Kiszivárgott: egy európai Apple-t vagy Google-t szeretne az EU
Uniós források

Jövő héten lehet Bizottsága az Európai Uniónak

Portfolio
Lezártnak minősítette az Európai Parlament vezetése (az Elnökök Értekezlete) csütörtökön a biztosjelöltek meghallgatásának folyamatát és véglegesen az EP jövő szerdai plenáris ülésének napirendjére tűzte a szavazást a 27-tagú von der Leyen-bizottságról - írja a Bruxinfo.

Csütörtökön véglegessé vált, hogy november 27-én, szerdán délben szavaz az Európai Parlament az Ursula von der Leyen vezette Európai Bizottságról, miután az Elnökök Értekezlete (a Ház elnöke és a képviselőcsoportok vezetői) lezártnak minősítették a biztosjelöltek meghallgatására irányuló procedúrát. 

„Az Európai Parlament az elmúlt két hónap során eleget tett demokratikus feladatának, és alaposan megvizsgálta a javasolt biztosjelöltek teljesítményét. A meghallgatások aprólékosak és időnként nehezek voltak, azonban egyedülálló és nyilvános lehetőséget biztosítottak a képviselőknek, hogy meggyőződhessenek: a javasolt biztosjelöltek készen állnak a rájuk bízott feladat elvégzésére. Ma lezártuk a végső értékelést, és a jövő héten szavazunk a Biztosok Testületéről” – jelentette be az ülést követően David Sassoli, az Európai Parlament elnöke. 

A döntést megelőzően az Elnökök Értekezlete még egyszer találkozott a következő Bizottság három ügyvezető alelnökével, Frans Timmermans-szal, Margrethe Vestagerrel és Valdis Dombrovskis-szel. 

A Parlament a 27 biztosjelölt többoldalas szakbizottsági értékelését is közzétette honlapján. 

A biztosi testületről szóló parlamenti szavazás november 27-én délben lesz azután, hogy Ursula von der Leyen megválasztott bizottsági elnök bemutatja a Bizottság tagjait és programját. 

A 27 fős biztosi testület jóváhagyásához a szavazatukat leadó képviselők egyszerű többségének támogatása szükséges. A képviselők a szavazógép gombjának megnyomásával voksolnak majd, ami rögtön látható lesz a képernyőn. 

David Sassoli szerint a három uniós intézmény jogi szolgálatai egyetértettek abban, hogy a brit biztos hiánya nem kérdőjelezi meg a leendő testület legitimitását és ezért nincs akadálya annak, hogy a szavazást követően december 1-én 27 taggal alakuljon meg az Európai Bizottság. 

A brit kormánynak a biztosjelölt megnevezésére a Bizottság által a kötelezettségszegési eljárás részeként adott határidő péntek éjfélkor jár le. A testület hétfőn dönt a soron következő lépésekről. 

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
donaldtrump
ott_one_2019_1500x844
horvátország
seychelle szigetek strandoló lány
szakács étterem restaurant
cimlap_rossz
budapest lánchíd_getty
20191130_141657
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
balatoni fejlesztes