilag koronavirus
huawei_tabla
navalnij gép
vakcina
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

AZ MNB felügyelő/vezető felügyelő munkatársat keres

AZ MNB felügyelő/vezető felügyelő munkatársat keres

AZ MNB fogyasztóvédelmi referenst vagy fogyasztóvédelmi szakértőt keres

AZ MNB fogyasztóvédelmi referenst vagy fogyasztóvédelmi szakértőt keres
Online előadás
Útikalauz kezdő befektetőknek.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
halalozas anyakonyv digitalizalas