Máris bevitt egy gyomrost a Brexit-főtárgyaló Boris Johnsonnak
Uniós források

Máris bevitt egy gyomrost a Brexit-főtárgyaló Boris Johnsonnak

MTI, Portfolio
Michel Barnier európai uniós Brexit-ügyi főtárgyaló szerdán kijelentette, hogy várakozással tekint a közös munkára Boris Johnson új brit kormányfővel, ugyanakkor ismét leszögezte, nem nyitható újra a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszerét rögzítő szerződés.

Sőt, az Európai Parlament Brexit-ügyi csoportja is ugyanezt hangsúlyozta, így tehát ha voltak olyan kósza reményei Johnsonnak, hogy a megállapodás nélküli kizuhanással fenyegetéssel majd hátha megpuhul az EU, erre a kimenetre még mindig semmi esély nem mutatkozik. Az egyedüli menekülőút a tartós patthelyzetből az EU és az Egyesült Királyság közötti, hosszabb távú (kereskedelmi) kapcsolatokat rendezni hivatott politikai deklaráció szövegének átírása lenne. Amint lentebb az MTI tudósítása is rámutat: ha szorosabb lenne az eddig tervezettnél az EU-brit kereskedelmi kapcsolat jellege (az egész ország a vámunióban és az egységes piacban maradna), akkor az kiküszöbölné az északír-ír határ kérdéséből eredő, régóta ismert problémát. Johnson azonban éppen a lazább kapcsolatot szorgalmazza, így tehát az a patthelyzet, ami miatt May megbukott, továbbra is adott, az pedig még mindig nem látszik, hogy Johnson ebből hogy fog kijönni. A megállapodás nélküli kilépéssel fenyegetés egy ideig még "működőképes" lehet (otthon vevő rá a közönség, Brüsszelben nem igazán), de ha nem rántja félre egyik fél sem a Brexit október 31-i dátumához közeledve a "kormányt", akkor könnyen lehet, hogy Johnsont egy parlamenti bizalmatlansági indítvánnyal október vége körül megbuktatják, hogy ne tudja kivezetni megállapodás nélkül az EU-ból az országot és egyúttal elhalasztják újra a Brexit dátumát.

Rendkívül fontos időszak ez a kilépési folyamatban. Várjuk, hogy halljunk arról, mit szeretne pontosan elérni Boris Johnson

- mondta Barnier, hozzáfűzve, hogy a következő hetekben és hónapokban konstruktív egyeztetést kívánnak folytatni a megállapodás ratifikációjának megkönnyítése érdekében. Kiemelte: az Európai Unió el akarja kerülni az egyezmény nélküli kiválást, de felkészült minden eshetőségre.

Arra a kérdésre, hogy mit gondol a szerda délután hivatalba lépő új brit miniszterelnökről, a főtárgyaló azt válaszolta, hogy noha mindössze egyszer találkozott vele, okos embernek tartja.

Szerdai ülését követően az Európai Parlament Brexit-ügyi csoportja is aláhúzta, hogy semmiképp nem tárgyalható újra a már elfogadott kiválási szerződés, csak az a politikai nyilatkozat, amelyet mellé csatoltak.

Mint rámutattak, a korábban tervezettnél szorosabb jövőbeli kapcsolatrendszer feleslegessé tenné a legfőbb vitás kérdésnek tartott ír-északír tartalékmegoldást, amelyet Johnson elfogadhatatlannak, az EU azonban a jelenlegi feltételek mellett elengedhetetlennek tart.

A csoport gratulált Boris Johnsonnak, bár egyúttal figyelmeztetett, hogy az egykori külügyminiszter közelmúltbeli nyilatkozatai jelentősen megnövelték a "kemény Brexit" esélyét, ami mindkét fél számára nagyon káros lenne gazdaságilag.Címlapkép forrása: Thierry Monasse/Getty Images
Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
NEW YORK, USA - APRIL 23: Hungarian Foreign Minister Peter Szijjarto speaks during an exclusive interview on April 23, 2019 in New York, United States. (Photo by Atilgan Ozdil/Anadolu Agency/Getty Images)
_M7B1699
E.ON
KPMG
Musk
Frankfurt Stock Exchange
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Fekete Zsóka mangalicatenyésztõ, aki a Budapesti Corvinus Egyetemen élelmiszermérnöki diplomát szerzett, a  szõke mangalica malacokat eteti.