Máris bevitt egy gyomrost a Brexit-főtárgyaló Boris Johnsonnak
Uniós források

Máris bevitt egy gyomrost a Brexit-főtárgyaló Boris Johnsonnak

MTI
Portfolio
Michel Barnier európai uniós Brexit-ügyi főtárgyaló szerdán kijelentette, hogy várakozással tekint a közös munkára Boris Johnson új brit kormányfővel, ugyanakkor ismét leszögezte, nem nyitható újra a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszerét rögzítő szerződés.

Sőt, az Európai Parlament Brexit-ügyi csoportja is ugyanezt hangsúlyozta, így tehát ha voltak olyan kósza reményei Johnsonnak, hogy a megállapodás nélküli kizuhanással fenyegetéssel majd hátha megpuhul az EU, erre a kimenetre még mindig semmi esély nem mutatkozik. Az egyedüli menekülőút a tartós patthelyzetből az EU és az Egyesült Királyság közötti, hosszabb távú (kereskedelmi) kapcsolatokat rendezni hivatott politikai deklaráció szövegének átírása lenne. Amint lentebb az MTI tudósítása is rámutat: ha szorosabb lenne az eddig tervezettnél az EU-brit kereskedelmi kapcsolat jellege (az egész ország a vámunióban és az egységes piacban maradna), akkor az kiküszöbölné az északír-ír határ kérdéséből eredő, régóta ismert problémát. Johnson azonban éppen a lazább kapcsolatot szorgalmazza, így tehát az a patthelyzet, ami miatt May megbukott, továbbra is adott, az pedig még mindig nem látszik, hogy Johnson ebből hogy fog kijönni. A megállapodás nélküli kilépéssel fenyegetés egy ideig még "működőképes" lehet (otthon vevő rá a közönség, Brüsszelben nem igazán), de ha nem rántja félre egyik fél sem a Brexit október 31-i dátumához közeledve a "kormányt", akkor könnyen lehet, hogy Johnsont egy parlamenti bizalmatlansági indítvánnyal október vége körül megbuktatják, hogy ne tudja kivezetni megállapodás nélkül az EU-ból az országot és egyúttal elhalasztják újra a Brexit dátumát.

Rendkívül fontos időszak ez a kilépési folyamatban. Várjuk, hogy halljunk arról, mit szeretne pontosan elérni Boris Johnson

- mondta Barnier, hozzáfűzve, hogy a következő hetekben és hónapokban konstruktív egyeztetést kívánnak folytatni a megállapodás ratifikációjának megkönnyítése érdekében. Kiemelte: az Európai Unió el akarja kerülni az egyezmény nélküli kiválást, de felkészült minden eshetőségre.

Arra a kérdésre, hogy mit gondol a szerda délután hivatalba lépő új brit miniszterelnökről, a főtárgyaló azt válaszolta, hogy noha mindössze egyszer találkozott vele, okos embernek tartja.

Szerdai ülését követően az Európai Parlament Brexit-ügyi csoportja is aláhúzta, hogy semmiképp nem tárgyalható újra a már elfogadott kiválási szerződés, csak az a politikai nyilatkozat, amelyet mellé csatoltak.

Mint rámutattak, a korábban tervezettnél szorosabb jövőbeli kapcsolatrendszer feleslegessé tenné a legfőbb vitás kérdésnek tartott ír-északír tartalékmegoldást, amelyet Johnson elfogadhatatlannak, az EU azonban a jelenlegi feltételek mellett elengedhetetlennek tart.

A csoport gratulált Boris Johnsonnak, bár egyúttal figyelmeztetett, hogy az egykori külügyminiszter közelmúltbeli nyilatkozatai jelentősen megnövelték a "kemény Brexit" esélyét, ami mindkét fél számára nagyon káros lenne gazdaságilag.Címlapkép forrása: Thierry Monasse/Getty Images
Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
Westminster brexit brit kilepes tortenelmi dontes
Furjes Balazs Budapest Liget projekt1500
100 forint shutter
onlinevásárláse-kereskedelem
mexikói katonák
wall street_shutterstock
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Westminster brexit brit kilepes tortenelmi dontes